Το Κάρμηλο

Μέσα στο χάος του σταθμού Termini, ρωτάω μια μοναχή Καρμελιτάνα, εάν ενώ περιμένει το τρένο, θα είχε την ευχαρίστηση να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις τύπου συνέντευξης.

Πώς είναι μια καρμελιτάνα να ταξιδεύει εκτός μοναστικής ζωής ; «Ακόμη και έξω από το μοναστήρι το μυαλό μου δεν εγκαταλείπει τον ουρανό».

Βρίσκεστε εκτός μοναστηριού εδώ και ένα μήνα. Δεν σας λείπει η ζωή του μοναστηριού; «Δεν μου λείπει επειδή την βιώνω και πέρα από την  καγκελόπορτα του μοναστηριού. Με γοητεύει ο Ιησούς. Εκείνος είναι η μοναστική μου ζωή.

Ενθυμήστε το χαμόγελο και το βλέμμα της Τερέζας του Λιζιέ; «Εκείνο το βλέμμα αγνής αγάπης απευθυνόταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπήκα στο Κάρμηλο για να ζω, να ακτινοβολώ, να αποκαλύπτω αυτή την υπέροχη αλήθεια σε όσους έχουν μια διαφορετική κλήση».

Είναι καλύτερα να εισέλθει κάποιος σε μοναστήρι ή να παντρευτεί; «Είναι καλύτερα να κάνει το θέλημα του Θεού: να ζει σύμφωνα με την κλήση του».

Ποια είναι η πιο όμορφη κλήση; «Η κλήση όλων των κλήσεων είναι να αγαπάμε το Θεό και τον πλησίον μας».

Είναι περισσότερο καλοδεχούμενος από το Θεό εκείνος που εισέρχεται σε μοναστήρι ή εκείνος που παντρεύεται; «Εκείνος που αγαπά περισσότερο».

Γιατί η καγκελόπορτα του μοναστηριού, η κλειστή μοναστική ζωή; «Η κλειστή μοναστική ζωή είναι μια εύγλωττη ένδειξη ελευθερίας που απολαμβάνει εκείνος που ξέρει να αγαπά εκείνον που βρίσκεται δίπλα του. Δεν έχουμε τους ίδιους φραγμούς, αλλά έχουμε τη δύναμη της αμοιβαίας αγάπης».

Γιατί ένα τόσο περίεργο, ξεπερασμένο μοναστικό ένδυμα; «Με αναγνωρίζουν ως καρμελιτάνα και από το μοναχικό ένδυμα που φοράω. Κάθε διάκριση έχει αξία μόνο εάν δείχνει το αληθινό διακριτικό σημάδι που ο Ιησούς μας είπε να δείχνουμε: «Θα σας αναγνωρίζουν ως δικούς μου: εάν έχετε αγάπη». Μέσα από τη μοναστική ζωή μπορούμε καλύτερα να δείχνουμε, όπως ένας φάρος πάνω σε βουνό, ότι «ο Θεός μόνο αρκεί» και ότι «όποιος έχει το Θεό δεν του λείπει τίποτα».

Πώς δημιουργείται μια οικογένεια στο μοναστήρι; «Με την εγγύηση ότι ο Ιησούς είναι παρόν. Είναι Εκείνος που μας κάνει δικό του αποστολικό κολλέγιο, είναι εκείνος που διαμορφώνει κάθε κοινότητα, κάθε οικογένεια».

Έχετε σκεφτεί ποτέ να δημιουργήσετε μια οικογένεια; «Στο μοναστήρι είμαστε μια κοινότητα 13 αδελφών. Η αγάπη του Ιησού έχει συσφίξει μεταξύ μας ένα ισχυρότερο δεσμό από εκείνο μεταξύ των ανθρώπων. Είναι Εκείνος που δίνει νόημα, δύναμη και εγκαρτέρηση στην ανθρώπινη αγάπη».

Ευχαριστώ, αδελφή, επιστρέψτε στο Κάρμηλο ικανοποιημένη που μπορείτε να υπηρετείτε τόσο υπέροχα την Εκκλησία και την ανθρωπότητα. Μεταφέρατε τις ευχαριστίες μας στις μοναχές που ζουν μαζί σας και που όλες μαζί φωνάζετε σε ολόκληρο τον κόσμο την χαρούμενη ελευθερία όσων βιώνουν ουσιαστικά το Ευαγγέλιο: αυτή την αγάπη που είναι το αλάτι της γης, το φως του κόσμου.

Ο Ιωάννης του Σταυρού μας θυμίζει: «Στη δύση της ζωής θα κριθούμε πάνω στην αγάπη». Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο, ούτε καλύτερο.

Μετάφραση:ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου