«Βοηθήστε μας να συμφιλιώσουμε τους Αγίους Τόπους»

2

«Βοηθήστε μας να συμφιλιώσουμε τους Αγίους Τόπους»

Μια ισχυρή έκκληση, μια αδιάκοπη κραυγή. Μια προσευχή που δεν γνωρίζει όρια. Είναι τα λόγια ελπίδας που μαζί με τη σταθερή βούληση αλλαγής με τα οποία οι ομότιμοι ιεράρχες των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ ζήτησαν τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Η ειρήνη στους Αγίους Τόπους, ακόμη και σε περιόδους πανδημίας, πρέπει να είναι ένας επείγων στόχος, καθώς είναι σημαντικό όχι μόνο για τους πληθυσμούς που κατοικούν σε αυτούς τους τόπους, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα. «Οι Άγιοι Τόποι βρίσκονται σε πυρκαγιά, σε μια κατάσταση πολέμου, και η ιερότητά τους πρέπει να αποκατασταθεί», γράφουν ο ομότιμος επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Michel Sabbah, ο ομότιμος επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Riah Abu El Assal και ο ομότιμος επίσκοπος της Λουθηρανής Εκκλησίας Munib A. Younan. «Η δικαιοσύνη απουσιάζει. Η χώρα του Θεού – διαβάζουμε – καλεί όλες τις Εκκλησίες, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους καλής θέλησης να δράσουν και να θέσουν τέρμα σε αυτήν την τραγωδία».

Η πανδημία
«Γράφουμε αυτήν την έκκληση ως Παλαιστίνιοι Άραβες Χριστιανοί, που ζουν εδώ από την Πεντηκοστή και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας», διευκρινίζουν οι ομότιμοι ηγέτες των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ που δημοσιεύθηκαν από την Abouna. Οι τρεις ζητούν μια συμφιλίωση για τους Αγίους Τόπους με βάση την ίση αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και όχι του ενός εναντίον του άλλου, και υπογραμμίζουν ότι η πανδημία του Covid-19 έχει αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα της δικαιοσύνης και της ειρήνης προς τα ζητήματα ζωής και θανάτου. «Συμμεριζόμαστε επίσης αυτήν την καθολική ταλαιπωρία και ζητάμε από τον Θεό να έχει έλεος και να θεραπεύσει όλους», προσθέτουν, ωστόσο ανησυχούν για την «παλιά ασθένεια» των Αγίων Τόπων και «για τα δεινά και τις αδικίες που επιβάλλονται στους ανθρώπους ».

Η διεθνής κοινότητα
«Η λύση σε αυτήν τη σύγκρουση εντοπίζετε πριν από πολλά χρόνια και εκφράστηκε μέσω πολλών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Τα περισσότερα έθνη αναγνωρίζουν ήδη τόσο το κράτος του Ισραήλ όσο και το κράτος της Παλαιστίνης» λένε οι Sabbah, El Assal e Younan, και επιμένουν γιατί το Ισραήλ έχει την ασφάλειά του και η Παλαιστίνη την ανεξαρτησία της και θα μπορούσαν να ζήσουν δίπλα δίπλα με ειρήνη, δικαιοσύνη, ισότητα και δημοκρατία. «Να μην υπάρχει πλέον μίσος, όχι πλέον θάνατοι, αλλά μόνο δικαιοσύνη, ισότητα και ζωή», επαναλαμβάνουν οι ομότιμοι ιεράρχες των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ που καθορίζουν την Ιερή Πόλη ως «το κλειδί αυτής της ειρήνης όχι μόνο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», ενώνοντας μεταξύ αυτών τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες: τον Ιουδαϊσμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Για το λόγο αυτό, η πρόσκληση είναι να καταστεί η Ιερουσαλήμ το κέντρο συμφιλίωσης, δικαιοσύνης και ισότητας.

«Η αποστολή μας είναι η συμφιλίωση»
«Η ειρήνη στους Αγίους Τόπους είναι δυνατή, το ερώτημα είναι στο να καταλάβουμε γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δεν αποφασίζουν με αυτή την έννοια, έχουν περάσει ήδη εβδομήντα χρόνια που μιλάμε για τα δύο κράτη». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη στο Vatican News ο Παν/τατος Michael Sabbah, ομότιμος πατριάρχης της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ.

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου