«Καθολικοί και Αγγλικανοί να συνεργαστούν με τους Ορθοδόξους για το καλό της ανθρωπότητας»

«Καθολικοί και Αγγλικανοί να συνεργαστούν με τους Ορθοδόξους για το καλό της ανθρωπότητας»

Η Εκκλησία της Αγγλίας μαζί με την Καθολική Εκκλησία να είναι πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί με την Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία προς όφελος όλου του κόσμου. Αυτό είπε ο Ορθόδοξος Πατριάρχης της Μόσχας, Κύριλλος σε μία συνέντευξη τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο του Luton, ως συμπέρασμα της πρόσφατης επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ευκαιρία της 300ης  επετείου της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας στην Αγγλία.

“Είναι αλήθεια ότι ζούμε δύσκολους καιρούς”, είπε ο Πατριάρχης, τονίζοντας   στις «πολλές ριζικές αλλαγές» που έγιναν τα τελευταία χρόνια «στην ανθρώπινη κουλτούρα», βάζοντάς μας ενώπιον σε  “βλαβερές προκλήσεις”, σε “σε γενικές προκλήσεις” και σε μια «στιγμή πολύ επικίνδυνη»  της ιστορικής ανθρώπινης ανάπτυξης».

Κατά τον Πατριάρχη Κύριλλο «την καταστροφή της ανθρωπότητας  δεν την απειλούν μόνο, τα «ατομικά όπλα αλλά και οι «περιβαλλοντικές  κρίσεις» και  οι «απίστευτες  συγκρούσεις  μεταξύ φτωχών και πλουσίων».

Η Εκκλησία επομένως, δεν μπορεί πια να περιοριστεί στο να «παρατηρεί»  αυτά τα «αρνητικά φαινόμενα» αλλά είναι υποχρεωμένη να ευαισθητοποιήσει  τα πρόσωπα  στο να « επανεξετάσουν πολλά πράγματα» και «να βρουν ένα «κοινό λεξιλόγιο»  και να «αγωνιστούν μαζί για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων». Και γι’ αυτούς τους λόγους, «συνάντησα τον Πάπα», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος,  υπενθυμίζοντας το ιστορικό γεγονός  της Αβάνας  της 12ης περασμένου Φεβρουαρίου, που έγινε «στη σωστή στιγμή  και στο σωστό τόπο»,  δηλαδή “εκτός του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος», το οποίο κυριαρχείται αιώνες τώρα από διαιρέσεις μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων.

Τις ίδιες ανησυχίες  για την τύχη του κόσμου, ο Πατριάρχης Κύριλλος συμμερίστηκε με τον Πριμάτο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Justin Welby, με «την επιθυμία να συνεργαστούν για να καταστήσουν τον κόσμο καλύτερο όσο αυτό είναι δυνατόν εκ μέρους των Εκκλησιών».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ANGELUS, Κυριακής 14ης Αυγούστου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή,14 Αυγούστου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Στο Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας υπάρχει μια

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου