Χιλή, βεβηλωμένοι χώροι λατρείας

Χιλή, βεβηλωμένοι χώροι λατρείας

Μετά τον καθεδρικό ναό του Valparaiso, και η ενορία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Σαντιάγκο της Χιλής λεηλατήθηκε και βεβηλώθηκε από κουκουλοφόρους διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη ημέρας εντάσεων και διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης και της κοινωνικής ανισότητας.
Την αλληλεγγύη της προς τον αποστολικό διαχειριστή, σεβασμιότατο Celestino Aós και προς όλους τους πιστούς της αρχιεπισκοπής του Σαντιάγκο της Χιλής μετά τη λεηλασία και τη βεβήλωση της ενορίας της Κοίμησης της Θεοτόκου, εξέφρασε η Μόνιμη Επιτροπή της Επισκοπικής Διάσκεψης της Χιλής μέσω ενός ανακοινωθέντος, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου. Την αλληλεγγύη της απευθύνει και προς τις άλλες κοινότητες και τους ποιμένες «άλλων εκκλησιών και χώρων προσευχής διαφόρων ομολογιών που δέχθηκαν επίθεση σε πολλές πόλεις». Αναφέρει το Πρακτορείο Fides.

Η λεηλασία
Κουκουλοφόροι διαδηλωτές εισέβαλαν στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου η οποία βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης της Χιλής και της κοινωνικής ανισότητας. Αφού έβγαλαν έξω τους πάγκους, τα αγάλματα και τις ιερές εικόνες, έβαλαν φωτιά και στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν ως οδοφράγματα κατά της αστυνομίας. Η πολιτική και κοινωνική κρίση που ξέσπασε στη Χιλή πριν από λίγες εβδομάδες, αποτελεί έκφραση της αυξανόμενης ανησυχίας και άνισης μεταχείρισης του πληθυσμού και, συνεχίζει το Πρακτορείο Fides, τώρα συνοδεύεται από βίαιες και ανεξέλεγκτες διαδηλώσεις. Ακόμη και ο καθεδρικός ναός του Valparaiso έγινε στόχος στα τέλη του Οκτώβρη, από διαδηλωτές που είχαν προσπαθήσει να βάλουν φωτιά στις μεγάλες ξύλινες πόρτες και αφού εισήλθαν, κατέστρεψαν τους πάγκους και διάφορες ιερές εικόνες.

Πραγματικές και ειρηνικές λύσεις
Το κείμενο των επισκόπων, που υπεγράφη από τον πρόεδρο της Επισκοπικής Διάσκεψης, τον σεβασμιότατο Santiago Silva και από τους ηγέτες του οργανισμού, υπογραμμίζει: «Τραυματιστήκαμε από την κακομεταχείριση ατόμων, από τις συνεχείς λεηλασίες και από τη βία, από όπου αυτή κι αν προέρχεται, μας λυπεί βαθιά η επίθεση στις εκκλησίες και στους χώρους προσευχής, η έλλειψη σεβασμού προς τον Θεό και προς εκείνους που πιστεύουν σε Αυτόν. Οι εκκλησίες και οι άλλοι χώροι λατρείας είναι ιεροί». Επικαλούμαστε, μέσω της προσευχής, τη συγχώρεση του Θεού γι αυτές τις βεβηλώσεις. Οι ιεράρχες υπογράμμισαν ότι «μαζί με πολλούς Χιλιανούς και Χιλιανές είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αδικία και στη βία, τις καταδικάζουμε σε όλες τις μορφές τους και αναμένουμε ότι τα δικαστήρια θα εντοπίσουν τους υπευθύνους και θα τους τιμωρήσουν. Οι βιαιοπραγείς – συνεχίζουν οι επίσκοποι – μας εμποδίζουν να εξετάσουμε με τη δέουσα προσοχή τις δίκαιες αξιώσεις της πλειοψηφίας του λαού της Χιλής που επιθυμεί λύσεις πραγματικές και ειρηνικές».

Μια ενωμένη Χιλή
Προκειμένου να αποκατασταθεί η πολιτική και ειρηνική συνύπαρξη, οι επίσκοποι ζητούν από τις αρχές «να εφαρμόσουν το νόμο και να τον ασκήσουν χρησιμοποιώντας όλους τους πόρους ενός δημοκρατικού κράτους. Οι άνθρωποι δεν έχουν κουραστεί μόνο από την αδικία, αλλά – προσθέτουν – και από τη βία και η μεγάλη πλειοψηφία αναμένει με ανυπομονησία τον διάλογο για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού ιστού». Το ανακοινωθέν καταλήγει με την επίκληση της Παναγίας Den Carmen, «ώστε να μας χορηγήσει μια Χιλή ενωμένη, σφυρηλατημένη από τις προσπάθειες όλων των ανδρών και των γυναικών καλής θέλησης». (S. L. – Πρακτορείο Fides)
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου