Κατά την εορτή του Αγίου Στεφάνου ενθυμούμαστε όλους τους μάρτυρες του χθες και του σήμερα

Κατά την εορτή του Αγίου Στεφάνου ενθυμούμαστε όλους τους μάρτυρες του χθες και του  σήμερα

Κατά τη διάρκεια της προσευχής του angelus στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ο Πάπας παρότρυνε  τις χριστιανικές κοινότητες να γίνουν ολοένα και πιο ιεραποστολές, εστιάζοντας όχι στην εικόνα τους αλλά στη δόξα του Θεού και το καλό των ανθρώπων

Η γιορτή του Αγίου Στεφάνου Πρωτομάρτυρα "μας καλεί να θυμηθούμε όλους τους μάρτυρες του χθες και σήμερα" και να τους "ζητήσουμε τη χάρη να ζήσουμε  και να πεθάνουμε με το όνομα του Ιησού στην καρδιά και στα χείλη". Δυνατά λόγια που ο Πάπας που είπε κατά την απαγγελία του angelus χθες  26 Δεκεμβρίου σε μια πλατεία του Αγίου Πέτρου, ημέρα της εορτής του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου. Τόνισε  ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί μάρτυρες σήμερα, οι οποίοι κηρύττουν το Χριστό με πράξεις  αδελφοσύνης και φιλανθρωπίας.

Η βία νικιέται από την αγάπη

Τα κείμενα της Λειτουργίας προς τιμήν του Αγίου Στεφάνου υπενθύμισε  ο Πάπας, αναφέρονται  στις τελευταίες στιγμές της ζωής του, όταν λιθοβολείται και αυτή η υπενθύμιση μπορεί να εμφανιστεί εκτός τόπου στην χαρούμενη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, αλλά στην πραγματικότητα, από την πλευρά της πίστης, είναι σε αρμονία με την αληθινό νόημα. Πράγματι, στο μαρτύριο του Στεφάνου, «η βία νικήθηκε από την αγάπη», ο θάνατος από τη ζωή: στην πραγματικότητα θεωρεί τον ανοιχτό ουρανό και συγχωρεί τους διώκτες του. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος της αναγγελίας του Ευαγγελίου.

Η μαρτυρία του Αγίου Στεφάνου, με αποκορύφωμα το μαρτύριο του , αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ανανέωση των χριστιανικών μας κοινοτήτων. Καλούνται να γίνουν όλο και περισσότερο ιεραπόστολοι, όλοι να ευαγγελίζονται, αποφασισμένοι να προσεγγίσουν τους άντρες και τις γυναίκες στις υπαρξιακές περιφέρειες και στις γεωγραφικές περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγαλύτερη δίψα για ελπίδα και σωτηρία. Οι εκκλησιαστικές κοινότητες που δεν ακολουθούν την κοσμική λογική, που δεν επικεντρώνονται στον εαυτό τους, την εικόνα τους, αλλά μόνο στη δόξα του Θεού και το καλό του λαού, ιδιαίτερα των μικρών και των φτωχών.

Η δόξα του Ουρανού αποτελείται από δωρεά όχι από εξουσία.

Ο Πάπας προέτρεψε όλους να μαθητεύσουν στο σχολείο του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος έμοιασε στο Δάσκαλο του Χριστό, να μπορέσει να προσανατολίσει το βλέμμα του στον Ιησού, να αποδείξει  την ελπίδα με τις δοκιμασίες  και να μάθει ότι «η δόξα του Ουρανού, η διαρκής ζωή και η αιώνια ζωή δεν αποτελείται από τον πλούτο και τη δύναμη, αλλά από την αγάπη για Εκείνον».

Να δίνουμε μαρτυρία όμοια με του Ιησού

Για τους χριστιανούς, στην ουσία, ο Ουρανός δεν είναι πλέον μακρινός: στον Ιησού κατέβηκε στη γη. Και χάρη σε αυτόν, μπορούμε να κατευθυνθούν όλα όσα είναι ανθρώπινα προς τον Ουρανό. Λέξεις που μας υπενθυμίζουν ότι η πρώτη μαρτυρία πρέπει να είναι ακριβώς ο τρόπος της ζωής μας να είμαστε άνθρωποι με "έναν τρόπο ζωής διαμορφωμένο σύμφωνα με τον Ιησού, ήπιο και θαρραλέο, ταπεινό και ευγενικό, μη βίαιο". Η τελευταία σκέψη απευθύνθηκε  στην Παναγία να «μας βοηθήσει  να ζήσουμε  αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων, προσηλώνοντας καθορίζοντας το βλέμμα της στον Ιησού, για να γινόμαστε κάθε μέρα όλο και πιο όμοιο προς Εκείνον».

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου