Βαρθολομαίος με τον Πάπα Φραγκίσκο υπερασπιζόμαστε ομόψυχοι τον κοινό οίκο
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γράφει ένα μήνυμα με την ευκαιρία της 50ής επετείου της Ημέρας της Γης: η ανθρωπότητα βρίσκεται σε σκληρή δοκιμασία, η πανδημία έχει αποκαλύψει την ευθραυστότητα της γης
«Ο εορτασμός της 50ής Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, εν μέσω αυτών των ημερών παγκόσμιας πανδημίας, που έβαλε ολόκληρο τον πλανήτη “σε ανάπαυση”, πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε όσα υποσχεθήκαμε και δεν τηρήσαμε κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων πενήντα ετών». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του με την ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου της Ημέρας της Γης, την εποχή που η ανθρωπότητα βρίσκεται σε σκληρή δοκιμασία από έναν «άγνωστο ιό» και η πανδημία έχει εκθέσει την ευθραυστότητα της γης. Διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον του «γαλάζιου πλανήτη», «το σπίτι κάθε ζωντανού όντος και όχι μόνο του ανθρώπου», του οποίου η «αλαζονική φιλοδοξία» – έγραψε στο μήνυμά του ο Πατριάρχης – κατέστρεψε αυτό το σπίτι για λόγους συμφέροντος, «ξεχνώντας τη δικαιοσύνη, την αμοιβαία αγάπη, τη βοήθεια προς τους φτωχότερους και τους πιο ατυχείς, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη δίψα για την παρουσία του Θεού».
Και τώρα που «ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει αντιληφθεί την ευαλωτότητά της, τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων», ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναρωτιέται αν αυτή η εμπειρία θα ανανεώσει τις κοινωνικές σχέσεις και θα κάνει τους ανθρώπους «ειρηνοποιούς και με σεβασμό προς την κτίση», θεματοφύλακες του «οίκου που ο Θεός μας έχει δώσει», επειδή αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μια «συλλογική επιλογή που αφορά κάθε άνθρωπο». Η πρωτοποριακή και πολύχρονη δέσμευση για την υπεράσπιση της κτίσης, έχει κάνει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ένα πρότυπο και ένα ουσιαστικό σημείο αναφοράς στον χριστιανικό κόσμο.
Στην Εγκύκλιο Επιστολή “Laudatosi’' (“Δοξασμένος να ʼσαι”) ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη δράση και τη σκέψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος εφιστά την προσοχή στις ηθικές και πνευματικές ρίζες των περιβαλλοντικών προβλημάτων: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ο καθένας να μετανοήσει για τον δικό του τρόπο κακομεταχείρισης του πλανήτη – έγραψε ο Πάπας – καλώντας μας να αναγνωρίσουμε τις αμαρτίες κατά της δημιουργίας […] Ο Βαρθολομαίος επέστησε την προσοχή στις ρίζες, που μας καλούν να αναζητήσουμε λύσεις όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά και σε μια αλλαγή του ανθρώπου, διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε μόνο τα συμπτώματα. Μας πρότεινε να περάσουμε από την κατανάλωση στη θυσία, από την απληστία στη γενναιοδωρία, από τη σπατάλη στην ικανότητα να μοιραζόμαστε από κοινού τα αγαθά».
Αντλώντας από τη μεγάλη πατερική και λειτουργική παράδοση της Ανατολικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης θεωρεί το περιβάλλον ως “οίκο”, το σπίτι όλων των ζωντανών πλασμάτων, και ολόκληρη την πλάση ως “κοινωνία”, επικοινωνία ζωής, της οποίας ο άνθρωπος είναι μέρος και από την οποία δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να χωριστεί χωρίς να πεθάνει. Εξ ου και το αίτημα για μια βαθιά “μετάνοια”, για μια μεταστροφή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα του Φραγκίσκου αναφορικά με την κτίση, η οποία, σύμφωνα με την αρχική βούληση του Θεού, δεν είναι μια αποθήκη καταναλωτικών αγαθών για λεηλασία και εκμετάλλευση, αλλά ένας κήπος για καλλιέργεια και φροντίδα.
Αυτή την ημέρα που γεννήθηκε για να ευαισθητοποιήσει για την οικολογική καταστροφή, ο Βαρθολομαίος Α’ συντονίζεται αρμονικά με το μήνυμα του Ποντίφικα που περιέχεται στην παπική Εγκύκλιο Επιστολή. «Χέρι-χέρι ως αδελφοί – γράφει στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης – φωνάζουμε σε όλη την ανθρωπότητα να σταματήσει, να ακούσει την κραυγή του πόνου που εξέρχεται από την πληγωμένη φύση, από αυτόν τον κοινό μας οίκο, μέσα στον οποίο έχουμε γίνει τύραννοι και όχι εργάτες ειρήνης και καλοί διαχειριστές του».
Πηγή: Avvenire
Μετάφραση: π.Λ