URBI ET ORBI ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ

URBI  ET ORBI ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα που προηγείται πάντοτε της ευλογίας UrbietOrbi, (στην Πόλη και στην Οικουμένη)  υπενθύμισε  ότι το φως του παιδιού που γεννιέται είναι πιο δυνατό από το σκοτάδι που υπάρχει στις ανθρώπινες καρδιές και συγκρούσεις. Ευχήθηκε  ειρήνη στη Συρία, τους Αγίους Τόπους, την Ουκρανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, να σταματήσουν οι εχθροπραξίες  στο Λίβανο και τη Βενεζουέλα, να σταματήσουν  οι διωγμό για την πίστη και για όσους πρέπει "να μεταναστεύσουν με την ελπίδα μιας ασφαλούς ζωής"

Το μεγάλο φως που προφητεύει ο Ησαΐας είναι ο Ιησούς, τον οποίο ο Πατέρας μας «έδωσε για πάντα», «μια φλόγα που φωτίζει στο σκοτάδι», «Λόγος του Θεού που έγινε σάρκα» που «συνεχίζει να καλεί τους  σκλάβους όλων των εποχών για να βγουν από της κάθε λογής φυλακές τους ». Αυτό το φως του Χριστού είναι πιο δυνατό  από το σκοτάδι  που υπάρχει "στις καρδιές του ανθρώπου", "στις σχέσεις" και στις "οικονομικές, γεωπολιτικές και οικολογικές συγκρούσεις". Αυτό ήταν το επίκεντρο του Χριστουγεννιάτικου μηνύματος του Πάπα Φραγκίσκου, που ανακοινώθηκε στην Πόλη και στην Οικουμένη από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου σε μια υπέροχη αλλά κρύα ηλιόλουστη μέρα.

Ειρήνη στη Συρία, στους Αγίους Τόπους, στην Ουκρανία και στο Κονγκό

Ο Πάπας ζήτησε από τον Χριστό να είναι το φως για τα πολλά παιδιά που υποφέρουν από πόλεμο και συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και σε διάφορες χώρες του κόσμου και ειρήνη για τους λαούς της Συρίας, τους Αγίους Τόπους, την Ουκρανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για τις κρίσεις στο Λίβανο και τη Βενεζουέλα, για εκείνους που διώκονται για την πίστη τους και για όσους πρέπει να "μεταναστεύσουν με την ελπίδα μιας ασφαλούς ζωής".

Λόγος  που καλεί τους σκλάβους έξω από τις φυλακές

Μετά το απόσπασμα από το πρώτο ανάγνωσμα από τον προφήτη  το πέρασμα του Ησαΐα που εισήγαγε στη Θεία Λειτουργία της ημέρας αυτής της γιορτής: "Ο λαός που περπάτησε στο σκοτάδι είδε ένα μεγάλο φως", ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε  ότι ο Ιησούς, που σημαίνει "ο Θεός σώζει" και πάλι από τη μήτρα της μητρικής Εκκλησίας "απεστάλη στον κόσμο από τον Πατέρα" όχι για να τον καταδικάσει, αλλά για να τον σώσει ». Και είναι ο "Λόγος του Θεού που έγινε σάρκα", ο Λόγος "που καθοδήγησε τους Εβραίους στο μονοπάτι από τη δουλεία στην ελευθερία και συνεχίζει να καλεί τους σκλάβους όλων των εποχών ακόμα και σήμερα να εγκαταλείπουν τις φυλακές τους". Είναι, ο "Λόγος λαμπρότερος από τον ήλιο, στο πρόσωπο ενός μικρού  γιου του ανθρώπου, τον Ιησού, το φως του κόσμου".

Συρία: η διεθνής κοινότητα να βρει λύσεις

Ο Ποντίφικας συνέχισε λέγοντας: "υπάρχει σκοτάδι στις ανθρώπινες καρδιές, αλλά πολύ πιο δυνατό είναι το φως του Χριστού". Καθώς "υπάρχει σκοτάδι στις προσωπικές, οικογενειακές, κοινωνικές σχέσεις, αλλά πολύ πιο δυνατό  είναι το φως του Χριστού. Υπάρχει σκοτάδι στις οικονομικές, γεωπολιτικές και οικολογικές συγκρούσεις, αλλά το φως του Χριστού είναι πιο δυνατό". Ο Χριστός, είναι η ελπίδα και η προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου, "ας υπάρξει φως για τα πολλά παιδιά που υποφέρουν από πόλεμο και συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και σε διάφορες χώρες του κόσμου" …

Μπορεί να υπάρξει  η ειρήνη για τον αγαπημένο συριακό λαό που ακόμα δεν βλέπει το τέλος των εχθροπραξιών που κατέστρεψαν τη χώρα αυτή τη  δεκαετία. Ανακινήστε τη συνείδηση ​​των ανθρώπων με καλή θέληση. Εμπνεύστε σήμερα τους ηγεμόνες και τη διεθνή κοινότητα να βρουν λύσεις που να εγγυώνται την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής και να τερματιστεί η  ανείπωτη ταλαιπωρία τους.

Υποστήριξη για τον Λίβανο, τους Αγίους Τόπους, το Ιράκ και την Υεμένη

Ο Χριστός, συνεχίζει ο Πάπας, "υποστηρίζει τον λαό του Λιβάνου, ώστε να ξεφύγει από την τρέχουσα κρίση και να ανακαλύψει εκ νέου την έκκλησή του να είναι ένα μήνυμα ελευθερίας και αρμονικής συνύπαρξης για όλους". Ας υπάρξει φως "για την Αγία Γη όπου γεννήθηκε", και όπου πολλοί βρίσκονται σε δυσκολίες αλλά χωρίς να αποθαρρύνονται", περιμένουν ημέρες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Να υπάρξει  παρηγοριά "για το Ιράκ, που υφίσταται κοινωνικές εντάσεις, και για την Υεμένη, που βιώνει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση". "Σκέφτομαι πολύ τα παιδιά της Υεμένης".

Δικαιοσύνη και συμφιλίωση για τη Βενεζουέλα και όλη την Αμερική

Το μικρό παιδί της Βηθλεέμ, συνέχισε ο Πάπας, να είναι ελπίδα "για ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, όπου διαφορετικά έθνη περνούν μια εποχή κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών".

Να υπάρξει ανανέωση του αγαπημένου λαού της Βενεζουέλας, που δοκιμάζεται από τις πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις και να μη αργήσει να φθάσει  η βοήθεια που χρειάζεται. Ευλόγησε  τις προσπάθειες εκείνων που εργάζονται για την προώθηση της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης και προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διάφορες κρίσεις και τις πολλές μορφές φτώχειας που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου.

Διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία και για τους λαούς της Αφρικής

Ας υπάρξει φως, ήταν  η έκκληση του Πάπα, "για την αγαπητή Ουκρανία, η οποία φιλοδοξεί σε συγκεκριμένες λύσεις για τη διαρκή ειρήνη". Και για τους λαούς της Αφρικής, "όπου οι κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις που παραμένουν και συχνά αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν, να στερούνται  το σπίτι του και την οικογένεια τους".

Να υπάρξει ειρήνη  για τον πληθυσμό που ζει στις ανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, βασανισμένος από επίμονες συγκρούσεις. Δώστε την ειρήνη  σε όσους υποφέρουν από βία, φυσικές καταστροφές ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Ας δοθεί ειρήνη σε εκείνους που διώκονται λόγω της θρησκευτικής πίστης τους, ειδικά των ιεραποστόλων και των πιστών που έχουν απαχθεί.

Η αδικία αναγκάζει τους μετανάστες "να υπόκεινται σε άσχημες κακοποιήσεις

Και αυτοί «πέφτουν θύματα επιθέσεων εξτρεμιστικών ομάδων, ειδικά στη Μπουρκίνα Φάσο, στο Μάλι, στο Νίγηρα και στη Νιγηρία». Ο Υιός του Θεού, είναι η προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου, "να είναι υπεράσπιση και υποστήριξη για όσους, λόγω αυτών και αδικιών, πρέπει να μεταναστεύσουν με την ελπίδα μιας ασφαλούς ζωής".

Είναι αδικία που τους αναγκάζει να διασχίζουν ερήμους και θάλασσες, που μετατρέπονται σε νεκροταφεία. Είναι αδικία που τους αναγκάζει να υποστούν κακοποίηση, κάθε είδους δουλεία και βασανιστήρια σε στρατόπεδα κράτησης. Είναι αδικία που  απορρίπτονται από μέρη όπου θα μπορούσαν να έχουν την ελπίδα μιας αξιοπρεπούς ζωής και όμως  συναντούν τοίχους αδιαφορίας.

Να γίνουμε όργανα της αγάπης του Χριστού για τους άλλους

Είναι η πληγωμένη ανθρωπότητα για την οποία, τελικά, ο Πάπας ζήτησε  να είναι "ο Εμμανουήλ το φως" και "να εξουδετερώσει την συχνά σκληρυμένη και εγωιστική καρδιά μας και να μας κάνει όργανα της αγάπης του". Μέσα από τα φτωχά μας πρόσωπα ο Χριστός μπορεί να δώσει «το χαμόγελό του σε παιδιά σε όλο τον κόσμο: σε αυτούς που εγκαταλείφθηκαν και σε εκείνους που έχουν υποστεί βία». Μέσα από τα αδύναμα χέρια μας, τα οποία μπορούν να ντύσουν "τους φτωχούς που δεν έχουν τίποτα να καλυφθούν", δώστε "το ψωμί στους πεινασμένους" και θεραπεύστε τους "άρρωστους". Χάρη στην εύθραυστη προσφορά μας, μπορεί να είναι "κοντά σε ηλικιωμένους και μοναχικούς ανθρώπους, μετανάστες και περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Σε αυτήν την ημέρα γιορτής, δώστε σε όλους την αγάπη  και φωτίστε το σκοτάδι αυτού του κόσμου ».

Με τη χριστιανική μας ζωή αναγγέλλουμε ότι γεννήθηκε ο Χριστός

Τέλος ο Ποντίφικας χορήγηση την αποστολική ευλογία του  "Urbi et Orbi", η οποία ισχύει επομένως επεκτείνεται σε όλο ρο τον κόσμο, και όχι μόνο για όσους βρίσκονται στην πλατεία. Απεύθυνε χαιρετισμός σε όσους είναι συνδεδεμένοι με το ραδιόφωνο, τηλεόραση και άλλα μέσα επικοινωνίας και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Καλούμαστε  να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο, αναγγέλλοντας με λόγια και κυρίως με τη μαρτυρία της ζωής μας ότι ο Ιησούς, η ειρήνη μας, γεννήθηκε».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου