Η γενναιοδωρία που αλλάζει τη ζωή στη γη του Ιησού

2

Η γενναιοδωρία που αλλάζει τη ζωή στη γη του Ιησού

Οι Εκκλησίες που βοηθούν άλλες Εκκλησίες, με ένα συνεχές δίκτυο αδελφοσύνης . Είναι σήμα κατατεθέν της χριστιανικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει όμως ένα για το οποίο η βοήθεια που λαμβάνεται από τις Εκκλησίες του πλανήτη παίρνει μια μοναδική αξία. Είναι αυτός που έχει τις ρίζες του – τους λίθους της ιστορίας του, τους χώρους της γεωγραφίας του – απευθείας στο Ευαγγέλιο. Είναι η Εκκλησία των Αγίων Τόπων, της Ιερουσαλήμ, της Βηθλεέμ, της Ναζαρέτ, που κάθε χρόνο διατηρεί μια συγκεκριμένη βοήθεια που εγγυάται η Συλλογή για τους Αγίους Τόπους, που συλλέγεται σε όλες τις εκκλησιαστικές κοινότητες τη Μεγάλη Παρασκευή. Ένα έθιμο που έσπασε φέτος από την πανδημία.

Νέα ημερομηνία εράνου για τους Αγίου Τόπους
Τον περασμένο Απρίλιο, όταν η κρίση του Covid-19 μετέτρεψε τις ενορίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών σε οικονομική ερημιά – παραδοσιακά στην πρώτη γραμμή της Συλλογής – ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε την πρόταση αναβολής αυτής της συλλογής προσφορών στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Μια ημερομηνία, εξηγεί ο Φραγκισκανός πατέρας Francesco Patton, Φύλακας των Αγίων Τόπων, που επιλέχθηκε «επειδή είναι η Κυριακή που βρίσκεται πλησιέστερα στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, την οποία γιορτάζουμε εδώ στην Ιερουσαλήμ με ιδιαίτερη σοβαρότητα, για να θυμόμαστε μέχρι ποιο σημείο έφθασε η αγάπη του Υιού του Θεού για εμάς: να προσφέρει τη ζωή του στο σταυρό για τη σωτηρία μας ».

Ανεκτίμητη βοήθεια
Ο πατέρας Patton απεικονίζει σε ένα βίντεο τις χίλιες μορφές που ο Έρανος για τους Αγίους Τόπους παίρνει συνήθως όταν οι προσφορές από τις ενορίες και τις επισκοπές όλου του γεωγραφικού πλάτους φτάσουν στους Αγίου Τόπους. Οι ανάγκες είναι όλων των ειδών και δεν αφορούν μόνο τη διατήρηση των ιερών τόπων, από τη Βασιλική της Γεννήσεως έως και τον Ιερό Τάφο. «Χάρη σε αυτό που οι Χριστιανοί από όλο τον κόσμο προσφέρουν γενναιόδωρα», εξηγεί ο Πάτερ Πάτον, «θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την ποιμαντική δράση των ενοριών που μας έχουν ανατεθεί. Θα είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την εκπαίδευση και την ποιοτική μόρφωση σε περισσότερους από 10 χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στα σχολεία μας. Θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τις νέες οικογένειες να βρουν ένα σπίτι. Θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους χριστιανούς μετανάστες εργαζόμενους να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι ακόμη και αν βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους. Θα είμαστε σε θέση να παραμείνουμε δίπλα στους πληθυσμούς που πλήττονται από τον πόλεμο στη Συρία και του πρόσφυγες που είναι τώρα διάσπαρτοι στις διάφορες χώρες όπου ζούμε την αποστολή μας ».
Υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης στήριξης, τουλάχιστο μία φορά το χρόνο, όπως θα έλεγε ο Πάπας Φραγκίσκος, στη «σάρκα του Χριστού» στους τόπους όπου ο Χριστός έγινε σάρκα για όλους.
Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο στα μέρη όπου ο Χριστός έγινε σάρκα για όλους.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου