Βολιβία, επίσκοποι έτοιμοι για διαμεσολάβηση

1

Βολιβία, επίσκοποι έτοιμοι για διαμεσολάβηση

«Το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία»: αυτός είναι ο τίτλος της δήλωσης που κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου η Ιερά Σύνοδος της ιεραρχίας της Βολιβίας (Ceb), ενόψει των «σοβαρών κοινωνικών συγκρούσεων και κρίσης υγείας» που βιώνουν στη χώρα. «Κανείς δεν αναζητά το δικό του καλό, αλλά το καλό του γείτονά του», γράφουν οι επίσκοποι, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία τους να «διευκολύνουν τον διάλογο που είναι απαραίτητος» και καλούν τον καθένα να «σκεφτεί τι συμβαίνει και να ενεργήσει ανάλογα». “Η ζωή των ανθρώπων έχει μια απόλυτη αξία, η οποία δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη άλλων στόχων – διαβάζουμε στη δήλωση – Όποιος, για να επιτύχει έναν στόχο που ποτέ δεν έχει την ίδια αξία με μια ανθρώπινη ζωή, βάζει την ύπαρξη ανθρώπων, διαπράττει εγκληματική και απάνθρωπη πράξη, καθώς μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο άλλων ανθρώπων “. Ως εκ τούτου, η ΙΣΒ θεωρεί “παράλογο και ανήθικο να χρησιμοποιεί την πανδημία για την αποσταθεροποίηση των θεσμών της χώρας”.

Τερματισμός βίαιων συμπεριφορών και στόχος διαλόγου
Μια συγκεκριμένη έκκληση απευθύνεται στη συνέχεια στους ηγέτες των συνδικάτων, έτσι ώστε “να αφήσουν κατά μέρος βίαιες συμπεριφορές και να αποδεχθούν έναν ειρηνικό διάλογο που οδηγεί σε συγκεκριμένες λύ-σεις” “Μην θέτετε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των Βολιβίων, εσείς και οι οικογένειές σας – προτείνουν οι ιεράρχες – τοποθετώντας τον εαυτό σας στην υπηρεσία πολιτικών συνθημάτων εν μέσω μιας ταχείας αύξησης των μολύνσεων από τον κορωνοϊό και του θανάτου πολλών συμπατριωτών”, που επιδεινώνει την «ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία ζού-με». Η ΙΣΒ αναφέρει επίσης ότι «ανησυχεί για τη βία που επιδεινώνεται στη χώρα και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή του πληθυσμού». “Το μίσος δεν είναι η λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα – υπογραμμίζουν οι επίσκοποι – Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, από όπου και αν προέρχεται, γιατί οδηγεί στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και μας οδηγεί σε μία κατάσταση που συνεχώς δημιουργεί περαιτέρω συγκρούσεις”.

Σεβασμός των εξουσιών και έκκληση για αλληλεγγύη
Όσον αφορά τις εκλογές, η Εκκλησία της Βολιβίας υπενθυμίζει ότι εναπόκειται στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (ΜΣΕ) να καθορίσει την ημερομηνία, βάσει της «αρχής της αμεροληψίας». “Ζητούμε σεβασμό για το διαχωρισμό των εξουσιών, που είναι θεμελιώδες για μια υγιή δημοκρατία”, γράφει η ΙΣΒ. Και πάλι: εκφράζεται ανησυχία για “την έλλειψη αποτελεσματικών λύσεων στην κρίση υγείας που βιώνουμε και η οποία οδηγεί σε ανεξέλεγκτες λοιμώξεις, έλλειψη φροντίδας στα νοσοκομεία και απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών”. Το επισκοπικό σημείωμα τελειώνει με μια έκκληση «προς αλληλεγγύη και ελπίδα», έτσι ώστε «η αποθάρρυνση και ο φόβος να μην επανέλθει». “Η σύνεση ας καθοδηγεί τις ενέργειές μας – καταλήγουν οι Ιεράρχες – Η πίστη στον Θεό, Αυτός που δεν μας εγκαταλείπει, μας βοηθά να δράσουμε αναζητώντας το κοινό καλό”.

Στη Βολιβία, το Covid-19 κατέγραψε πάνω από 91 χιλιάδες θετικά κρούσματα και περισσότερους από 3 χιλιάδες θανάτους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκαν έως τις 18 Οκτωβρίου, για να αποφευχθεί η εξάπλωση περαιτέρω μολύνσεων. Εν τω μεταξύ, τα κοινωνικά κινήματα (Mas) βγήκαν στους δρόμους σε διαμαρτυρία, θέτοντας σε τοποθετώντας πολλά οδοφράγματα. Και μόλις χθες, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Έβο Μοράλες, από την Αργεντινή όπου βρίσκεται στην εξορία, δήλωσε τον εαυτό του υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ του Mas και της Tse για τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών με την εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου