Η προσευχή των λεπρών της Αμαζονίας για τον Πάπα

Η προσευχή των λεπρών της Αμαζονίας για τον Πάπα

«Πριν τελειώσει η Σύνοδος, έδωσα στον Πάπα Φραγκίσκο την απόδειξη που του είχα υποσχεθεί: δύο «ρολόγια δέσμευσης», που σχεδιάστηκαν πάνω σε κάρτες, στις οποίες πάνω από 70 λεπροί από τα πρώην Λεπροκομεία της Κολομβίας do Prata e Marituba, είχαν γράψει τα ονόματά τους δίπλα σε κάθε ώρα της ημέρας. Τουλάχιστον τρεις από αυτούς, κάθε ώρα προσεύχονται γι αυτόν και για το ποντιφικό του έργο. Εκείνος χαμογέλασε και συγκινήθηκε». Ο Δον Gianni Mometti, ένας 83χρονος ιεραπόστολος από την Brescia, «κατά πέντε μήνες γηραιότερος από τον Πάπα», ο οποίος βρίσκεται στη Βραζιλία από τα 63 χρόνια του και υπήρξε εφημέριος της κοινότητας Igarapè-Acu, στο Parà της Βραζιλίας, στη μέση της Αμαζονίας, ήταν ένας από τους ακροατές της Συνόδου για την Αμαζονία που μόλις ολοκληρώθηκε, τον οποίο είχε καλέσει προσωπικά ο Πάπας Φραγκίσκος.

Lilì, ένας λεπρός 100 χρόνων: «προσφέρω τα βάσανά μου για τον Πάπα»

«Συλλειτούργησα μαζί του στον Οίκο Santa Marta για πρώτη φορά ένα μήνα μετά την εκλογή του – θυμάται ο δον Gianni – διηγήθηκα στον Πάπα την αποστολή μου ανάμεσα στους λεπρούς, η οποία άρχισε το 1956, όταν δεν υπήρχε ακόμη αποτελεσματική θεραπεία και του είχα πει ότι ήθελα να οργανώσω μια σταυροφορία προσευχής για να υποστηρίξω το ποντιφικό έργο του. Σήμερα, 72 λεπροί προσφέρουν τα βάσανά τους και προσεύχονται για τον Πάπα, όπως ο Aldebardo, τον οποίο όλοι αποκαλούν Lilì, 100 χρόνων, που έχει θεραπευθεί, αλλά που η λέπρα τον άφησε εντελώς κουφό και ακρωτηριασμένο. Πριν αναχωρήσω για τη Ρώμη μου είπε: «Πατέρα Joao, δείξτε στον Πάπα πώς με έχει καταντήσει η ασθένεια και πες του ότι προσφέρω όλα τα βάσανά μου και την προσευχή μου για εκείνον».

Ο πλούτος της Αμαζονίας: Δάση, νερό και βιοποικιλότητα

Στην ομιλία της 7ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, στον Οίκο Santa Marta, ο Φραγκίσκος κοίταξε τον δον Gianni, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη σειρά μεταξύ των συνεορταζόντων και είπε ότι «Το Πνεύμα μερικές φορές μας ωθεί στη μεγάλη τρέλα του Θεού», όπως συνέβη στον άνθρωπο, «ο οποίος βρίσκεται σήμερα μεταξύ σας, που εδώ και 40 χρόνια, εγκατέλειψε την Ιταλία για να γίνει ιεραπόστολος μεταξύ των λεπρών». Ο δον Mometti στη Σύνοδο έφερε ένα έργο του οποίου η ιδέα γεννήθηκε πριν από τριάντα χρόνια, για να δώσει εργασία στους λεπρούς, και σήμερα τροφοδοτεί πάνω από 2.000 οικογένειες, στις περιοχές Bragantina και Salgado: το έργο «Nuovo Mosè» (Νέος Μωυσής), που χρησιμοποιεί τα νερά για να σώσει την Αμαζονία. Με μια πρώτη χρηματοδότηση από τους Ιταλούς επισκόπους δημιούργησε ένα κέντρο εκτροφής μαρίδας. «Και σήμερα έχουμε το ασφαλέστερο κέντρο της Βραζιλίας στην αναπαραγωγή ψαριών γλυκού νερού ιχθυοτροφείου».

Ζητήσαμε από τον δον Mometti να μας πει ποιοι θα είναι οι πρώτοι καρποί της Συνόδου που μόλις ολοκληρώθηκε.

Απ. – Θα υπάρξει η Εκκλησία στην Αμαζονία πριν από τη Σύνοδο και μετά τη Σύνοδο, όπως υπήρξε και μια Εκκλησία πριν από το Συμβούλιο και μετά το Συμβούλιο, επειδή, αφού αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα, νομίζω ότι πραγματικά θα υπάρξει μια Ζωντανή Εκκλησία, μια Εκκλησία γεμάτη από τους ανθρώπους μας που μας αναζητούν: όχι άδειες εκκλησίες, αλλά εκκλησίες γεμάτες κυρίως από κόσμο που επιθυμεί να βιώσει και να πραγματοποιήσει εναλλακτικά έργα για την αντιμετώπιση της καταστροφής της Αμαζονίας. Καταστρέφουμε την Αμαζονία για να κάνουμε βοσκοτόπια ή για να εξάγουμε ορυκτά και πόρους όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο κλπ. Όλα αυτά δεν είναι χρήσιμα για εμάς, στην Αμαζονία. Ο λαός μας χρειάζεται συγκεκριμένα πράγματα, χρειάζεται προγράμματα για φάρμακα, για να μπορέσουμε να έχουμε φάρματα και να θεραπεύσουμε τις ασθένειες του κόσμου. Χρειάζεται τροφή, και αυτό θα μπορέσουμε να τό αποκτήσουμε με τα δικά μας εναλλακτικά προγράμματα. Επομένως, αντί να καταριόμαστε, ας οικοδομήσουμε. Αυτό θα έλεγε ο Πάπας Ιωάννης: ας προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε αυτό που θα μας κάνει να συμφωνήσουμε.

Στην εισαγωγική έκθεση, ο καρδινάλιος Hummes μίλησε για το νερό ως έναν από τους πυρήνες της συζήτησης. Το πόσιμο νερό, ο πόρος του νερού στην Αμαζονία. Πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου;

 Απ. – Πρώτα βλέπαμε την Αμαζονία μόνο ως δάσος. Αντ’ αυτού, ο πλούτος της Αμαζονίας, η αρμονία της, είναι τα δάση, το νερό και η βιοποικιλότητα. Αυτά αποτελούν τα τρία βασικά πράγματα. Η αναπόσπαστη οικολογία αποτελείται από αυτά τα τρία στοιχεία: κάτι παραπάνω από «πνεύμονας», κάτι παραπάνω από αυτό ή εκείνο, είναι ένα ζωτικό όργανο. Χωρίς την Αμαζονία δεν έχουμε ζωή. Είναι άχρηστα: θα υπάρξουν πλούτη, υπάρχουν πάντα στον κόσμο, αλλά αν πεθάνει η Αμαζονία θα πεθάνουμε όλοι. Το νερό είναι αυτό που μπορεί να σώσει τον κόσμο από την πείνα και από το θάνατο. Επειδή καταστρέφοντας το δάσος για να κάνουμε βοσκοτόπια – κάθε εκτάριο βοσκότοπου ανά κεφαλή βοοειδών – αποδίδει μόνο 300 κιλά κρέατος, εμείς, με τις λίμνες μας, μπορούμε να παράγουμε έως και 40 τόνους τροφής ανά εκτάριο: μετατρέπουμε το νερό της Αμαζονίας σε πηγή ζωής και τροφίμων. Έχουμε εκατομμύρια εκτάρια γης που βρέχονται από τα ύδατά μας – τόσο από τα νερά των ποταμών όπως και από το νερό της παλίρροιας – που φτάνουν στο τριπλάσιο αυτού που καταστράφηκε μέχρι τώρα στην Αμαζονία. Και έχουν καταστραφεί περίπου 80 εκατομμύρια εκτάρια. Τα εδάφη αυτών των ευλογημένων υδάτων, που ο Θεός μας έδωσε, αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια εκτάρια.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου