ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Μια πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα που έγινε τελευταία αποκάλυψε πως η γυναίκα  αφιερώνει στη ζωή της τέσσερα χρόνια και εννέα μήνες  για να μιλά στο τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει ότι μιλάει στο τηλέφωνο  42.000 ώρες. Οι άνδρες  περνούν στο τηλέφωνο  τρία χρόνια και τρεις μήνες, δηλαδή περίπου 28.000 ώρες.

Μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι το 30% των ανθρώπων τσακώνεται  κάθε μέρα. Αιτία των διαπληκτισμών η κατάσταση στο σπίτι, στην εργασία, το χρήμα, οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια και με τους συνανθρώπους.

Ο άνθρωπος συχνά χάνεται στα λόγια. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν πάρα πολύ, χωρίς να  έχουν να πουν κάτι σοβαρό.

Ο Ιησούς  όμως στη σημερινή περικοπή του Ευαγγελίου δεν χάνεται στα πολλά λόγια. Διαβάζει  το τυχαίο  εδάφιο της Γραφής από την Προφητεία του  Ησαΐα,  και στη συνέχεια κάνει μια πολύ σύντομη ομιλία. Λέει σε όσους τον ακούνε στη Συναγωγή: «Σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή που ακούσατε με τα’ αυτιά σας». 

Στο πρόσωπο του Ιησού ο λόγος μετατρέπεται σε  γεγονός.

Κι εμείς λοιπόν  καλούμαστε  να περιοριστούμε στα έργα, να αποφεύγουμε την πολυλογία. Μερικοί μπορούν να μιλούν  όλη την ημέρα χωρίς να καταφέρουν  να πουν κάτι σοβαρό.

Έλεγε πράγματι κάποιος φιλόσοφος: «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα 9/10 του κακού  που γίνεται στον κόσμο  προκαλείται από τα λόγια». Αντί λοιπόν για τα πολλά λόγια  φθάνουν τα λίγα. Και αντί για τα λίγα προτιμότερη είναι η σιωπή.

Είναι η ίδια η ζωή που έχει αξία.

Σήμερα όπως και χθες  αλλά και πάντοτε οι άνθρωποι δεν προσελκύονται από  τα μεγάλα λόγια. Αυτά απλώς εντυπωσιάζουν. Μόνο τα έργα μπορούν να παραδειγματίσουν και πείσουν.

Στα μάτια εκείνου που δεν πιστεύει,  αξίζει πολύ περισσότερο αυτό που κάνει ο Χριστιανός από αυτά που  λέει. Κάποιος φιλόσοφος, ο γνωστός Πασκάλ  έλεγε: «Εάν θέλεις να καλυτερεύσεις  έναν άνθρωπο  δίνοντάς του το καλό παράδειγμα, τότε καλυτερεύεις  δύο.

Μετά από όλα αυτά μπορούμε να καταλάβουμε  πόση αξία έχει το καλό παράδειγμα, η προσωπική και συλλογική χριστιανική μαρτυρία, «Δεν αρκεί να είμαστε πιστοί, πρέπει να είμαστε και πειστικοί». Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα ενός σοφού ανθρώπου που έλεγε: «είναι καλύτερα να αφήσουμε να μιλά η ίδια η ζωή μας, παρά η γλώσσα μας».

Ας ακολουθήσουμε και μια άλλη συμβουλή, που μας προτείνει: «Μόνο όποιος θέτει τον εαυτό του μπροστά στο λόγο του Θεού μπορεί στη συνέχεια να τον κηρύττει».

Το  ίδιο  αδελφοί μου και  αδελφές μου, λέω και εγώ σήμερα πρώτα στον εαυτό και έπειτα σε σας που με ακούτε.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Ενοριών 10-11 Δεκεμβρίου 2022

 Οικισμός Ενορία 10-11 Δεκεμβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου