Χριστούγεννα μεταξύ μεγάλης φτώχειας και μεγαλύτερης ελπίδας

CASTEL VOLTURNO

Χριστούγεννα μεταξύ μεγάλης φτώχειας και μεγαλύτερης ελπίδας

Castel.jpeg

Στο Castel Volturno, η πανδημία είναι μία από τις πολλές μάστιγες που πλήττουν τον πληθυσμό. Στο Castel Volturno, οι μισοί κάτοικοι αποτελούνται από μετανάστες, αλλά είναι ολόκληρος ο πληθυσμός που πλήττεται από μια συνολική, οικολογική υποβάθμιση – βρισκόμαστε στο λεγόμενο Terra dei Fuochi (Γη των Φωτιών) – κοινωνικών και ανθρώπινων. Και στο Castel Volturno πραγματοποιείται ο κίνδυνος απώλειας της αίσθησης της ανθρωπιάς, της φιλοξενίας και της αξιοπρέπειας. Για να το θυμόμαστε αυτό, με αφορμή τα Χριστούγεννα του 2020, είναι οι ιεραπόστολοι Comboni, για 25 χρόνια στην περιοχή στην υπηρεσία των μεταναστών, προσπαθώντας να είναι μια γέφυρα μεταξύ αυτών και των Ιταλών. Είναι οι άμεσοι μάρτυρες της δύσκολης κατάστασης που βιώνει σε αυτό το τμήμα της Ιταλίας, που χαρακτηρίζεται ντροπιαστικά από «πράξεις ρατσισμού, κακοποίησης, εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στέγασης και δικτυακής».

Ο Covid-19 δεν θα σταματήσει την εμπιστοσύνη και το όνειρο

Σε αυτήν την περίοδο των Χριστουγέννων, οι ιεραπόστολοι μας θυμίζουν τι έγραψε ο Πάπας στο μήνυμά του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών και Προσφύγων 2020, δηλαδή ότι πρέπει να γνωρίζουμε να κατανοούμε ότι και οι μετανάστες δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι. «Φέτος – ο πατέρας Daniele Moschetti, ο οποίος φροντίζει την ενορία της Santa Maria dell’Aiuto στο Castel Volturno, εξηγεί στο Vatican News – θα αναγκαστούμε να ζήσουμε τη λειτουργική πλευρά των Χριστουγέννων με περιορισμένο τρόπο, αλλά θα πρέπει να μετατρέψουμε τη θλίψη αυτής της κοινωνικής κατάστασης, σε μια χαρά που προέρχεται από έναν Ιησού Χριστό που μας φέρνει ακόμα τη δύναμη να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε».

Λιγότερη δουλειά για όλο και περισσότερο εκμεταλλευόμενους μετανάστες

Η κατάσταση στην περιοχή Castel Volturno χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, το ήδη σπάνιο έργο είναι πλέον ανύπαρκτο, πλήττεται σοβαρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. “Εάν πριν ένας μετανάστης είχε δουλειά ίσως για 30 ευρώ δύο φορές την εβδομάδα – συνεχίζει ο Μοσχέτι – τώρα αν μπορεί να την βρει μία φορά την εβδομάδα, είναι ήδη πολύ και, φυσικά, για πολύ λιγότερο, μεταξύ 15 και 20 ευρώ”.

Η ελπίδα των πατέρων στα μάτια των παιδιών

Η εκμετάλλευση δεν σταματά ποτέ στο Castel Volturno και τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια δύσκολη περίοδος. Για το λόγο αυτό, οι φίλοι των ιεραποστόλων πατέρων, καθώς και άλλες οργανώσεις εμφανίζονται αυτές τις μέρες με πράξεις αλληλεγγύης και φιλίας, ειδικά προς τα παιδιά. Ο Anthony Uche Oduah είναι ένας Νιγηριανός ενορίτης της Santa Maria dell’Aiuto, όπως πολλοί από τους μετανάστες που ζουν στο Castel Volturno και που είναι κυρίως Αφρικανοί. “Αυτή η πανδημία – λέει και εκείνος στα Νέα του Βατικανού – έχει επηρεάσει όλη τη ζωή, τόσο τις πνευματικές όσο και τις κοινωνικές πλευρές της, και όλες στις κοινοτικές δραστηριότητες μας, αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ένα μικρό χαμόγελο στα παιδιά”. Ο Anthony αναφέρεται σε πολλά δεινά αυτού του τόπου, “όπου δεν υπάρχει τίποτα, τίποτα για να μοιραστεί κανείς με τους άλλους, ό,τι υπήρχε έχει τελειώσει.

Τώρα η πανδημία χειροτέρεψε πολύ τα πράγματα και πρόσθεσε και άλλα δεινά όπως την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, την αδιαφορία, την αποξένωση. Αναφέρεται όμως και στην καλή θέληση πολλών να κοιτάξουν και πιο πέρα από «τη δυστυχία και την ανοησία των ανθρώπων», διότι «αυτό που ο ίδιος και όλοι οι άλλοι στην κοινότητά του, πρέπει να κάνουν, είναι να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, διότι μια μέρα θα είναι αυτά που θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι” πέντε φορές καλύτερα για να εξασφαλίσουν ακόμη και μια εργασία που σήμερα δεν υπάρχει».

+N

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου