ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Α

ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Α

Μετά από μία προετοιμασία που κράτησε τριάντα χρόνια, ο Ιησούς αρχίζει τη δημόσια  αποστολή του. Και αμέσως μετά τη σύλληψη του Ιωάννη. Ο Ηρώδης συλλαμβάνει και φυλακίζει τον Ιωάννη επειδή κήρυττε τη μετάνοια και ο Ιησούς ξεκινά τη αποστολή του κηρύττοντας και λέγοντας: "μετανοείτε, διότι πλησίασε η Βασιλεία των ουρανών". Ο  Ηρώδης με τη σύλληψη του Ιωάννη θέλει να σταματήσει τη φωνή βοώντος που τον ελέγχει και ο Ιησούς αρχίζει το κήρυγμά του χρησιμοποιώντας τας ίδια τα λόγια του Ιωάννη.

Η επιλογή του τόπου για να αρχίσει αυτή την  αποστολή, τα λόγια, τα θαύματα  που κάνει, το κάλεσμα των πρώτων αποστόλων  δείχνουν ένα Ιησού που αρχίζει τη δημόσια αποστολή του με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα: "κήρυττε το ευαγγέλιο της Βασιλείας".

Ο Ιησούς εγκαταλείπει τη Ναζαρέτ για να εγκατασταθεί στην Καπερναούμ. Είναι μια περιοχή κοντά στα Σύνορα που συνδέει τη Δαμασκό  με την Καισαρεία που ευρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Είναι το σταυροδρόμι του ειδωλολατρικού κόσμου.

Ο Ευαγγελιστή σημειώνει το λόγο αυτής της επιλογής του τόπου. Επί τέλους  πάνω σε όλους τους ανθρώπους λάμπει το φως της σωτηρίας που είχε υποσχεθεί ο Θεός. Διότι ο λαός του Ισραήλ δεν το αποδέχτηκε: – "Ήλθε ανάμεσα στο λαό του αλλά οι δικοί του δεν τον δέχτηκαν" (Ιωάν. 1,11) – τώρα η καλή αγγελία στρέφεται  σε ένα λαό που θα την αποδεχθεί. Ήδη οι Μάγοι ήταν το σύμβολο αυτής της αλλαγής. Τώρα όλοι είναι καλεσμένοι: "Ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να φθάσουν στη γνώση της αλήθειας" (ΑTιμ. 2,4). Η πίστη είναι δώρο που δίνεται σε όλους τους ανθρώπους για να οδηγηθούν  στη σωτηρία.

Η Βασιλεία του Θεού είναι δώρο ζωής. Είναι απαλλαγή από τη σκλαβιά, τη σκλαβιά του κακού και της αμαρτίας. Ο Ιησούς βάζει τα θεμέλια αυτής της απελευθέρωσης  με το κήρυγμα  του και τα θαύματά του: "Περιόδευε  όλη τη Γαλιλαία θεραπεύοντας κάθε νόσο και κάθε ασθένεια". "διάβαινε ευεργετώντας  και θεραπεύοντας  όλους εκείνους  που τους καταδυνάστευε ο διάβολος" (Πράξεις 10,38). Σ’ αυτή την καλή αγγελία  ο άνθρωπος είναι καλεσμένος να απαντήσει. Πρέπει να πάρει θέση. Να αλλάξει ζωή και για να γίνει αυτό πριν από όλα χρειάζεται να μετανοήσει: "Από τότε άρχισε να κηρύττει και να λέει: «Μετανοείτε» Είναι η πρώτη λέξη που χρησιμοποιεί ο Ιησούς στην αρχή του κηρύγματός του!

Μετανοώ σημαίνει αλλάζω τρόπο ζωής, αλλάζω νου, αλλάζω κεφάλι, αλλάζω πορεία ζωής, στρέφομαι προς κάτι νέο, διαφορετικό, προδιαθέτω τον εαυτό μου για τη σωτηρία , δέχομαι το σχέδιο του Θεού που έχει για μένα προσωπικά και για όλη την ανθρωπότητα. Τα  σχέδια τα δικά μας που γίνονται χωρίς να λάβουμε υπόψη το Θεό είναι  καταδικασμένα σε αποτυχία.

Η δεύτερη λέξη είναι «ακολουθείστε με»  «και εκείνοι άφησαν τα δίκτυα τους και τον ακολούθησαν». Για τους  άλλους  αδελφούς τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη γράφει ο ευαγγελιστής:  "αφήνοντας τη βάρκα και τον πατέρα τους  αμέσως τον ακολούθησαν!". Η Βασιλεία του Θεού είναι μία σύναξη, ένα κάλεσμα  από μέρους του Θεού: "δεν με διαλέξατε εσείς, αλλά εγώ σας διάλεξα και σας όρισα να πάτε και να φέρει καρπό και ο καρπός σας να μένει" (Ιωάν. 15,16). Είναι ο ίδιος ο Θεός που προσωπικά μας  καλεί και ζητά την απάντησή μας στην πρόσκλησή του. Ο κάθε άνθρωπος που καλείται πρέπει να αφήσει πίσω του κάτι, να απαρνηθεί ακόμη και τον εαυτό του, έτσι  θα είναι πιο ελεύθερος και διαθέσιμος σε μια νέα αποστολή πολύ πιο μεγάλη από αυτή που από μόνοι μας έχουμε επιλέξει στη ζωή μας.

Ποια είναι αυτή η αποστολή μας. Ο ίδιος ο Ιησούς μας απαντά:  « θα  σας κάνω ψαράδες ανθρώπων».

Ο Κύριος μας καλεί να βρούμε και εμείς άλλους συνανθρώπους για να οικοδομήσουμε μαζί τους και μαζί με το Χριστό ένα καινούριο κόσμο, όπου θα βασιλεύει ο Θεός που είναι αγάπη και εμείς θα αγαπούμε το Θεό και θα αποδεικνύουμε αυτή την αγάπη γι’ Αυτόν αγαπώντας σωστά και ειλικρινά όλους τους ανθρώπους. Στο κτίσιμο αυτού του νέου κόσμου, που είναι η Βασιλεία του Θεού,  η κάθε  μια και ο καθένας μας έχει ένα ειδικό και διαφορετικό ρόλο, αλλά όλοι μαζί έχουμε μια κοινή αποστολή να εργαζόμαστε για να έλθει στη γη η Βασιλεία του Θεού, την οποία ο Θεός προσφέρει στον άνθρωπο για να είναι αιώνια ευτυχισμένος.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου