Zημιές στα ψηφιδωτά του Αγίου Μάρκου, κρεβάτια για τους εκτοπισμένους από τα σπίτια τους

Zημιές στα ψηφιδωτά του Αγίου Μάρκου, κρεβάτια για τους εκτοπισμένους από τα σπίτια τους

Μετά τη δεύτερη «ανύψωση των υδάτων», η Βενετία μετρά τις ζημίες της. Ο πατριάρχης Moraglia μιλά για κύματα στη λιμνοθάλασσα «όπως αυτά της όχθης της θάλασσας», διαμαρτύρεται για τις ζημιές στα ψηφιδωτά της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου και διαθέτει κρεβάτια της Caritas σε όσους τα σπίτια τους έχουν πλημμυρίσει. Ο πρωθυπουργός Conte χαρακτηρίζει σήμερα την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης και αναφέρει ότι το Mose, το κινητό διάφραγμα που θα προστατεύει τη Laguna από τις παλίρροιες, θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2021.

Στη Βενετία, είναι ημέρα της καταμέτρησης των ζημιών, μετά την ανύψωση των υδάτων, την Τρίτη το βράδυ, όταν στις 22:50, ωθούμενα από ριπές ανέμου που έφταναν τα 100 χιλ. την ώρα, η στάθμη της παλίρροιας έφτασε τα 187 εκατοστά, είναι η δεύτερη μετά τα 194εκ. της τρομερής «Aquagranda» της 4ης Νοεμβρίου 1966, κατά τις ημέρες της πλημμύρας της Φλωρεντίας. Γόνδολες και μηχανοκίνητα σκάφη κατέληξαν στους δρόμους, πλοιάρια στην όχθη του Canal Grande, βιτρίνες καταστημάτων καταστράφηκαν και εμπορεύματα επέπλεαν στο σκουρόχρωμο νερό.

Moraglia: για τη Βασιλική απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση

Ο πατριάρχης της Βενετίας Francesco Moraglia μιλά για κύματα «που έμοιαζαν με εκείνα της όχθης της θάλασσας», υπενθυμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο βιώσαμε μια παρόμοια κατάσταση και ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί», και ανακοινώνει ότι η Caritas διέθεσε κρεβάτια για εκείνους που τα σπίτια τους έχουν πλημμυρήσει. Ο Moragliaπαραπονείται για τις δομικές ζημιές στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου γιατί το νερό που εισέβαλε και που πλημμύρισε το πάτωμα και την κρύπτη είναι αλμυρό και θα βλάψει τα ψηφιδωτά. «Είναι η έδρα της εκκλησίας της Βενετίας, ένα παγκόσμιο μνημείο και πρέπει πραγματικά να παρέμβουμε – δηλώνει – εμείς μπορούμε να κάνουμε τη συνήθη συντήρηση αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή που είναι έκτακτη και διαρθρωτική. Επομένως, ελπίζω ότι θα έχουμε την προσοχή της κυβέρνησης και των υπουργών. Χαιρόμαστε πολύ όταν βλέπουμε υπουργούς να εγκαινιάζουν εκθέσεις ή την Μπιενάλε, αλλά η Βενετία δεν είναι μόνο αυτό.

Το πλημμυρισμένο πάτωμα από ψηφιδωτό της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου

Conte: το Mose θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2021

Ο δήμαρχος Luigi Brugnaro εκτιμά ότι οι ζημιές ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ο πρωθυπουργός Guseppe Conte βρίσκεται στην πόλη και μετά από τη χθεσινοβραδινή σύνοδο κορυφής με την πολιτική προστασία, ανακοίνωσε ότι σήμερα ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών το οποίο θα λάβει χώρα στην Laguna,  θα πιστοποιήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το Mose, μια ηλεκτρομηχανική  πειραματική μονάδα που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τη Βενετία όταν η παλίρροια υπερβαίνει τα 110 εκατοστά και έχει ξεκινήσει από το 2003, έχει προχωρήσει κατά 93%, δήλωσε ο Conte, και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2021.

Η Cei: να σώσουμε τη Βενετία και την Matera, στοιχεία τέχνης και πολιτισμού

Η διάσκεψη των επισκόπων της Ιταλίας, με ένα δελτίο τύπου, εκφράζει την αλληλεγγύη της και την ανησυχία της για την κατάσταση της Βενετίας και της Matera, πολύτιμα στοιχεία τέχνης και πολιτισμού που πληρώνουν πολύ ακριβό τίμημα, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την προστασία της περιοχής, για την εγγύτητά της στον πληθυσμό και για την προστασία των εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων που πληγώθηκαν από τα φυσικά φαινόμενα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου