Τιμητική εκδήλωση για τον εργάτη «της χριστιανικής καταλλαγής» Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Ιωάννη

Τιμητική εκδήλωση για τον εργάτη «της χριστιανικής καταλλαγής»  Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Ιωάννη

Έναν εργάτη της χριστιανικής καταλλαγής, τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και Αποστολικό Βικάριο Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Σπιτέρη, τίμησε σήμερα το Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια της ιερατικής του διακονίας, το Τμήμα Θεολογίας διοργάνωσε διεθνή επιστημονική ημερίδα προς τιμήν του κ. Ιωάννη. Στο τέλος της ημερίδας, ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη τιμητική πλακέτα για το έργο του και την προσφορά του ως πρεσβευτής στον δυτικό θεολογικό κόσμο της νεότερης ορθόδοξης ελληνικής θεολογίας. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της αντιπρύτανη ΑΠΘ κ. Αριάδνης Στογιαννίδου η οποία υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί σημείο συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών. Ακόμη, χαρακτήρισε τον κ. Ιωάννη “πολύτιμο συνεργάτη της Θεολογικής Σχολής”.

Τον χαιρετισμό του προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας Καρδιναλίου Κερτ Κοχ ανέγνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Υφαντής.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος υπογράμμισε τους “πραγματικούς δεσμούς εκτίμησης και αγάπης” που συνδέουν τον ίδιο με τον κ. Ιωάννη. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνέργασία τους με σκοπό να αποφευχθεί η προϊούσα αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με την ιδιότητα του προέδρου της Βιβλικής Εταιρείας, συνεχάρη τη Θεολογική Σχολή για την πρωτοβουλία της να τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Βιβλικής Εταιρείας. Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για τη συνεργασία τους στην Ελληνική Βιβλική Εταιρεία “τον μόνο οικουμενικό οργανισμό που λειτουργεί στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την απλότητα του ήθους και το ανοιχτό πνεύμα του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.

Τα βιογραφικά στοιχεία του τιμωμένου προσώπου παρουσίασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ευαγγελία Αμοιρίδου, χαρακτηρίζοντας τον κ. Ιωάννη ως “μια προσωπικότητα αθόρυβα δραστήρια”.

Ο διευθυντής του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum κ. Luca Bianchi, στην ομιλία του, επισήμανε την μεγάλη αφοσίωση του κ. Ιωάννη στο έργο της ενότητας των Χριστιανών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της επιστημονικής του έρευνας. “Στον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη οφείλω την αγάπη μου για την Ελλάδα καθώς και τη θεολογική μου πορεία”, δήλωσε ο κ. Bianchi. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι ο κ. Ιωάννης εντρύφησε στον Γρηγόριο Παλαμά και τον Νικόλαο Καβάσιλα. “Στον κ. Ιωάννη συνδυάζονται κατά κάποιο τρόπο το ορθόδοξο και το φραγκισκανό πνεύμα”, είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Στην εισήγησή του ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην πορεία προς την ενότητα των Χριστιανών, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ιωάννης προσπάθησε για την μεταξύ τους συμφιλίωση. “Ο κόσμος προχωρεί και οι ιεραρχίες των Εκκλησιών τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. Η θεολογία οφείλει να αναζητήσει νέους δρόμους. Ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία”, υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε θερμά όσα ειπώθηκαν για το πρόσωπό του. Στον λόγο του, αναφέρθηκε σε προσωπικές του εμπειρίες από τη συνεργασία του με τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. “Δεν γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον”, διαπίστωσε στην αρχή της ακαδημαϊκής του πορείας, κάτι το οποίο έκανε σκοπό του, όπως εξήγησε. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη σημερινή ημερίδα ως “μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τη φιλία μας”.

Η ημερίδα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Καθολικών κ. Ιωάννη έκλεισε με μουσικά κομμάτια του Γ. Σ. Μπαχ και του Μ. Χατζιδάκι από τα ωδεία Ορφέας Περαίας και Ωραιοκάστρου.

*Ρεπορτάζ: Μαρία Σερέτη, Σοφία Καρεκλά

Πηγή: orthodoxia.info

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Διάσκεψη για ειρήνη στην Ουκρανία

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΙΡΗΝΗ Με την ευκαιρία της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία(διεξήχθη 15 και 16 Ιουνίου 2024, στο καντόνι του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου