Χωρίς τη φροντίδα των φτωχών ο κόσμος δεν θεραπεύεται

19

Χωρίς τη φροντίδα των φτωχών ο κόσμος δεν θεραπεύεται

“Εάν δεν φροντίζουμε ο ένας τον άλλον ξεκινώντας από τους φτωχότερους που επηρεάζονται περισσότερο συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας, δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τον κόσμο”. Με αυτά τα λόγια στη γενική ακρόαση της Τετάρτης 12 Αυγούστου ο Πάπας Φραγκίσκος επικεντρώθηκε στις συνέπειες της πανδημίας επιμένοντας, στην έννοια της «αρμονίας» που δημιούργησε ο Θεός και παραβιάστηκε από τον εγωισμό.
Η πανδημία έχει επισημάνει πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι. Είναι αξιέπαινη η δέσμευση τόσων πολλών ανθρώπων που τους τελευταίους μήνες αποδεικνύουν την ανθρώπινη και χριστιανική αγάπη για τον πλησίον τους, αφιερώνοντας τον εαυτό τους στους αρρώστους, ακόμη και με κίνδυνο της υγείας τους. Είναι ήρωες!
Ωστόσο, ο κορωνοϊός δεν είναι η μόνη ασθένεια που πρέπει να καταπολεμηθεί, γιατί η πανδημία έφερε στο φως και μεγάλες κοινωνικές παθολογίες. Μία από αυτές είναι η λανθασμένη αντίληψη του ατόμου, μια πραγματικότητα που αγνοεί την αξιοπρέπεια και την σχέση των ανθρώπων. Μερικές φορές βλέπουμε τους άλλους ως αντικείμενα μιας χρήσης. Μια άποψη που τυφλώνει και υποκινεί μια ατομικιστική και επιθετική κουλτούρα που μετατρέπει τον άνθρωπο σε καταναλωτικό αγαθό. Ωστόσο σύμφωνα με την πίστη γνωρίζουμε, ότι ο Θεός βλέπει τον άνδρα και τη γυναίκα με άλλο τρόπο. Τους δημιούργησε όχι ως αντικείμενα, αλλά ως ανθρώπους ικανούς να αγαπήσουν, τους δημιούργησε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του.
Ο Θεός, καλώντας μας να ζήσουμε σε κοινωνία μαζί του και σε αρμονία με τη δημιουργία, μας δωρίζει μια μοναδική αξιοπρέπεια. Σε αυτήν την κοινωνία ο Θεός μας δίνει τη δυνατότητα να γεννάμε και να διαφυλάττουμε τη ζωή, να δουλεύουμε και να φροντίζουμε τη γη. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι χωρίς αρμονία με τη δημιουργία, ζωή δεν μπορεί να αναπαραχθεί.
Η προσπάθεια της σωστής εξέλιξης στη ζωή, καταπολεμά τη λογική της κυριαρχίας των άλλων: η αρμονία είναι ένα άλλο πράγμα, είναι υπηρεσία και συνεργασία. Ως μαθητές του Ιησού δεν θέλουμε να κοιτάζουμε από πάνω προς τα κάτω ή να ενδιαφερόμαστε μόνο για το δικό μας συμφέρον, είναι δύο στάσεις ενάντια στην αρμονία. Η αρμονία που δημιούργησε ο Θεός μας ζητά να δούμε τους άλλους, τα προβλήματά τους και να είμαστε σε κοινωνία. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε κάθε άτομο, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη γλώσσα ή την κατάστασή του. Η αρμονία που έχει ως κέντρο τον άνθρωπο οδηγεί στην αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Τα δικαιώματα δεν είναι μόνο ατομικά, αλλά και κοινωνικά, των λαών και των εθνών. Ο άνθρωπος στην πραγματικότητα, με την προσωπική του αξιοπρέπεια είναι ένα κοινωνικό ον που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα του Τριαδικού Θεού. Εμείς είμαστε κοινωνικά όντα, έχουμε ανάγκη να ζούμε σε αυτήν την κοινωνική αρμονία, αλλά όταν υπάρχει εγωισμός το βλέμμα μας δεν πηγαίνει στην κοινότητα αλλά επιστρέφει στον εαυτό μας και αυτό μας κάνει άσχημους, κακούς, εγωιστές. Καταστρέφει την αρμονία.
Και ενώ όλοι εργαζόμαστε για να θεραπεύσουμε έναν ιό που πλήττει όλους αδιακρίτως, ο Πάπας υπογράμμισε ότι η πίστη μας προτρέπει να δεσμευτούμε σοβαρά και ενεργά για να καταπολεμήσουμε την αδιαφορία ενόψει των παραβιάσεων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η κουλτούρα της αδιαφορίας που συνοδεύει την κουλτούρα των αποβλήτων, όπου μόνο πράγματα που δεν με αγγίζουν δεν με ενδιαφέρουν, εναντιώνεται με την πίστη μας που απαιτεί πάντα να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να θεραπευτούν και να μεταστραφούν από τον ατομισμό, τόσο τον προσωπικό όσο και τον συλλογικό.

Πηγή: Εφημερίδα LA STAMPA
Μετάφραση: Στα.Στου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου