Ο Θεός δεν κοιτάζει ετικέτες και καταδίκες αλλά παιδιά

Ο Θεός δεν κοιτάζει ετικέτες και καταδίκες αλλά παιδιά

Οι προσευχές , τα τραγούδια, οι έντονες συγκινήσεις και τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου συνόδεψαν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα  του  αποστολικού ταξιδιού στον Παναμά:  η συνάντηση με τους νεαρούς και νεαρές κρατούμενους και κρατούμενες στη φυλακή Las Garzas di Pacora. Μετά την ομιλία, ο Πάπας εξομολόγησε 5 νέους.

Για πρώτη φορά , η λειτουργική παράδοση της εξομολόγησης  της παγκόσμιας ημέρας νεολαίας  τελέστηκε σε φυλακή. Η αγκαλιά  του Πάπα  στους νεαρούς κρατούμενους στο χώρο της εξομολόγησης στον  Pacora, ξεκίνησε με μια ανταλλαγή των βλεμμάτων.unintrecciodisguardi.

Διασταύρωση βλεμμάτων

Το πατρικό και στοργικό βλέμμα του Πάπα Φραγκίσκου συνάντησε τα βλέμματα των νεαρών κρατουμένων Φράνσις που στερούνται την ελευθερία αλλά όχι τη ελπίδα. Στο σκοτεινό γκρι της φυλακής και στις σκιές που έρχονται από το παρελθόν, έχει ανάψει  ένα καινούργιο φως, εκείνο της συμφιλίωσης. Η εμφάνιση των νεαρών κρατουμένων, ανανεωμένη από τη χαρά της συγχώρεσης, είναι μια εμβληματική εικόνα της παγκόσμιας ημέρας της νεολαίας,  είναι η μαρτυρία της ειλικρινούς αγκαλιάς του Θεού.

Ματιές  από μακριά

Η ουσία της συνάντησης στη φυλακή του Pacora είναι επίσης αντιληπτή με άλλα βλέμματα. Είναι αυτοί που σηματοδοτούν το Ευαγγέλιο του Αγίου Λουκά, όπου οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι σκανδαλίζονται από τη συμπεριφορά του Ιησού. Σχολιάζοντας αυτό το απόσπασμα του Ευαγγελίου, ο Πάπας Φραγκίσκος  υπενθύμισε στην ομιλία του ότι «ενώ εκείνοι περιορίστηκαν να μουρμουρίζουν» ο  Ιησούς «δέχεται τους αμαρτωλούς και τρώει μαζί τους ". Πρόκειται για δύο διαφορετικές προοπτικές: «μια στείρα  παρουσία  του  κουτσομπολιού – και μια άλλη που απαιτεί αλλαγή και μεταστροφή: αυτή δηλαδή που περιμένει ο Κύριος».

Τείχη και ετικέτες

Η επιλογή του Ιησού – εξήγησε ο Πάπας – είναι να "μείνει κοντά τους και να  τους προσφέρει νέες ευκαιρίες". Φαίνεται ευκολότερο, πρόσθεσε, "να δώσουμε τίτλους και ετικέτες που παγώνουν και στιγματίζουν όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων". "Είναι ετικέτες που τελικά δεν παράγουν τίποτα εκτός από τη διαίρεση: από εδώ οι καλοί από εκεί οι κακοί, από εδώ οι δίκαιοι από εκεί οι αμαρτωλοί». Αλλά ο καθένας από εμάς, παρατήρησε ο Πάπας Φραγκίσκος, "είναι πολύ περισσότερο από τις ετικέτες του". «Αυτή η στάση – πρόσθεσε ο Ποντίφικας – μολύνει τα πάντα, θέτει ένα αόρατο τείχος που υποδηλώνει ότι η περιθωριοποίηση, η απομόνωση και ο διαχωρισμός θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα.» "Μας μαγεύει  το γεγονός – είπε ο Άγιος Πατέρας – να προσκολληθούμε  στους ανθρώπους". Αλλά αυτή η κουλτούρα του υποκειμένου, είπε, δυσφημεί το άτομο.

Το βλέμμα της αλλαγής

Όλο το Ευαγγέλιο όμως σημαδεύεται από μια άλλη ματιά, αυτή «που γεννιέται από την καρδιά του Θεού”. Ο  Θεός δε λησμονεί ποτέ και αυτή η ματιά  του Κυρίου είναι  αγάπη  που επωμίζεται  όλη τη ζωή  και  όλες τις καταστάσεις”. Μια αγάπη που «είναι ικανή να προσφέρει  δρόμους  και ευκαιρίες  ενσωμάτωσης  και μεταμόρφωσης , γιατρειάς  και συγνώμης, δρόμους σωτηρίας”. Ο Ιησούς βεβαίωσε ο Άγιος Πατέρας, κόβει ακόμη και τις εσωτερικές μουρμούρες  που δημιουργούνται σ’ εκείνον, που έχει κλάψει για τις αμαρτίες του και έχει συνειδητοποιήσει  τα λάθη του, δεν πιστεύει ότι μπορεί ν’ αλλάξει ”.

Άρρωστες κοινωνίες και κοινωνίες γόνιμες

Ο Πάπας Φραγκίσκο, τέλος, τόνισε ότι το κουτσομπολιό και η καταδίκη πρέπει να αντιταχθεί τους τρόπους ένταξης και ενσωμάτωσης: «Μια κοινωνία είναι άρρωστη όταν δεν είναι σε θέση να γιορτάσει για την μεταστροφή των παιδιών της. Μια κοινότητα αρρωσταίνει   όταν ζει τη μουρμούρα από το μούδιασμα που συνθλίβει και καταδικάζει   χωρίς ευαισθησία. Μία κοινωνία είναι γόνιμη είναι γόνιμη, όταν ξέρει πώς να δημιουργήσει δυναμική σε θέση να συμπεριλάβει και να ενσωματώσει όλα τα μέλη της, βοηθώντας τα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της  και προσπαθώντας  να δημιουργήσει ευκαιρίες και  εναλλακτικές λύσεις που θα δώσει νέες δυνατότητες στα παιδιά της, αναπτύσσοντας την εκπαίδευση και εξασφαλίζοντας την εργασία. "

Μαρτυρία ενός νεαρού στρατευμένου

Πριν από τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου προηγήθηκε μία  μαρτυρία ενός νεαρού κρατούμενου, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο του 2016: «Μια νύχτα, ενώ σκεπτόμουν, είπα στον εαυτό μου ότι εάν είχαν όλα τελειώσει διότι η ελπίδα μου ήταν μεγάλη. Ήταν τότε που συνειδητοποίησα ότι ο Πατέρας μου, ο Θεός, ήταν δίπλα μου ". «Είμαι ευγνώμων προς τον Χριστό – πρόσθεσε -. Επειδή έβαλε τους ανθρώπους στο δρόμο μου για να με βοηθήσουν  να τελειώσω το γυμνάσιο, και να πάρω την απόφαση αυτής της αλλαγής της ζωής μου. Αυτό που ελπίζω, και  αυτό που βλέπω για μένα στο μέλλον, είναι να γίνω ένας διεθνής σεφ ". "Δεν υπάρχουν λόγια – κατέληξε – για να περιγράψω την ελευθερία που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή".

Χαιρετισμοί από την  διευθύντρια της φυλακής του Pacora

Η διευθύντρια  της φυλακής ανηλίκων και ευχαρίστησε τον Πάπα και του είπε ότι, όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη του στη φυλακή, τα παιδιά «γέμισαν από τη συγκίνηση, την επιθυμία και την ελπίδα και αισθάνθηκαν ευλογημένα» «Σας ευχαριστώ – κατέληξε – επειδή τα βεβαιώσατε ότι ο Θεός τα αγαπά και ότι είναι εφικτό ένα μέλλον χωρίς βία  ή  παραβάσεις. Σας ευχαριστούμε που μας υπενθυμίσατε ότι είμαστε όλοι ίδιοι».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου