ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Γ

ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Γ

Ο Λόγος του Κυρίου την περασμένη Κυριακή μας καλούσε να είμαστε στην προσευχή προσκαρτερούντες, να επιμένουμε και να περιμένουμε με υπομονή και επιμονή  την απάντηση του Κυρίου, διότι  δεν θα αφήσει αναπάντητη την προσευχή μας όταν αυτό που του ζητούμε είναι σύμφωνο με το σχέδιο Εκείνος έχει για τη σωτηρία μας.

Πρέπει λοιπόν να προσευχόμαστε όλο και περισσότερο. Το πρώτο όμως χάρισμα που πρέπει να έχει η προσευχή μας είναι η ταπεινοσύνη: να συνειδητοποιούμε δηλαδή κάθε στιγμή και κάθε μέρα και να αναγνωρίζουμε  την πνευματική μας φτώχεια, τις ατέλειές μας  και την αναξιότητά μας.

Το Βιβλίο της Σοφίας, που είναι ένα  από τα Βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης μας υπενθυμίζει σήμερα ότι ο Θεός εισακούει την προσευχή του φτωχού, του φτωχού στο πνεύμα, δηλαδή του ταπεινού και του απλού, επειδή αναγνωρίζει την αναξιότητά του, όπως κάνει και  τελώνης στην   σημερινή παραβολή.

Η προσευχή του τελώνη, που ο Ιησούς επιδοκιμάζει δεν ξεκινά από το να παρουσιάζει στο Θεό τις ικανότητές του και τα κατορθώματά του, αλλά αισθάνεται ανάξιος ακόμη και να σηκώσει τα μάτια του στον ουρανό. Η προσευχή του λοιπόν ξεκινά από την αποδοχή της δικαιοσύνης του Θεού, που μέσα στην άπειρη αγάπη του, ανταμείβει, εισακούει  και δικαιώνει όλους εκείνους που κατά την προσευχή τους δεν παρουσιάζουν στο Θεό τι δεν έκαναν αλλά όλα εκείνα τα οποία έκαναν και είναι σύμφωνα με το άγιο θέλημα Του. Δεν είναι τα κατορθώματα του τελώνη που τον δικαιώνουν αλλά είναιη Θεϊκή δικαιοσύνη  που δίνει στον τελώνη τη δυνατότητα να επιστρέψει στο σπίτι του δικαιωμένος.

Μακάρι όλοι εμείς που λάβαμε μέρος στην κατ’ εξοχήν προσευχή της Εκκλησίας που είναι η τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας ακολουθώντας τον τρόπο προσευχής του τελώνη να επιστρέψουμε και εμείς δικαιωμένοι στα σπίτια μας.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

21η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

  21η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ΄ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 86 [85], 1-3) Πρόσεξε, Κύριε, και εισάκουσέ με, σώσε το δούλο σου, Θεέ

Πρόγραμμα Ενοριών 20-21/8/2022

   Οικισμός Ενορία 20–21 Αυγούστου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 20.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  –

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Αυγούστου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου