«Βόμβα» η Μόρια

«Βόμβα» η Μόρια

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία του νησιού της Μυτιλήνης, έφθασαν οκτώ βάρκες με 323 άτομα, τα οποία και προωθούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Ο καταυλισμός ξεπερνά πλέον τις 15.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης τον Οκτώβριο του 2019 πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 6.868 άτομα. Από αυτά 3.474 πέρασαν στη Λέσβο, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο.

Φεύγουν περίπου 900 άτομα από τη Μόρια

Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστή, η αναχώρηση σήμερα από τον καταυλισμό της Μόριας 815 αιτούντων άσυλο. Η μεταφορά θα γίνει σε λιμάνι της Αττικής το απόγευμα, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά 58 άτομα θα φύγουν από τη Μόρια το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Πέρασε χθες το νομοσχέδιο για το Ασυλο

Εντωμεταξύ, με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

Σήμα κινδύνου από Χρυσοχοΐδη για το μεταναστευτικό: Αν δεν κάνουμε όσα πρέπει οι ροές θα περάσουν από πάνω μας

Εντωμεταξύ, ισχυρό σήμα κινδύνου για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η χώρα αν δεν συνειδητοποιήσει ότι το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι έκτακτο αλλά μια πραγματικότητα που θα μας απασχολεί για δεκαετίες έστειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι αν δεν κάνουμε όσα πρέπει οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. «Αν συνεχίσουμε να το κρύβουμε βάζοντας το κεφάλι μέσα στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο να το θεωρούμε σαν κάτι έκτακτο που θα περάσει, τότε είναι βέβαιο ότι οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. Η πολιτική μας απόφαση είναι να το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά, να θωρακίσουμε στο μετρό του δυνατού τα σύνορα μας, να ετοιμάσουμε την διοίκηση, να οργανώσουμε την κοινωνία παράγοντας την ανθεκτικότητα της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο.

Αναφερόμενος στις βασικές λειτουργίες του νομοσχεδίου ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. « Το Νομοσχέδιο θα προετοιμάσει το ζητούμενο και το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση η ένταξη όλων αυτών των ανθρώπων.

Το νέο σχέδιο νόμου ζητά την συνεργασία του αιτούντος άσυλο σε όλα τα στάδια και για να του το ζητήσει του παρέχει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει μέσα ό,τι πρέπει, νομική προστασία, περίθαλψη και αποτέλεσμα δηλαδή ταχύτητα. Επιτάχυνση διαδικασιών, ενσωμάτωση, επιστροφές αυτό είναι το τρίπτυχο και νομοσχεδίου. Ειναι σχέδιο τολμηρό και φιλόδοξο και αυτό το δέχομαι γιατί είναι ένα στοίχημα για μένα προσωπικά, για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη δημόσια διοίκηση, για το υπουργείο για την κυβέρνηση, για τη χώρα, να μπορέσει να το τρέξει και να το υλοποιήσει».

Πηγή: iefimerida.gr  

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου