Υπάρχει ανάγκη για αληθινό διάλογο: έκκληση των επισκόπων της Ακτής του Ελεφαντοστού

8

Υπάρχει ανάγκη για αληθινό διάλογο:  έκκληση των επισκόπων της Ακτής του Ελεφαντοστού

Οι επίσκοποι της Ακτής του Ελεφαντοστού επαναλαμβάνουν την έκκληση που επί μέρες απευθύνουν προς τον πρόεδρο Alassane Ouattara και προς τον κύριο αντίπαλό του Henri Konan Bédié, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Ακτής του Ελεφαντοστού (Pdci), «να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν σε σαφή βάση τον διάλογο που οι ίδιοι ξεκίνησαν στις 11 Νοεμβρίου.
Ο στόχος είναι η επίλυση της κρίσης που ακολούθησε τις εκλογές της 31ης Οκτωβρίου. Μόνο το 10% που είχαν δικαίωμα ψήφου πήγαν στις κάλπες. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού επέλεξε την πολιτική ανυπακοή που υπόδειξαν τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Στις αρχές Νοεμβρίου, τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν συμμαχήσει μεταξύ τους, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης CNT (Conseil National de Transition) με επικεφαλής τον HneriKonan Bedié.

Η φωνή των επισκόπων
Το Μόνιμο Συμβούλιο της Επισκοπικής Διάσκεψης (Cecci) εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος που ξεκίνησε από τα αντιμαχόμενα μέρη «να λάβει υπόψη την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία επιστροφή όλων των εξόριστων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Laurent Gbagbo, έτσι ώστε να πάρουν τη θέση που τους αναλογεί στη διαδικασία συμφιλίωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα». Αυτά διαβάζουμε στο μήνυμα που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου με τίτλο «Η προώθηση της ειρήνης με σεβασμό στο νόμο και τις ελευθερίες».
Οι ιεράρχες συστήνουν «σθεναρά», ο εν λόγω διάλογος «να λάβει υπόψη την προώθηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την αμερόληπτη δικαιοσύνη και τον πολιτισμό της συνάντησης». Υπογραμμίζουν: «Δεν γίνεται να μην το επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά: δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη και δεν υπάρχει δικαιοσύνη χωρίς συγχώρεση». Το μήνυμα καταδικάζει σθεναρά τις μετά των εκλογών αναταραχές: «είναι πράγματι επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι τα πολιτικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τη λογική, δηλαδή μέσα από συνομιλίες που βασίζονται στην αλήθεια , στο νόμο, στη δικαιοσύνη και στην ισότητα, αλλά μόνο με την ισχύ που σπέρνει τον τρόμο και το θάνατο».
Οι επίσκοποι ολοκληρώνουν το μήνυμά τους, ζητώντας τη μεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας, Βασίλισσας της ειρήνης ώστε να «προστατεύει την Ακτή του Ελεφαντοστού» και «να μεταστρέψει τις καρδιές όλων των κατοίκων της στην αγάπη, στη συγχώρεση, στη δικαιοσύνη και στη συμφιλίωση».

Μια ψηφοφορία και ένα αποτέλεσμα υπό αμφισβήτηση
Διαμαρτυρίες ήδη από την ανακοίνωση του Αυγούστου

Η Ακτή του Ελεφαντοστού βιώνει μια σοβαρή πολιτική κρίση από τις 6 Αυγούστου 2020: εκείνη την ημέρα ο απερχόμενος πρόεδρος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τρίτη θητεία στις εκλογές οι οποίες στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν στις 31 Οκτωβρίου 2020. Επρόκειτο για μια απόφαση κατά παράβαση του Συντάγματος η οποία εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα του 2016. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κάλεσαν τον πληθυσμό να αντιταχθεί, ζητώντας να διαδηλώσει όπως προβλέπεται από το αρθ. 25 του Συντάγματος. Οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν και πραγματοποιήθηκαν αρκετές συλλήψεις μελών των οργανώσεων καθώς και μελών των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι κάτοικοι της Ακτής του Ελεφαντοστού στο εξωτερικό
Η διασπορά της Ακτής του Ελεφαντοστού σε όλο τον κόσμο έχει εκδηλώσει έντονα την αντίθεσή της κατά της αντισυνταγματικής τρίτης εντολής. Στην Ιταλία, κάτοικοι από την Ακτή του Ελεφαντοστού στις πολυάριθμές συναντήσεις τους, διαμαρτυρήθηκαν κατά της αφαίρεσης των ονομάτων των εκφραστών της αντιπολίτευσης από τον εκλογικό κατάλογο, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν τα ονόματα του πρώην Προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού Laurent Gbagbo, που αθωώθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, του Charles Blé Goudeex υπουγρού και του Guillaume Soro πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου. Η διαμαρτυρία κατά της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής έφερε στο φως την υπό εξέλιξη απάτη, ζητώντας τη διεθνή επαλήθευση του εκλογικού καταλόγου λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες ανωμαλίες που ανακάλυψαν τα διάφορα κόμματα.

Η τραγωδία των βιαιοτήτων με λευκά όπλα
Γίνεται λόγος για εγκληματίες γνωστοί ως «μικρόβια» ή «παιδιά του δρόμου», που τρομοκρατούν, επιτίθενται και σκοτώνουν με λευκά όπλα κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από εκατό διαδηλωτές, κατά τις επιθέσεις που διεπράχθησαν στις πόλεις Bonoua και Bongouanou.
Στο Dabou, πενήντα χιλιόμετρα από το Abidjan, σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε η αντιπολίτευση, μετά από δύο ημέρες παρόμοιων επιθέσεων στους δρόμους, χωρίς την παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, οι τοπικοί πληθυσμοί έπρεπε να οργανωθούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αντιμετωπίζοντας επίσης, πολιτοφύλακες που πιστεύεται ότι πληρώνονται από τον Ouattara. Επίσης, συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον πληθυσμών σε περιοχές που προσκτώνται στην αντιπολίτευση με λεηλασίες σπιτιών, πυρκαγιές και πολλά θύματα που βρέθηκαν καμένα μέσα στα σπίτια τους.
Επιπλέον, τα σπίτια ορισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης δέχθηκαν επίθεση και καταστράφηκαν. Οι νέες εντάσεις στην αφρικανική χώρα αναζωπύρωσαν τους φόβους για επανάληψη αυτού που συνέβη μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2010, όταν ξέσπασε ο σύντομος εμφύλιος πόλεμος που τελείωσε με τη σύλληψη του απερχόμενου προέδρου Laurent Gbagbo το 2011, και την επιβεβαίωση του Ouattara ως αρχηγού του κράτους.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου