Εθνική Ημέρα Ευχαριστίας: «το νερό είναι ζωτικής σημασίας»
«Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία· είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη ζωή!». Έτσι ο Πάπας Φραγκίσκος, στην προσευχή του Angelus την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, θυμάται «με την προσευχή και την στοργή», την Εθνική Ημέρα Ευχαριστίας που γιορτάζεται στην Ιταλία, με θέμα: «Νερό, ευλογία της Γης». Φέτος το μήνυμα των Ιταλών επισκόπων για την Ημέρα είναι στην πραγματικότητα αφιερωμένο στο νερό: ένα δώρο, το πρώτο απ ‘όλα, το οποίο πρέπει να μας οδηγήσει να ευχαριστήσουμε τον Θεό, καθώς αυτός ο βασικός πόρος αντιπροσωπεύει τη ζωή που συνεχίζει να δίνει ζωή. Στο έγγραφο, οι ιεράρχες εκφράζουν επίσης την εγγύτητα «στους άνδρες και τις γυναίκες της γης, γνωρίζοντας ότι η ευημερία του πληθυσμού εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τη γενναιόδωρη δουλειά τους», γνωρίζοντας ότι η πανδημία Covid-19 «είχε σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο δουλειάς».
Το νερό είναι ένα συλλογικό αγαθό
«Το νερό – υπογραμμίζεται επίσης στο μήνυμα που έχει ως θέμα “Νερό, ευλογία της γης”- είναι ένα συλλογικό αγαθό, η χρήση του οποίου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον παγκόσμιο προορισμό του. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να επικρατήσει μια καθαρά μερκαντιλιστική αντίληψη, η οποία οδηγεί στο να θεωρηθεί το νερό ως οποιοδήποτε εμπόρευμα, ακόμη και να δικαιολογεί ακατάλληλες ιδιωτικοποιήσεις». Η σημερινή Ημέρα είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για το κοινό καλό αλλά και για το νόημα της ζωής μαζί. Αυτό υπογραμμίζει ο don Bruno Bignami, διευθυντής του Γραφείου Κοινωνικών Προβλημάτων και Εργασίας της CEI, υπενθυμίζοντας ότι το πλύσιμο των χεριών είναι μια από τις χειρονομίες που συνδέονται με αυτήν την εποχή που χαρακτηρίζεται από την πανδημία. Η μη διασφάλιση της πρόσβασης σε νερό για όλους είναι «κοινωνική αδικία».
Το να σκεφτούμε επάνω στο θέμα του νερού, εξηγεί ο don Bignami, σημαίνει «να πάμε στις ρίζες της κοινωνικής μας συνύπαρξης». Το γεγονός ότι τόσες πολλές εταιρείες κερδίζουν σήμερα με το νερό δημιουργεί ερωτήματα. Αλλά πάνω απ ‘όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε «το δώρο του νερού». Δεν πρόκειται μόνο για την κατανόηση ότι είναι ένας περιορισμένος πόρος, αλλά πρέπει να το διαχειριζόμαστε με σύνεση. Είναι ενδιαφέρον, λέει ο don Bignami, ότι ο μοναχισμός λειτουργούσε πάντα σε πολλές περιοχές, έτσι ώστε το νερό να διοχετεύεται και να χρησιμοποιείται. Αυτό, τονίζει, είναι επίσης ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα για την εποχή μας: η πραγματική πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι το νερό δεν θα χάθεί και δεν θα γίνει πρόβλημα, όπως συμβαίνει συχνά στην ιστορία.
Μετάφραση: π.Ιωαν. Σκλ.