Τηλεργασία: η αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ καριέρας και οικογένειας

7

Τηλεργασία: η αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ καριέρας και οικογένειας

Ο Κορωνοϊός υποχρέωσε τις εταιρείες σε μια από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις των τελευταίων ετών, αναστατώνοντας έτσι το παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο. Μέσα σε λίγους μήνες, το οικονομικό σύστημα, το σχολείο, η οργάνωση της εργασίας έχουν αλλάξει. Για τις οικογένειες ήταν μια πραγματική επανάσταση με βαριές συνέπειες στη διαχείριση. Η ένατη ηλεκτρονική έκδοση του Family Festival ξεκινά από αυτόν τον προβληματισμό, με θέμα: «Μεταμορφωμένη κοινωνία: προς μια οικονομία βιωσιμότητας; Προκλήσεις και ευκαιρίες μετά την πανδημία Covid-19». Η εκδήλωση, η οποία λήγει στις 4 Δεκεμβρίου, προωθείται από την Επαρχιακή Υπηρεσία για την πολιτική της οικογένειας, των γεννήσεων και της νεολαίας της Αυτόνομης Επαρχίας του Τρέντο σε συνεργασία με τον Δήμο του Τρέντο, το Πανεπιστήμιο του Τρέντο και με χρηματοδότηση από το Τμήμα Οικογενειακών Πολιτικών της Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών.

Η έκθεση του  OCSE
Έκτακτη ανάγκη και τηλεργασία είναι ένας συνδυασμός που πλέον έγινε συνήθεια. Η διάδοση του smart working έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστή, και έχει επιφέρει πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις οικογένειες. Στη έκθεση του ο OCSE για την τηλεργασία, η οποία παρουσιάστηκε σε ένα από τα συνέδρια που είχαν προγραμματιστεί στο Φεστιβάλ, επισημαίνεται πως πρόκειται για μια παγκόσμια αλλαγή, όμως με ισχυρές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.  Αν και από μια πλευρά βελτιώνει σαφώς τον συνδιασμό οικογένειας και εργασίας, μειώνοντας έτσι και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της μείωσης των μετακινήσεων προς την εργασία, από την άλλη πλευρά μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε κανονισμούς, υποδομές, οργάνωσης και δεξιοτήτων, τα οποία οδηγούν σε μειονεκτήματα σε κάθε τόπο. Μεταξύ των κατηγοριών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση, οι γυναίκες, οι αλλοδαποί εργάτες, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν είναι πάντοτε εξοπλισμένες για την έξυπνη εργασία, και τέλος οι ίδιες οι περιοχές που θα υποβληθούν σε επανεξέταση των αναπτυξιακών σχεδίων από την πολεοδομία.

Τηλεργασία: μια εμπειρία που πρέπει να συνεχιστεί
Από την άλλη πλευρά, η τηλεργασία, αν είναι καλά οργανωμένη και διαχειριζόμενη, βελτιώνει σαφώς τη διαχείριση της οικογένειας και το χρόνο που αφιερώνεται στη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων, όπως δείχνει η εμπειρία του Trentino. «Κάναμε ένα ερωτηματολόγιο στους υπαλλήλους μας – εξηγεί η Stefania Allegretti, Διευθυντής του Γραφείου Οργανωτικής Ανάπτυξης και Προσωπικού της Αυτόνομης Επαρχίας του Trento – και πολλοί έχουν επισημάνει ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν την εμπειρία της έξυπνης εργασίας ακόμα και μετά την έκτακτη ανάγκη υγείας. Στην πραγματικότητα, διαπίστωσαν ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βελτιώθηκε, με τη μείωση του χρόνου μετακίνησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σκεφτήκαμε την περιοχή «Trentino smart», να εμπλέξουμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και να κάνουμε την περιοχή μας πιο ελκυστική, αναδιατάσσοντας την ισορροπία μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των ορεινών περιοχών, με έναν νέο τρόπο σύλληψης της περιοχής και επίσης του τρόπου ζωής».

Το έργο VELA: γρήγορη και ευέλικτη εργασία
Η Αυτόνομη Επαρχία του Τρέντο ήταν από τις πρώτες στην Ιταλία που υιοθέτησαν την τηλεργασία. «Σίγουρα είχαμε την εμπειρία 10 χρόνων τηλεργασίας και 450 υπάλληλων που χρησιμοποιούν ήδη αυτή τη μέθοδο εργασίας, αυτό βοήθησε πολύ – υπογραμμίζει η διευθύντρια Allegretti – επειδή ήμασταν ήδη έτοιμοι από αυτή την άποψη. Επιπλέον, η Αυτόνομη Επαρχία του Τρέντο έφερε την καλή πρακτική της σε εθνικό επίπεδο, συμμετέχοντας στο έργο VELA, δηλαδή: γρήγορη, ελαφριά και ευέλικτη εργασία, δημιουργώντας ένα είδος «εργαλειοθήκης» διαθέσιμο προς τις δημόσιες διοικήσεις που θέλουν να εισαγάγουν την έξυπνη εργασία στη δική τους οργάνωση. Αυτό το έργο έληξε τον Αύγουστο του 2019 και οι πρώτες διοικήσεις που υπέβαλαν αίτηση για του έργο VELA ήταν εκείνες των περιοχών του Βένετο και της Λομβαρδίας που ήταν οι πρώτοι που αντιμετώπισαν το lockdown, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα πραγματικότητα».   

Μετάφραση: π.Ιωαν.Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου