Μεγάλο πρόβλημα υγειονομικής περίθαλψης, έλλειψη φαρμάκων

Μεγάλο πρόβλημα υγειονομικής περίθαλψης, έλλειψη φαρμάκων 

Παρά την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού η επείγουσα κατάσταση δεν έχει λήξει, λέει ο αποστολικός βικάριος του Χαλεπιού των Λατίνων. Αύριο, προσθέτει, θα έπρεπε να εισέλθουν στη Duma οι επιθεωρητές Opac για να ερευνήσουν την υποτιθέμενη χημική επίθεση.

Αυτές τις ώρες η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στους επιθεωρητές του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OPAC) οι οποίοι έφτασαν στην Συρία. Μόλις φτάσουν στην Δαμασκό, οι απεσταλμένοι του Ο.Η.Ε. θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη Duma, ένα προάστιο της συριακής πρωτεύουσας που επλήγη στις 7 Απριλίου από την υποτιθέμενη χημική επίθεση των δυνάμεων του προέδρου Basharal Assad: εκεί θα πρέπει να συλλέξουν βιολογικά δείγματα και αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για να εξακριβωθεί τι συνέβη, ξεκινώντας από τη χρήση ή όχι θανατηφόρων όπλων αερίου όπως είναι το χλώριο και το σαρίν. Σύμφωνα με τη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος της Δαμασκού, πριν από αύριο δεν θα μπορούν να το κάνουν. «Έχει αποσταλεί μια επιτροπή επιθεωρητών για να ερευνήσει» αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία «δεν περίμεναν καν το αποτέλεσμα της έρευνας και επιτέθηκαν», σχολιάζει ο σεβασμιότατος Georges Abou Khazen, αποστολικός βικάριος του Χαλεπιού των Λατίνων. Οι επιθεωρητές θα πρέπει να καταλάβουν «εάν πράγματι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά αέρια ή – προσθέτει – το έκαναν άλλοι. Στη Duma τώρα εισήλθε η αστυνομία της Συρίας αλλά εκεί βρίσκονται και οι Ρώσοι. Ίσως αύριο να εισέλθουν «τα μέλη του Opac, ενώ «χθες εισήλθαν οι απεσταλμένοι του πρακτορείου Reuters», συνεχίζει ο επίσκοπος.

Δεν αρκεί η δέσμευση της Εκκλησίας, του Ερυθρού Σταυρού και της Ημισελήνου

Από ανθρωπιστικής άποψης η κατάσταση «βελτιώνεται αργά», διηγείται ο σεβασμιότατος Abou Khazen: «στο Χαλέπι η ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμη για περισσότερο από δεκαπέντε ώρες την ημέρα, το ίδιο ισχύει και για το νερό». Αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει: «φυσικά και η κατάσταση είναι εκτάκτου ανάγκης, επειδή υπάρχει ανεργία, πληθωρισμός, μεγάλο κόστος ζωής και εμπάργκο με κυρώσεις κατά της Συρίας. Επίσης από ιατρικής άποψης – συνεχίζει ο επίσκοπος – πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι: οι κυρώσεις εμποδίζουν την άφιξη των φαρμάκων στη Συρία. Έτσι η υγειονομική περίθαλψη παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, κυρίως για τις οικογένειες. Με την βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι δυσκολίες αρχίζουν όταν εμφανίζεται η ασθένεια, όταν πρέπει να γίνει μια εγχείριση ή όταν πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία δεν υπάρχουν στη Συρία». Αυτές τις ώρες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μιλάνε για σχεδόν 60 χιλιάδες ανθρώπους που διέφυγαν από την ανατολική Ghouta σε λιγότερο από ένα μήνα, πολλοί από τους οποίους τραυματίστηκαν από τις μάχες και χρίζουν φροντίδας. Σε μια μόνο μέρα, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, το νοσοκομείο Qalaat Al Madiq, με την υποστήριξη της Msf σε μια περιοχή που συνορεύει με την βορειοδυτική Συρία, άνοιξε τις πόρτες του σε 5.000 άτομα. Παρά την βοήθεια που παρέχεται, προσθέτουν οι εργαζόμενοι στον χώρο αυτό, «πολλοί ασθενείς, όπως μικρά υποσιτισμένα παιδιά, χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα» η οποία είναι αδύνατον να παρασχεθεί στην περιοχή.

Η έκκληση του Πάπα

Την περασμένη Κυριακή, κατά το Regina Coeli, για ακόμη μια φορά ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση για «κοινή δράση» υπέρ της συμφιλίωσης στη Συρία, καλώντας «όλους τους πολιτικούς ηγέτες, ώστε να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ειρήνη». «Τα λόγια του Ποντίφικα – λέει ο σεβασμιότατος Georges Abou Khazen– μας δίνουν θάρρος και ελπίδα, ίσως επειδή η δική του είναι η μοναδική φωνή που καλεί σε διάλογο και ειρήνη. Εμείς – επιθυμεί να επισημάνει ο επίσκοπος – για όγδοη συνεχή χρονιά λέμε να μη δίνονται όπλα» σε όσους μάχονται. «Στη Συρία είχαμε 100.000 ξένους μαχόμενους: Ποιος τους έφερε στη Συρία; Ποιος τους εκπαίδευσε; Ποιος τους έδωσε τα όπλα και τα χρήματα;» αναρωτιέται ο αποστολικός βικάριος του Χαλεπιού των Λατίνων. «Αλήθεια, όπως λέει ο Άγιος Πατέρας, ίσως το μοναδικό μέσο που έχουμε και που μας απομένει είναι η προσευχή. Και όλοι μας πρέπει να δεσμευτούμε για να ζήσουμε ειρηνικά», καταλήγει. Και απευθύνει μια έκκληση: «βοηθήστε μας ώστε να παραμείνουμε ενωμένοι, να κάνουμε διάλογο, να μιλάμε».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου