«Βασίλισσα της ειρήνης ικέτευε για εμάς!»

2

«Βασίλισσα της ειρήνης ικέτευε για εμάς!»

«Ολική οικονομική κατάρρευση»: Η Υεμένη αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα λόγω των μεγάλων περικοπών, της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, της επιβράδυνσης των εμβασμάτων, της αποδυνάμωσης του νομίσματος και της πανδημίας του κορωνοϊού. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά – αναφέρει η UNICEF σήμερα – υποσιτίζονται και 6.600 κάτω των πέντε ετών θα μπορούσαν να πεθάνουν από διάφορες αιτίες έως το τέλος του έτους, στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Έτσι, μια «άνευ προηγουμένου καταστροφή», σύμφωνα με τον Mark Lowcock, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή της Επείγουσας Βοήθειας (Ocha), ο οποίος έκανε έκκληση προς τους δωρητές να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση. «Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί 10-20% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Χωρίς νέες εισφορές σε ισχυρό νόμισμα, αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί» και τα εμβάσματα που αποστέλλονται από Υεμένιους στο εξωτερικό ενδέχεται να έχουν μειωθεί μεταξύ 50 και 70% από τότε που ο κορωνοϊός άρχισε να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία».

Τα κεφάλαια υπάρχουν, όμως τεράστια είναι η ανασφάλεια
Αυτή είναι πραγματικότητα, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε ακόμα πιο βαθιά. Συνοπτικά, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στα μικρόφωνά μας, ο Σεβασμιότατος Paul Hinder Αποστολικός Βικάριος της νότιας Αραβίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω – εξηγεί – μπορώ να πω ότι αυτό που λέει ο ΟΗΕ είναι ουσιαστικά αλήθεια και αντιστοιχεί στην άσχημη πραγματικότητα της Υεμένης. Αλλά ίσως αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε είναι αυτό που δεν μπορούμε να δούμε: δεν είναι τόσο τα χρήματα που λείπουν, οι γείτονες χώρες και άλλες χώρες είναι έτοιμες να δωρίσουν ή έχουν ήδη δώσει δισεκατομμύρια, το κύριο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων δομών και δικτύων εντός της χώρας για να επιτρέψουν την μεταφορά αυτής της βοήθειας.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες δομές και δίκτυα
Ο Σεβασμιότατος Hinder εφιστά την προσοχή στην καταστροφή των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα, σε περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων, και στην ανασφάλεια που «καθιστά τη μεταφορά δύσκολη, αλλά και μερικές φορές αδύνατη». «Ο διαχωρισμός της χώρας είναι τουλάχιστον σε τουλάχιστον τρία μέρη, σχεδόν διαφορετικές δικαιοδοσίες – συνεχίζει ο Αποστολικός Βικάριος – καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αποτελεσματική και συντονισμένη βοήθεια και, χωρίς ανακωχή μεταξύ των κομμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, όλες οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν τουλάχιστον εν μέρει αδρανείς».

Η αφιέρωση στην Παναγία, Βασίλισσα της Ειρήνης
Σε αυτή την πικρή κατάσταση ακολουθεί μια προσευχή. «Από την πλευρά μου – είναι τα λόγια του Σεβασμιότατου Hinder – μπορώ μόνο να παρακαλέσω την Βασίλισσα της Ειρήνης να προσευχηθεί για την Υεμένη και πάνω απ’ όλα επειδή όσοι έχουν ευθύνες να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της εσωτερικής και εξωτερικής κατάστασης της Υεμένης. Δεν βλέπω σήμερα πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό: υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που προσπαθούν να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για τον πληθυσμό, ακόμη κι αν αυτό που μπορεί να γίνει για το Aden δεν θα είναι δυνατό να γίνει για την Sana’a και αντίστροφα. Αυτή είναι η τραγωδία αυτής της χώρας, μιας χώρας «διαιρεμένης». Είναι επομένως απαραίτητο να υπάρχει ασφάλεια – ο Σεβασμιότατος Hinder καταλήγει – μαζί με τη σταθερότητα διαφορετικά οι ΜΚΟ που συνεργάζονται με την Ερυθρά Ημισέληνο, η μόνη που εργάζεται ενεργά μέχρι στιγμής, μπορούν να είναι ενεργές από κάθε άποψη» .

Μετάφραση: π. Ιωαν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου