Ο μαφιόζος αποκλείει τον εαυτό του από την Εκκλησία

Ο μαφιόζος αποκλείει τον εαυτό του από την Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος του Παλέρμο μίλησε μαζί με τον δον Luigi Ciotti, εθνικό πρόεδρο του «Libera control e mafie» στη συνάντηση: «Σπάμε τη σιωπή με το λόγο μας», που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Piedro Arrupe και από το περιοδικό των Ιησουιτών‘Aggiornamenti Sociali’.

Λίγους μήνες μετά την ποιμαντική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Σικελία, με την ευκαιρία της 25ης επετείου από τη δολοφονία του ευλογημένου μάρτυρα Giuseppe Puglisi την οποία διέπραξε η μαφία εξαιτίας του μίσους κατά της πίστης, το θέμα της δέσμευσης της Εκκλησίας και των χριστιανών κατά της μαφίας και της διαφθοράς αποτέλεσε το επίκεντρο  των προβληματισμών της συνάντησης που διοργανώθηκε στο Παλέρμο, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επιστολή των επισκόπων της Σικελίας με τίτλο: «Converitevi» (Μεταστραφείτε), όπως η κραυγή του Ιωάννη Παύλου Β΄ από την Valle dei Templi στο Agrigento το 1993. «Στην καρδιά του Ευαγγελίου υπάρχει αυτή η λέξη: «μεταστραφείτε». Για όλους υπάρχει η δυνατότητας να αλλάξουν ζωή – είπε ο σεβασμιότατος Corrado Lorefice  – αλλά εκείνος που είναι μαφιόζος πρέπει να γνωρίζει ότι αυτοεξορίζεται από την Εκκλησία όχι λόγω αφορισμού που έρχεται από ψηλά, αλλά επειδή δεν ζει σύμφωνα με το Ευαγγέλιο που μας ζητά ο βίος μας να υπηρετεί τη ζωή και όχι τον θάνατο».

Σεβασμιότατος Lorefice: «Ο Πάπας άφησε στο Παλέρμο μια σπουδαία κληρονομιά»

«Χωρίς αμφιβολία, η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου δεν μπορεί να αποτελεί μόνο μια εορταστική στιγμή – είπε ο αρχιεπίσκοπος – αλλά και μια κληρονομικά μακριάς διάρκειας την οποία μας άφησε, με το σημάδι που έθεσε και είναι τόσο ακριβές, τόσο σαφές. Έχουμε μια κληρονομιά από τις τρεις ομιλίες του που πραγματικά θα μας κάνουν να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια, αποτελούν σπουδαίο, μεγάλο πλούτο».

Pino Puglisi, μάρτυρας πίστης και δικαιοσύνης

«Αν ο Pino Puglisi είναι μάρτυρας πίστης είναι αναμφισβήτητα και μάρτυρας δικαιοσύνης – συνέχισε ο σεβασμιότατος Lorefice – και πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, αποτελεί ένα μήνυμα τόσο σαφές, τόσο όμορφο, που μπορεί να απευθυνθεί ακόμη και στην Εκκλησία της εποχής μας: να ζείτε στον κόσμο, στην πόλη των ανθρώπων, με το στυλ του Pino Puglisi».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου