Βάσανα και πείνα που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ ξανά

Βάσανα και πείνα που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ ξανά

Η Υεμένη, τρία χρόνια μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης, τον Μάρτιο του 2015, γνωρίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή με «βάσανα και πείνα σε επίπεδο που δεν είχαν ποτέ ως τώρα γνωρίσει». Αυτό είναι το σήμα κινδύνου από το World Food Progrmma(Wfp) με την ευκαιρία της Διάσκεψης Χωρών δωρητών, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη και έληξε με τη δέσμευση περίπου 40 κρατών και οργανισμών ότι θα παράσχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη για το 2018. Από την παρέμβαση του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά των ανταρτών σιιτών Houthi, που τον περασμένο Δεκέμβριο σκότωσαν τον πρόεδρο Ali Abdullah Saleh, η Υεμένη συνεχίζει να είναι μια χώρα βαθιά ασταθής: περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από το 60% του πληθυσμού – χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε.

Ακραία πείνα για 8 εκατομμύρια άτομα

«Όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου όπου εργάζεται το Wfp, βλέπουμε ότι αυτό που υποχρεώνει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, τα στρατόπεδα, που διαταράσσει τις αγορές και τις άλλες δράσεις της οικονομίας είναι οι συγκρούσεις», εξηγεί ο Frances Kennedy, εκπρόσωπος Τύπου του World Food Programme. «Στην Υεμένη – συνεχίζει – εδώ και 3 χρόνια υπάρχει αυτή η σύγκρουση και έχουμε παρατηρήσει ότι, λίγο πολύ, κάθε χρόνο υπάρχουν τουλάχιστον  ένα εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι στα πρόθυρα της πείνας. Και αυτό για μια χώρα που ήταν ήδη η φτωχότερη στη λεκάνη της Μέσης Ανατολής. Επομένως ο τερματισμός της σύγκρουσης είναι απαραίτητος για την επίλυση αυτής της επισιτιστικής κρίσης: σε μια χώρα με 29 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν 8 εκατομμύρια άνθρωποι σε ακραίες συνθήκες πείνας, που εξαρτώνται πλήρως από την εξωτερική βοήθεια και υπάρχουν και 18 εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε μια λιγότερο σοβαρή αλλά πολύ επισφαλή κατάσταση», εξηγεί ο Frances Kennedy.

Έκτακτη ανάγκη για παιδιά και μητέρες

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι βρίσκεται σε κίνδυνο το δυναμικό μιας ολόκληρης γενιάς: σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά καθώς και έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Το Wfp – προσθέτει ο εκπρόσωπος τύπου – επιδιώκει να παρέχει βοήθεια στα μικρά παιδιά κάτω των 2 και των 5 ετών. Όχι μόνο επειδή είναι πιο αδύναμα και υπάρχει ο κίνδυνος να αρρωστήσουν – υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει χολέρα – αλλά από θρεπτική και αναπτυξιακή άποψη, αυτό είναι το στάδιο στο οποίο αν ένα παιδί δεν τρέφεται σωστά υπάρχει ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης ζημιάς. Είναι επίσης σημαντικό να βοηθήσουμε τις μητέρες, τις έγκυες γυναίκες, κατά την εγκυμοσύνη, και τον θηλασμό: σε αυτές παρέχουμε βοήθεια με συγκεκριμένα προϊόντα».

Η καταγγελία της Unicef και η δέσμευση του Wfp

Μόλις η Unicef κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στην πόλη Hodeida, στη δυτική Υεμένη, σκοτώθηκαν πολλά παιδιά, ήχησαν τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου το Πάσχα, όταν στο μήνυμα Urbiet Orbi επικαλέστηκε «καρπούς συμφιλίωσης» και για την Υεμένη. Στη χώρα εν τω μεταξύ, η εκπαιδευτική κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Περίπου το 21% όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισε, εμποδίζοντας σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά να λάβουν εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, το Wfp θα ενισχύσει το πρόγραμμα του σχολικής διατροφής υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά. Η έκκληση του οργανισμού των Η.Ε. προς τις υποστηρίκτριες χώρες είναι διττή: να «συνεχίσουν» την οικονομική τους βοήθεια αλλά ταυτόχρονα και την «πολιτική πίεση προς τις διάφορες πλευρές αυτής της σύγκρουσης για να την σταματήσουν».

Μετάφραση:ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου