Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα Διεθνές Συνέδριο για τη πρόσληψη των έργων του Αγίου Θωμά Ακυινάτη στον βυζαντινό κόσμο

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα Διεθνές Συνέδριο για τη πρόσληψη των έργων του Αγίου Θωμά Ακυινάτη στον βυζαντινό κόσμο

Από 15 έως 16 Δεκεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Πατρών και του HellenicInstituteτου Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Θωμάς Ακυινάτης και η Πρόσληψή του στο Βυζάντιο», το οποίο σύμφωνα με τους διοργανωτές του, είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και συμμετείχαν σε αυτή περισσότεροι από 25 εκθέτες και εκπρόσώποι διαφόρων ευρωπαϊκών θεσμών.

Σκοπός αυτού του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των εργασιών της κριτικής έκδοσης των βυζαντινών μεταφράσεων μερικών πραγματειών του φιλοσόφου και θεολόγου Θωμά Ακυινάτη. Αυτή η κριτική έκδοση είναι μια πρωτοβουλία του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος «Thomas de Aquino Byzantinus» του Πανεπιστημίου Πατρών (υπό τη διεύθυνση του Γ. Δημητρακόπουλου) σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι πρώτες κριτικές εκδόσεις των μεταφράσεων των θωμικών έργων κατά τους βυζαντινούς χρόνους δημοσιεύθηκαν στη σειρά «Corpus Philosophorum Greacorum Recentiorum» υπό τη διεύθυνση του Ε. Μουτσόπουλου (τόμοι ΙΙ, Ι5 και ΙΙ, 16, Αθήνα, 1976· τόμος ΙΙ, 17Α, Αθήνα 1980), οι οποίες περιέχουν μέρος από τον ΙΙ-ΙΙ της Summa Theologiae.

Ένας από τους ομιλητές ήταν η αδελφή Μαρία Παναγιώτα Miola(Διδάκτωρ, Pontificio Instituto Orientale, Ρώμη) του Τάγματος «του Κυρίου και της Παναγίας της Matara», η οποία παρουσίασε την εργασία της με θέμα «Η ανέκδοτη μετάφραση του De aeternitati mundi του Θωμά Ακυινάτη από τον Πρόχορο Κυδώνη».

Με τα λόγια των διοργανωτών· «Ο Ιταλός Δομινικανός θεολόγος και φιλόσοφος Θωμάς Ακυινάτης (1225-1274) παραμένει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ιστορίας του ευρωπαϊκού πνεύματος. Στη σκέψη του συγκεράζονται χριστιανισμός, νεοπλατωνισμός, αριστοτελισμός, αραβική και εβραϊκή διανόηση. Το ογκώδες συγγραφικό έργο του, που συμβάλλει σε όλους σχεδόν τους τομείς του ανθρώπινου πνεύματος, άσκησε τεράστια επίδραση, η οποία αποτελεί αντικείμενο μελέτης μέχρι σήμερα. Ένα άγνωστο εν πολλοίς κεφάλαιο αυτής της επίδρασης είναι η πρόσληψη της σκέψης του Θωμά στο ύστερο Βυζάντιο. Προϋπόθεση για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη συγγραφή αυτού του κεφαλαίου είναι η κριτική έκδοση των βυζαντινών μεταφράσεων δεκαέξι, τουλάχιστον, θωμικών έργων καθώς και των φιλοθωμικών και αντιθωμικών πραγματειών που συνέγραψαν βυζαντινοί διανοητές εξ αφορμής των μεταφράσεων αυτών» (από το «Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δεκ. 2017 – Φεβρ. 2018» της ΕΒΕ).

π. Φερνάντο Μπράβο, Ε

πηγή:cen

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου