Τρέφομαι με το σώμα του Χριστού

Τρέφομαι με το σώμα του Χριστού

Τρέφομαι_2.jpg

«Όποιος τρώει τη σάρκα μου…» είπε ο Χριστός. Λέξεις παραφροσύνης, σκέπτονται οι ακροατές και κατά βάθος μας σκανδαλίζουν. «Όποιος τρώει τη σάρκα μου» δηλαδή όποιος δαγκώνει, μασά τη σάρκα μου, έχει ζωή αιώνια». Επιμένει, ο Χριστός! Πολύ ωμό λεξιλόγιο, ενός υπερβολικού ρεαλισμού! Πράγματι, λόγια σκληρά για να τα αποδεχθείς. Γίνονται αποδεκτά μόνο απ’ όσους έχουν καθαρή καρδιά και ορθή κρίση.

Η πραγματικότητα του Ευχαριστιακού Άρτου εμποδίζει το Χριστιανισμό να πέσει σε ευσεβείς ονειροπολήσεις, σε αφηρημένες ιδεολογίες ή ακόμη και σε εντυπωσιακά θεάματα. Έχουμε μπροστά μας τη σκληρή πραγματικότητα της ενσάρκωσης που μας κάνει να μην είμαστε οπαδοί μιας ακάθαρτης ιδέας ή ενός θρησκευτικού μηνύματος.

Η πίστη μου δεν στηρίζεται πάνω σε συλλογισμούς ή πορίσματα μαθηματικών. Αυτά δεν έχουν σώμα. Ο Σωτήρας μας έχει ένα σώμα που το βλέπεις, το ακουμπάς, το τρως, το βεβαιώνουν οι αισθήσεις μας. Πόσο πρέπει να επαινούμε την Εκκλησία που δεν μετακύλησε το βράχο της πίστης στη Σάρκα του Χριστού απέναντι σε λανθασμένες απαιτήσεις για να προσεγγίσουν και άλλοι χριστιανοί.

Δεν είμαστε μαθητές μιας βαθιάς Σοφίας ή υψηλής θεωρίας. Αυτές είναι αφηρημένες έννοιες χωρίς μητέρα! Ο Σωτήρας μας – ο Χριστός – γεννήθηκε από μια μητέρα Παρθένα Μαρία. Δεν είναι τυχαίο που η ευχαριστιακή ευλάβεια και η ευλάβεια της Μαρίας είναι συχνά ζευγάρι. Πρόκειται και στη μια και στην άλλη περίπτωση για μια ομολογία της ενσάρκωσης, άνευ της οποίας ο Χριστιανισμός δεν θα ήταν παρά μια επί πλέον ιδεολογία όπως όλες οι άλλες που κατά καιρούς, σκοτείνιασαν την πρόοδο της ανθρωπότητας και αιματοκύλησαν την πορεία της ιστορίας.

π.Μ.Β

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση, 5 Οκτωβρίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022   Κατήχηση περί διακρίσεως: 4. Τα στοιχεία της διακρίσεως. Η αυτογνωσία  

Από τον Άγιο Φραγκίσκο στη Μέση Τήνου

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε με επισημότητα η Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Πεντόστρατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου