Προτεραιότητα η ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά, από Unicef

Unicef: προτεραιότητα η ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά

Unicef_2.jpeg

«Ανησυχούμε εξαιρετικά ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα παιδιά, τόσο χειρότερη θα είναι η κατάστασή τους, καθώς οι προμήθειες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των έτοιμων τροφών για τη θεραπεία του παιδικού υποσιτισμού, των φαρμάκων, του νερού, των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών» εξαντλούνται.

Αυτό υπογράμμισε η Henrietta Holsman Fore, executive manager της UNICEF, αναφερόμενη στη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Αιθιοπία, η οποία από τις αρχές Νοεμβρίου, αποτελεί σκηνή σύγκρουσης μεταξύ του στρατού και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου. «Μαζί με τους συνεργάτες μας – προσθέτει – είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια». «Έχουμε ήδη διανείμει αποθέματα βοήθειας σε διάφορους εταίρους στο Tigray, αλλά δεν επαρκούν».

«Οφείλουμε να είμαστε σε θέση – εξηγεί η Henrietta Holsman Fore – να παράσχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη και να έχουμε πλήρη πρόσβαση στο Tigray για να προσδιορίσουμε την έκταση των αναγκών των μικρών παιδιών». «Ζητούμε επείγουσα, διαρκή, άνευ όρων και αμερόληπτη ανθρωπιστική πρόσβαση για όλες τις οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια, όπου κι αν βρίσκονται. Ζητάμε επίσης από τις αρχές να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία αμάχων που επιθυμούν να ζητήσουν ασφάλεια αλλού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ζητήσει να διασχίσουν τα σύνορα αναζητώντας διεθνή προστασία». «Δεν πρέπει η απάντηση να καθυστερήσει περισσότερο – καταλήγει η executive manager της Unicef – για τις βασικές ανάγκες των παιδιών και των γυναικών».

Πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, στο Macallè, πρωτεύουσα του Tigray, τις τελευταίες ημέρες, έφτασε το πρώτο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, φορτωμένο με φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Διοργανώθηκε – διαβάζουμε σε ένα ανακοινωθέν του Ερυθρού Σταυρού – σε συντονισμό με τις αρχές της Αιθιοπίας. Επτά φορτηγά μετέφεραν κυρίως φάρμακα και ιατρικά εφόδια για να μπορέσουν να λάβουν θεραπεία οι πάνω από 400 τραυματισμένοι καθώς και άλλοι ασθενείς που νοσηλεύονται στο Ayder, το κύριο νοσοκομείο του Macallé. Το νοσοκομείο πρόσφατα άναγκάστηκε να κλείσει πολλά τμήματα, μεταξύ των οποίων και των χειρουργείων, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών προμηθειών. Για εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα ζητούσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να βοηθήσει τον πληθυσμό που δοκιμάζεται σκληρά από τον πόλεμο και την πείνα.

Η έκκληση του Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Αιθιοπία είχε προτρέψει στις 8 Νοεμβρίου κατά το Angelus, να απορριφθεί «ο πειρασμός της ένοπλης αντιπαράθεσης» και είχε προσκαλέσει όλους «στην προσευχή και τον αδελφικό σεβασμό, στο διάλογο και στην ειρηνική διευθέτηση των αντιπαραθέσεων».

Ο Ποντίφικας – ανακοίνωσε επίσης στις 27 Νοεμβρίου ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Matteo Bruni – παρακολουθεί τις ειδήσεις που προέρχονται από την Αιθιοπία, όπου εξαιτίας των βιαιοτήτων, εκατοντάδες πολίτες έχουν πεθάνει και δεκάδες χιλιάδες άτομα αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους με προορισμό το Σουδάν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου