Στις Κάννες η ταινία του Wenders για τον Πάπα Φραγκίσκο

Στις Κάννες η ταινία του Wenders για τον Πάπα Φραγκίσκο

«Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι το ζωντανό παράδειγμα ενός ανθρώπου που παλεύει για αυτά που λέει», αυτή είναι η κεντρική ιδέα που ο Γερμανός σκηνοθέτης Wim Wenders παρουσιάζει στην ταινία του για τον Ποντίφικα, «Pope Francis. A Man of his Word» («Ο Πάπας Φραγκίσκος. Ένας άνθρωπος του Λόγου του») σε παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό (71-ο) Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία, που δεν παίρνει μέρος σε διαγωνισμό, θα δημοσιοποιηθεί στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες από την ερχόμενη Παρασκευή. «Στην ταινία μας – δηλώνει ο σκηνοθέτης – αυτός (ο Πάπας) απευθύνεται στον θεατή άμεσα, ειλικρινά και αυθόρμητα. Θέλαμε να είναι μια ταινία για όλα τα ακροατήρια, επειδή το μήνυμα του Πάπα είναι καθολικό».

Μια ταινία με τον Πάπα

Σε μια συνέντευξη ο Σεβ. πατέρας Dario E. Vigano, σύμβουλος στη Γραμματεία Επικοινωνιών και δημιουργός του κινηματογραφικού σχεδίου μαζί με τον Γερμανό σκηνοθέτη, δήλωσε ότι «η ταινία που ο Wenders έχει κάνει για τον Παπά Φραγκίσκο είναι η εμπειρία ενός ας πούμε ενός Πάπα που επιθυμεί σαν ένα υφαντή να ξαναχτίσει και να υφάνει την ιστορία – αυτό είναι η άποψη του σκηνοθέτη – με σκοπό να αναδυθούν η αλήθεια και το βάθος της δικής του ύπαρξής». Η ιδιαιτερότητα της ταινίας, στην οποία συνεργάστηκε  το Vatican Media, είναι ότι δε πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, αλλά για «μια ταινία με τον Πάπα». «Ο πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Πάπας Φραγκίσκος. Συμφώνησε να εμπλακεί από την επιθυμία να μοιραστεί και να συναντηθεί με τον άλλο».

Μια διήγηση για τον Φραγκίσκο από κοντά

Δεν είναι  απλά μια αφήγηση ή κάποιο περιγραφικό στυλ, υπογραμμίζει ο Σεβ. Vigano, όπως ήταν «τα πρώτα πλαίσια πάνω στον  Πάπα Λέων ΙΓ΄ το 1896, ή η ταινία για τον Πάπα Πίο ΙΒ΄ το 1942 «Pastor Angelicus» («ο Αγγελικός ποιμένας»), συμπεριλαμβανόμενα τα οπτικοακουστικά έγγραφα αφιερωμένα στον Πάπα Ιωάννη XXIII», αλλά μια στενή συμμετοχή. «Αυτός είναι ο Πάπας της εγγύτητας, της ζεστής αγκαλιάς. Έτσι αποφασίσαμε να τον εμπλέξουμε στην πρώτη γραμμή, ως πρωταγωνιστή». Μια πρόθεση που έχει οδηγήσει σε «μια κατεύθυνση στην υπηρεσία της συνάντησης με τον Πάπα, που δεν σκοπεύει να εισβάλει ή να κυριαρχήσει κανένα, αλλά που είναι διακριτή και ποιητική». «Ο Πάπας – λέει ο Σεβ. Vigano – πήρε το χρόνο να αξιολογήσει το έργο, αφού παρουσιάστηκε λεπτομερώς. Στη συνέχεια εξέφρασε τη συμμετοχή του με πεποίθηση, γνωρίζοντας το επικοινωνιακό πεδίο του έργου».

Υπενθυμίζοντας τα αριστουργήματα του παρελθόντος του Wenders, όπως η ταινία «Ο ουρανός πάνω στο Βερολίνο» με τις συγκεκριμένες προτάσεις των αγγέλων, και η ταινία «Τόσο μακριά, τόσο κοντά» που αναφέρει το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, ο Σεβ. Vigano υπενθυμίζει επίσης τη συνεργασία με τον σκηνοθέτη στη ζωντανή εκπομπή της τελετής της έναρξης του Έκτακτου Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας. «Πιστέψαμε αμέσως στην αξία μιας ταινίας ότι θα μιλούσε για το διάλογο μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και της κοινωνίας του σήμερα, σε μια συνάντηση με τους άνδρες και τις γυναίκες της κάθε καταγωγής». «Το αποτέλεσμα είναι μια έντονη κινηματογραφική εμπειρία, που γίνεται το όριο συνάντησης των ανθρώπων της κάθε πίστης, του πολιτισμού, της κοινωνικής ή πολιτικής πεποίθησης». Η μουσική υπόκρουση του Laurent Petitgand ενισχύεται από την αφηγηματική φωνή του Wim Wenders και της τραγουδίστριας Patti Smith.

Μετάφραση: π. Φερνάνδος

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου