Μάσκες για τα παιδιά της Ουγκάντα από τις φυλακές της Reggio Emilia

3

Μάσκες για τα παιδιά της Ουγκάντα  από τις φυλακές της Reggio Emilia

Η αλληλεγγύη που δεν περιμένεις και που προέρχεται από ένα εμφανώς εχθρικό περιβάλλον. Συνέβη στην Karamoja, στα βορειοανατολικά της Ουγκάντα όπου σε μια σχεδόν άνυδρη περιοχή η οποία κατοικείται κυρίως από karamojong αφιερωμένοι στην εκτροφή προβάτων, ζει και πραγματοποιεί το ποιμαντικό του έργο ο κολομβιανός ιεραπόστολος πατέρας Marco Canovi. Στον μοναχό ο οποίος ζει στην Ουγκάντα εδώ και πενήντα χρόνια, ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες, ότι οι κρατούμενοι των φυλακών της Reggio Emilia φτιάχνουν μάσκες για τα παιδιά της ιεραποστολής Apeitolim.

Μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Gens Nova
Η ιδέα ήταν της Anna Protopapa από την οργάνωση Gens Nova η οποία έχοντας έρθει σε επαφή με την υπηρεσία των φυλακών εν μέσω της έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του Covid-19, δεν σταμάτησε να εργάζεται για τη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης που περιλαμβάνουν και τους κρατούμενους. Η αποδοχή από τον διευθυντή Gianluca Candiano, από την αρχηγό της Επιτροπής Διοίκησης Rosa Cucca και κυρίως από τους φιλοξενούμενους του σωφρονιστικού ιδρύματος της επαρχίας Regio Emilia ήταν άμεση. Τις ραπτομηχανές προμήθευσαν ορισμένοι ιερείς της περιοχής ενώ αρκετές εταιρείες τους προμήθευσαν με τα υλικά.

Ενθουσιασμός και πλήρης συμμετοχή των κρατουμένων
«Πριν από περίπου δύο μήνες» αναφέρει η Protopapa «ενεργοποιήθηκα στην περιοχή Reggio Emilia προκειμένου να προσφέρουμε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (Dpi) στις δυνάμεις της τάξης και σε ορισμένες οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης εκείνης του επαρχιακού ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Διοικητή Cucca, προέκυψε η ανάγκη, ολόκληρο το ίδρυμα να έχει στη διάθεσή του μεγάλες ποσότητες Dpi. Εξ ου και η ιδέα οι κρατούμενοι να κατασκευάσουν μάσκες. Η βασική μου δέσμευση, συνεχίζει, ήταν να βρω τις πρώτες ύλες κάνοντας έκκληση στην γενναιοδωρία των επιχειρηματιών, των εμπόρων, των ιδιωτών. Η θετική ανταπόκριση που λάβαμε δεν ήταν μόνο από τοπικές εταιρείες αλλά και από το Molise, Marche, Veneto. Μέχρι σήμερα, το υλικό που λάβαμε από τις πολλές μικρές δωρεές υφασμάτων, αντιστοιχεί σε περίπου είκοσι χιλιάδες μάσκες». Μεταξύ των αποδεκτών, εκτός από τα μικρά παιδιά από την Ουγκάντα, είναι και οι μικροί ασθενείς του νοσοκομείου Regina Margherita του Τορίνο. «Γι αυτά σκεφτήκαμε ένα ύφασμα μονόχρωμό. Συνοδεύονται από έναν μαρκαδόρο για υφάσματα που θα επιτρέπει στα μικρά παιδιά να τις προσαρμόσουν στο προσωπικό τους γούστο.

Πατέρας Canovi: «Συγκινημένος και έκπληκτος»
«Είμαστε συνηθισμένοι σε μαρτυρίες αλληλεγγύης, αλλά δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ότι θα είχαν αυτή την οντότητα και αυτή την προέλευση» είπε συγκινημένος στα μικρόφωνα του Radio Vaticana Italaia, «I Cellanti», ο πατέρας Canovi. «Σας ευχαριστώ εκ μέρους των παιδιών μου και των γονέων τους. Η κυβέρνηση της Ουγκάντα ζήτησε από ορισμένες οργανώσεις να κατασκευάσουν μάσκες, αλλά έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες και δεν έχουμε λάβει ακόμη τίποτα. Το γεγονός ότι οι κρατούμενοι της Reggio Emilia σκέφτηκαν αυτή την κοινότητα είναι πραγματικά απίστευτο».

Κορονοϊός και νέα φτώχεια
Ο κολομβιανός ιεραπόστολος αποκαλύπτει ότι σε εκείνα τα μέρη, ο Κορονοϊός δεν χτύπησε βίαια. «Δεν έχουμε ακόμη νεκρούς, δόξα τω Θεώ. Αλλά οι περιορισμοί αύξησαν το ποσοστό της φτώχειας και σημειώθηκε και αύξηση αναφορικά με τη χολέρα. Για να επιβιώσουν καταναλώνουν τα πάντα» συνεχίζει. «Πρόκειται για έναν νομαδικό πληθυσμό που έχει χάσει όλα τα ζώα και για να επιβιώσει αναγκάστηκε να στραφεί στη γεωργία. Αλλά δεν είναι εύκολο. Λόγω του πολιτισμού τους και της προσωπικής ιστορίας τους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σκαπάνη και το άροτρο». Αλλά τουλάχιστον η πανδημία, χάρη στην αλληλεγγύη των κρατούμενων της Reggio Emilia, δεν θα τους πιάσει απροετοίμαστους. Οι μάσκες για τα μικρά παιδιά της ιεραποστολής του Apeitolim θα φτάσουν σύντομα και είναι κατασκευασμένες από ύφασμα με χρωματιστά μοτίβα. «Είναι μια μαρτυρία που ενθαρρύνει και δίνει ελπίδα. Ο εγωισμός που πολύ συχνά μας χαρακτηρίζει ξεπεράστηκε από μια χειρονομία τρυφερότητας που συγκινεί εκείνους που το συνειδητοποιούν» καταλήγει ο πατέρας Canovi.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου