ΑΙΘΙΟΠΙΑ,ΤΙΓΚΡΕΥ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ “ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ” ΕΥΡΩΠΗΣ

1

ΑΙΘΙΟΠΙΑ,ΤΙΓΚΡΕΥ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ “ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ” ΕΥΡΩΠΗΣ

Για άλλη μια φορά η Αιθιοπία, χώρα άνω των 100.000.000 κατοίκων, αντιμετωπίζει “ εσωτερικά ” προβλήματα, με άμεσο αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό. Αυτή τη φορά λόγω σύγκρουσης του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας( που διαθέτει και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική ομάδα… ) με τον πρωθυπουργό Αχμέντ ( Νόμπελ Ειρήνης 2019… ), μεταξύ των οποίων ως πρόσφατα υπήρχε συνεργασία, για το μέλλον της ομοσπονδιακής διαίρεσης της χώρας και τις εκλογές που αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας. Χώρος ( σφοδρής ) σύγκρουσης η περιοχή Tigray, στα βόρεια της χώρας. Η Εκτελεστική Γραμματεία της “Δικαιοσύνη και Ειρήνη ” Ευρώπης, κατόπιν έκκλησης της αντίστοιχης αιθιοπικής Επιτροπής, εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου :
“ Η περιοχή Τιγκρέυ της Αιθιοπίας έχει γίνει τόπος υπέρμετρης άσκησης βίας παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πολλές εκατοντάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 40.000 Αιθίοπες αναγκάστηκαν να περάσουν στο γειτονικό Σουδάν για να σωθούν. Ο ΟΗΕ εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το επισιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 1.000.000 πολίτες, ανάμεσά τους και 100.000 πρόσφυγες απ΄την Ερυθραία.
Η Αιθιοπική Επιτροπή “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη ” αναφέρει ότι “ Πολλοί αναγκάστηκαν να περπατήσουν δέκα μέρες για να φθάσουν στο Σουδάν. Ανάμεσά τους πολλές μητέρες, κουβαλώντας παιδιά νηστικά και διψασμένα, με το φόβο του αγνώστου, έχοντας υποστεί σοκ και ψυχικά τραύματα. Όσοι κινδυνεύουν από λιμοκτονία. Η ξηρασία και η επιδρομή ακριδών καθιστούν σχεδόν αδύνατο τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και καύσιμα. Είναι οδυνηρό να ακούς τέτοιες ιστορίες στην εποχή μας ”.
Ως Εκτελεστική Επιτροπή “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη ” Ευρώπης εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα αδέλφια μας της Αιθιοπικής Επιτροπής και σε όσους υποφέρουν στην περιοχή του Τιγκρέυ. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον πρόσφατη έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου να προσευχηθούμε ώστε να υπάρξει αμοιβαίος διάλογος για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Υποστηρίζουμε την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για προστασία των πολιτών και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα της πολιτικής κατάστασης, αλλά καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμβάλει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να διευκολύνει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να μπορέσει να παρασχεθεί βοήθεια στα 4.000.000 κατοίκους της περιοχής του Τιγκρέυ ”

Ο Πρόεδρος : Επίσκοπος Down and Connor, Σεβ/τατος Noel Treanor
Η Αντιπρόεδρος : Maria Krabbe Hammershoy
Ο Γενικός Γραμματέας : Stefan Lunte – Τα Μέλη της E.E.

Απόδοση κειμένου από τον υπογράφοντα
Φωτογραφία από Πρακτορείο Associated Press

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου