Βιώσιμη χρηματοδότηση: ένα από τα κλειδιά για επενδύσεις στο μέλλον

1

Βιώσιμη χρηματοδότηση: ένα από τα κλειδιά για επενδύσεις στο μέλλον

Είναι δυνατόν να ξανασκεφτούμε το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μας σύστημα για να βάλουμε τον άνθρωπο και όχι τα χρήματα στο κέντρο; Αυτή ήταν η ερώτηση στην καρδιά του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και με τίτλο “Πέντε χρόνια μετά την Εγκύκλιο Laudato si’, ηθικές επενδύσεις για έναν βιώσιμο κόσμο”. Κληρικοί και εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κόσμου συζήτησαν το μήνυμα των Εγκυκλίων του Πάπα Φραγκίσκου “Laudato si’” και “Fratelli tutti” και την κρίσιμη έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Καρδινάλιος Gianfranco Ravasi, πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου Πολιτισμού, παρευρέθηκε στη συνάντηση, που διοργανώθηκε από τον διευθυντή της Südtirol Bank σε συνεργασία με τα Μέσα Ενημέρωσης του Βατικανού. “Η βιωσιμότητα – είπε – δεν είναι απλώς ένα τεχνικό φαινόμενο: έχει εισέλθει στα ανθρώπινα δικαιώματα της τέταρτης γενιάς”. Ο καρδινάλιος, υπενθυμίζοντας αυτά που είπε ο Γάλλος φιλόσοφος Paul Ricoeur, τόνισε ότι ζούμε σε μια εποχή στην οποία η βουλιμία των μέσων αντιστοιχεί στην ανορεξία των στόχων. «Η χρηματοδότηση – είπε ο Καρδινάλιος – είναι ένα μέσον. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να κατακτηθεί από τη λάμψη, από τη δύναμη της διαχείρισης σε σχέση με το έργο. Ας θυμόμαστε πάντοτε ότι η εργασία δεν είναι απλώς ένας οικονομικός πόρος. Είναι η αξιοπρέπεια ενός ατόμου. Ο Γκάντι μας άφησε ένα δεκάλογο στον οποίο ισχυρίζεται ότι ο κόσμος θα καταστραφεί με την πολιτική χωρίς αρχές, με πλούτο χωρίς εργασία, με τις επιχειρήσεις χωρίς ηθική, με την επιστήμη χωρίς ανθρωπιά. Ο κόσμος θα καταστραφεί με την θρησκεία χωρίς την πίστη, με την διάνοια χωρίς τη σοφία, με μια αόριστη αλληλεγγύη χωρίς την αυτοθυσία».

Η χρηματοδότηση ας έχει έναν ηθικό σκοπό
Η χρηματοδότηση μπορεί να συνδεθεί με την ηθική. Αυτό εξηγήθηκε από τον διευθυντή της Südtirol Bank, Alfonso Meomartini, προσθέτοντας ότι ακόμη και εταιρείες που αποδίδουν σημασία στην οικολογική βιωσιμότητα μπορούν να είναι επιτυχημένες. Ο πατέρας Augusto Zampini, βοηθός γραμματέας του Γραφείου της Αγίας Έδρας για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη, τόνισε ότι στο σημερινό πλαίσιο, που ταλανίζεται από την πανδημία, μια αλλαγή είναι ακόμη πιο απαραίτητη. «Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση – εξήγησε – υποτίθεται ότι ήταν η ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τα ηθικά κριτήρια που αποτελούν τη βάση αυτής της κρίσης: αντ’ αυτού, η οικονομική απάντηση δεν ήταν ικανοποιητική και τα κριτήρια δεν άλλαξαν». Ο βοηθός γραμματέας του Γραφείου για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη επιβεβαίωσε τότε ότι «η χρηματοδότηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο που πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της κοινότητας. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο τελικός στόχος που θέλουμε να δώσουμε στη χρηματοδότηση: διαφορετικά, εάν αδειάσει ο ηθικός στόχος, η χρηματοδότηση δεν μπορεί να ρυθμιστεί».

Κανόνες και βιώσιμη χρηματοδότηση
Τα τελευταία χρόνια, η βιώσιμη χρηματοδότηση έχει αρχίσει να ρυθμίζεται με κανονιστικά κριτήρια. Αυτό δήλωσε ο Roberto De Marchis, καθηγητής οικονομικών μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza», υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 2018 εξέδωσε ένα σχέδιο με ακριβείς κανόνες για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, δίνοντας πολύ ισχυρές εισροές και μερίδια στους φορείς του κλάδου. Επίσης, από πολιτιστική άποψη, τα θέματα της βιώσιμης χρηματοδότησης και της κυκλικής οικονομίας βρίσκουν χώρο με όλο και πιο σχετικό τρόπο σε μαθήματα πτυχίου και δραστηριότητες κατάρτισης. «Οι νέοι – ανέφερε ο καθηγητής De Marchis – σίγουρα προσελκύονται από τη λογική της διαχείρισης χαρτοφυλακίου, των ποσοτικών μεθόδων και της χρηματοοικονομικής βελτιστοποίησης, αλλά πάντοτε συνδέουν αυτές τις εκτιμήσεις με μια έννοια της βιώσιμης οικονομίας».

Ηθική και επενδύσεις
Το συνέδριο υπό την εποπτεία του Massimiliano Menichetti, επικεφαλής του ραδιοφώνου του Βατικανού – Vatican News, παρακολούθησαν τους αντιπροσώπους των εταιρειών που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με έναν οικολογικά βιώσιμο σκοπό. Η επένδυση σύμφωνα με την ηθική λογική, υπογράμμισε ο Pietro Invernizzi του Aism Luxembourg, δεν σημαίνει ότι έχει χαμηλότερα κέρδη. Πολύ συχνά ισχύει το αντίθετο. Η Aism είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2011 και διαθέτει άδεια για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, τη συλλογική διαχείριση και τις επενδυτικές συμβουλές. «Προσπαθούμε να ευνοήσουμε τις επενδύσεις – είπε ο Invernizzi – που υπερασπίζονται τη ζωή από τη σύλληψή της, που προωθούν την οικογένεια και το ρόλο των γυναικών και ευνοούν την κυκλική οικονομία».

Χτίζοντας το μέλλον επίσης με την οικονομία
Το παρόν, παρά την κρίση που συνδέεται με την πανδημία, μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για αλλαγή. Ο Antonio Bottillo της Natixis, μιας εταιρείας διαχείρισης που προσφέρει επενδυτικές λύσεις, τόνισε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για το μέλλον. Σε προηγούμενες κρίσεις, εξήγησε, το πρόβλημα ήταν η χρηματοδότηση. Σήμερα, ωστόσο, είναι μέρος της λύσης: «υπάρχει ένα οικοσύστημα, που επιτρέπει να γίνει αυτό».

Σχέδια χρηματοδότησης και κοινωνικής ένταξηςΣ
Τα οικονομικά δεν μπορούν να αποσπαστούν από την ευθύνη. Ο Stefano Magnani της Candriam, μια πολυ-εξειδικευμένη παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που έχει δεσμευτεί για βιώσιμες και υπεύθυνες επενδύσεις, λέει ότι «η διαφορά συνδέεται με την ευθύνη στις δράσεις. Είναι σημαντικό για εμάς να μετατρέψουμε τις πεποιθήσεις και τις ευθύνες μας σε πραγματικές ενέργειες. Δωρίζουμε το 10% των τελών διαχείρισης που λαμβάνουμε σε κοινωνικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ανακατανομή πόρων στον πλανήτη μέσω έργων κοινωνικής ένταξης».

Επένδυση στη βιοτεχνολογία
Υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις για ηθικούς σκοπούς. Ο Gianpaolo Nodari είναι ο διευθύνων σύμβουλος του J. Lamarck. Είναι μια εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων που ειδικεύεται σε «εταιρείες βιοτεχνολογίας» που προσφέρει επαγγελματική βοήθεια σε ιδιώτες και θεσμικούς πελάτες που σκοπεύουν να επενδύσουν στη βιοτεχνολογία. Με τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, υπενθύμισε, το κατά κεφαλήν κόστος υγειονομικής περίθαλψης, οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία και το φαρμακευτικό κόστος αυξάνονται. Ακόμα και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, σημείωσε ο Nodari, είναι δυνατόν να επενδύσουμε με βιώσιμο τρόπο.

Βιώσιμες επενδύσεις και έλεγχος των κινδύνων
Η αγορά των επενδυτών αναζητά όλο και περισσότερο βιώσιμες επενδύσεις. Αυτό τονίστηκε από τον Andrea Sanguinetto της Pramerica, μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που προσφέρει μια ευρεία και διαφοροποιημένη ποικιλία λύσεων, προσθέτοντας ότι η εξέταση του ζητήματος της βιωσιμότητας σημαίνει επίσης τον έλεγχο των πιθανών κινδύνων που η παραδοσιακή χρηματοοικονομική ανάλυση δεν είναι πάντα σε θέση να ανιχνεύσει. Και αυτό, είπε τελικά ο Sanguinetto, παρέχει περαιτέρω υποστήριξη για αυτές τις επενδυτικές στρατηγικές.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου