Χριστούγεννα με τους φτωχούς

Χριστούγεννα με τους φτωχούς

Ξεκίνησε η Καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα Χριστουγεννιάτικα γεύματα της Κοινότητας του Sant’ Egidio στη Ρώμη.

Γεύμα με τους φτωχούς εδώ και 35 χρόνια

Εδώ και 35 χρόνια στις 25 Δεκεμβρίου μοναχικοί ηλικιωμένοι, άστεγοι, οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι στη Βασιλική της Santa Maria στο Trastevere για να μοιραστούν την ομορφότερη γιορτή από όπου κανείς δεν εξαιρείται. Το 1982 ήταν περίπου είκοσι αναγκεμένα άτομα, πέρυσι το τραπέζι επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει πάνω από 50 χιλιάδες άτομα στην Ιταλία και περίπου 200 χιλιάδες ανά τον κόσμο.

Συγκέντρωση χρημάτων από όλη την Ιταλία

Προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση αυτού του σημαντικού γεγονότος αλληλεγγύης, στην Ιταλία, και να φιλοξενείται ένας πάντα αυξανόμενος αριθμός ατόμων, η Κοινότητα ξεκίνησε φέτος την καμπάνια «Χριστούγεννα, πρόσθεσε ακόμη μια θέση στο τραπέζι» στην οποία μπορεί κάποιος να συνεισφέρει με 2 ευρώ, με ένα sms ή μια κλήση από σταθερό στο 45568 από τις 10 έως τις 25 Δεκεμβρίου. Μιλά γι αυτό ο Carlo Snatoro συντονιστής της υπηρεσίας «ceneitineranti» στη Ρώμη, της Κοινότητας του Sant’ Egidio, η οποία δείχνει μέσα από τα μικρόφωνά μας και μια εικόνα της φτώχειας της πρωτεύουσας, αποτελούμενη από 7.000 άτομα χωρίς μόνιμη κατοικία, τα οποία είναι εκτεθειμένα, ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της έκτακτης κατάστασης εξαιτίας του κρύου, μπροστά στην οποία κάθε χρόνο ο Δήμος φαίνεται να καθυστερεί.

Ο Οδηγός υπηρεσιών για όσους ζουν στο δρόμο

«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της οικογένειας και εμείς επιθυμούμε να αποτελούμε μια οικογένεια για τους φτωχούς» λέει ο Santoro δίνοντας ραντεβού, για όποιον το επιθυμεί, το βράδυ της 24ης και της 31ης Δεκεμβρίου στις 20:00 η ώρα για να αναζητήσουμε μαζί τους φτωχούς της πόλης και να περάσουμε μαζί τους στιγμές χαράς και κοινωνίας.

Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο, ο Santoroυπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι η Κοινότητα έχει δημοσιεύσει για άλλη μια φορά ένα είδος «Οδηγού Michelin» για τους φτωχούς, ο οποίος απευθύνεται ιδιαίτερα στους αστέγους. Αφορά στο «Πού θα φάμε, θα κοιμηθούμε, θα πλυθούμε», αφιερωμένος στην Modesta Valenti η οποία ζούσε στο σταθμό Termini και η οποία πέθανε αβοήθητη, το χειμώνα του 1983, επειδή το προσωπικό του ασθενοφόρου, θεωρώντας τη βρώμικη, αρνήθηκε να την βοηθήσει. Το να κατεβάσετε τον Οδηγό από τον ιστότοπο της Κοινότητας χρησιμεύει στο να εξηγούμε που μπορεί κάποιος να βρει για παράδειγμα, απαραίτητες υπηρεσίες για όποιον ζει στο δρόμο, όπως ντους ή πλυντήρια που όλο και περισσότεροι σύλλογοι, ομάδες και ενορίες θέτουν σε κοινή διαθεσιμότητα ακολουθώντας το παράδειγμα του Πάπα Φραγκίσκου.

Μετάφραση: ρφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου