Καμερούν, απελευθερώθηκε ο καρδινάλιος Tumi

2

Καμερούν, απελευθερώθηκε  ο καρδινάλιος Tumi

Ο σεβασμιότατος Kleda, επίσκοπος της Douala επιβεβαιώνει την είδηση της απελευθέρωσης του ιεράρχη. Ο καρδινάλιος, 90 ετών, απήχθη χθες, από μια ομάδα ένοπλων ανδρών στην βορειοδυτική περιοχή, μεταξύ των πόλεων Kumba και Bamenda, πρωτεύουσα της περιοχής.
Επιβεβαιώθηκε η απελευθέρωση του καρδιναλίου Christian Wiyghan Tumi όπως αναφέρει ο επίσκοπος της Douala, σεβασμιότατος Samuel Kleda. Η απαγωγή έλαβε χώρα χθες το απόγευμα από έναν ένοπλο κομάντο, στο δρόμο μεταξύ Bamenda και Kumba.

Στην απαγωγή ενεπλάκη και ο βασιλιάς του Kumbo, ο Fon di Nso, μια παραδοσιακή ηθική αρχή. Ο Elie Smith, ένας στενός συνεργάτης του καρδιναλίου, κατάφερε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τους απαγωγείς και να πάρει κάποιες πληροφορίες: Υπεύθυνος της ένοπλης δράσης ήταν ο στρατηγός των Ambazoniani (αγγλόφωνοι αυτονομιστές από την ταραγμένη περιοχή της Αμπαζονίας, στα νοτιοδυτικά της χώρας) τον οποίο αποκαλούν Chaomao, ένας πρώην ποιμένας. Ειδήσεις που επιβεβαιώθηκαν και από την οικογένεια του βασιλιά του Kumbo.

Οι λόγοι της απαγωγής οφείλονται στην ενθάρρυνση του καρδιναλίου προς τα μικρά παιδιά να πάνε στο σχολείο. Πριν από λίγες ημέρες πράγματι, μια ένοπλη ομάδα είχε απαγάγει μερικούς δασκάλους τους οποίους απελευθέρωσε χθες, 5 Νοεμβρίου. Στις 24 Οκτωβρίου επίσης, οκτώ μικρά παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης επίθεσης στο διεθνές δίγλωσσο σχολείο Mother Francisca, γεγονός για το οποίο ο Πάπας είχε εκφράσει τη θλίψη του, κάνοντας έκκληση να τεθεί ένα τέλος στη βία ώστε η εκπαίδευση και το μέλλον των νέων να είναι εγγυημένα.

Η μαρτυρία του επισκόπου της Kumba
Από το 2016, την περιοχή συγκλονίζουν βιαιότητες και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, μας διηγείται από το Καμερούν ο επίσκοπος της Kumba, σεβασμιότατος Agapitus Enuyehnyoh, ο οποίος μιλά για τα δεινά και για τον φόβο που βιώνει ο πληθυσμός. Οι απαγωγές με σκοπό τα λύτρα είναι δυστυχώς συχνές – αναφέρει – όπως και η κατάσταση ανασφάλειας στα σχολεία. Μικρά παιδιά και νέοι μετά τις τελευταίες επιθέσεις, σταμάτησαν να παρακολουθούν τα μαθήματα φοβούμενοι ενδεχόμενο χτύπημα. Οι ένοπλες ομάδες, εξηγεί ο ιεράρχης, που επιθυμούν την ανεξαρτησία της βορειοδυτικής περιοχής και της Νοτιοανατολικής περιοχής της χώρας χρησιμοποιούν το σχολείο ως όπλο πίεσης.

Η απαγωγή
Κάνοντας μια συνοπτική αναφορά όσων συνέβησαν, ο καρδινάλιος Tumi απήχθη χθες το απόγευμα, ενώ ταξίδευε με άλλα άτομα στα βορειοδυτικά της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε η μαρτυρία του επισκόπου της Douala, σεβασμιότατου Kleda ο οποίος παρείχε και τις πρώτες πληροφορίες για την απαγωγή. Στα μικρόφωνα του γαλλικού γραφείου σύνταξης, ο ιεράρχης διηγήθηκε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα χθες το απόγευμα από τον καρδινάλιο Tumi ο οποίος είχε λάβει άδεια από τους απαγωγείς του για να μπορέσει να μιλήσει. Ο σεβασμιότατος Kleda υπογράμμισε τη δέσμευση του ιεράρχη από το Καμερούν για την ανεύρεση μιας λύσης και για την ειρήνη σε αυτή την περιοχή η οποία πλήττεται από μια σοβαρή κρίση.

Η μορφή του καρδιναλίου και η κοινωνική του δέσμευση
Ο καρδινάλιος Tumi γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1930 στο Kikaikelaki, στην τότε ενορία του Kumbo, που σήμερα είναι επισκοπική διοίκηση. Ως επίσκοπος και στη συνέχεια ως καρδινάλιος πάντα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Καμερούν, στα σύνορα με το Τσαντ, που είναι σχεδόν ξεχασμένο από τις κεντρικές αρχές, και της φτώχειας, εδώ όπου βαθιές εθνικές διαιρέσεις επιβαρύνουν αυτή την περιοχή,. Για την προώθηση της ειρήνης, μετά την έναρξη της κρίσης στα βόρεια και νοτιοδυτικά του Καμερούν, και για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά της μειονότητας των Αγγλόφωνων στο Καμερούν (περίπου το 20% του πληθυσμού), ο καρδινάλιος Christan Tumi έλαβε το βραβείο Nelson Mandela τον Ιούλιο του 2019.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου