Χωρίς παρωπίδες.

Χωρίς παρωπίδες.

Η πίστη έχει λιγοστέψει κατά τρόπο επικίνδυνο, η αρνητική εκκοσμίκευση προοδεύει και τη φυσική θρησκευτικότητα τη θρέφει πλούσια το περιβάλλον. Ήλθε λοιπόν η ώρα που απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση έπρεπε να αντιδράσουμε με ένα οργανωμένο τρόπο, που να μη διασκορπίζει τις υπάρχουσες (αλλά φθίνουσες) δυνάμεις, αλλά να τις εκμεταλλεύεται παραγωγικά και να τις ενώνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδουν καρπούς.

Χωρίς μισόλογα και ψεύτικες ωραιοποιήσεις, οφείλουμε να δούμε πως οι καιροί έχουν αλλάξει και πως αν δεν το αντιληφθούμε η πίστη και η παρουσία της Εκκλησίας στον τόπο μας βρίσκονται σοβαρά σε κίνδυνο. Για το λόγο αυτό είμαστε στον ίδιο βαθμό υπεύθυνοι οι ποιμένες όσο και το ποίμνιο, που είναι ειδοποιημένο, για το μέλλον της ύπαρξης μας. Παρατηρούμε πόσο εύκολα οι πιστοί μετακινούνται από το ένα χωριό στο άλλο (και σε μεγάλες αποστάσεις και συχνότατα) με την ευκαιρία ενός πανηγυριού, μνημόσυνων και κηδειών, γενεθλίων, βαπτίσεων και γάμων, χορών και διασκεδάσεων, αλλά δεν μπαίνουν στον κόπο να διανύσουν ούτε μισό χιλιόμετρο όταν θα πρέπει να πάνε στο διπλανό χωριό για να εκκλησιαστούν την Κυριακή.

Η ενορία, ως ζωντανός οργανισμός οφείλει να αναπτύσσεται κατά αποστολικό τρόπο, να είναι δηλαδή μια ζωντανή κοινότητα ενεργών χριστιανών που κατηχεί, αλλά και κατηχείται στο σωτήριο ευαγγελικό κήρυγμα. Ας μη λησμονούμε πως στην Ενορία, ως Εκκλησία, οφείλουμε να διακρίνουμε τον ευαγγελικό λόγο για το λυχνάρι που δεν τοποθετείται κάτω από το μόδιο, αλλά σε ένα υψηλό σημείο για να φωτίζει όλο το περιβάλλον της. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν οι μικρές ομάδες-κοινότητες, ενσωματωμένες πλήρως μέσα στην ενοριακή ζωή, που θα εμβαθύνουν και θα ζουν το Ευαγγέλιο του Χριστού, μέσα από μια σωστή κατήχηση για ενηλίκους, όπως μελετήθηκε και προτάθηκε από  τη Σύνοδο,  αλλά και από την τοπική μας Εκκλησία.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε ζωντανές ενοριακές κοινότητες που να δίνουν μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό μέσα στον νέο αιώνα που αρχίσαμε να ζούμε και να συνεχιστεί η καθολική πίστη σ’ αυτόν τον τόπο.

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου