Το χάλκινο άγαλμα του αποστόλου Πέτρου στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

2

Το χάλκινο άγαλμα του αποστόλου Πέτρου στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη είναι ιερός τόπος για την ιστορία της Εκκλησίας, αδιαμφισβήτητος προορισμός για προσκυνητές και τουρίστες.
Στις μέρες μας, μετά την επείγουσα έκτακτη υγειονομική ανάγκη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το μόνο που μένει είναι η επιστροφή των προσκυνητών και των τουριστών. Όλη αυτή την περίοδο, το μαρμάρινο δάπεδο της περίφημης ρωμαϊκής βασιλικής εξακολουθεί να είναι χωρίς τα αποτυπώματα των επισκεπτών. Περιμένει την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων που πάντα περνούσαν το κατώφλι της βασιλικής. Η βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι ένας θησαυρός έργων τέχνης, όπου πίσω από κάθε έργο υπάρχει μια ιστορία. Μία από αυτές είναι και μια ιστορία του 13ου αιώνα για το χάλκινο άγαλμα του αποστόλου Πέτρου.
Το διάσημο άγαλμα απεικονίζει ενθρονισμένο τον πρώτο ποντίφικα. Είναι ένα επιβλητικό έργο τέχνης που βρίσκεται στον κεντρικό κλίτος της βασιλικής. Δείχνει τον απόστολο Πέτρο να ευλογεί με το δεξί χέρι κατά τον ελληνικό τρόπο (με δύο δάχτυλα), ενώ στο αριστερό χέρι κρατά «τα κλειδιά της Βασιλείας». Φέρει το ωμοφόριο και είναι καθισμένος σε μαρμάρινο θρόνο αναγεννησιακής τεχνοτροπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, το γλυπτό είναι του 13ου αιώνα και αποδίδεται στον Arnolfo di Cambio. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές ωστόσο, τον 5ο αιώνα, ο άγιος Λέων Α ‘, αφού επέστρεψε από μία συνάντηση με τον Αττίλα, έλιωσε το άγαλμα του Δία στο Καπιτώλιο για να φτιάξει το άγαλμα του απόστολου , συν προστάτη της Ρώμης μαζί με τον άγιο Παύλο.
Τον Μεσαίωνα το γλυπτό θεωρούνταν ήδη πολύ σημαντικό, και φυλασσόταν στο μοναστήρι του Αγίου Μαρτίνου κοντά στην αρχαία βασιλική. Όταν ολοκληρώθηκε ο τρούλος της νέας βασιλικής, ο Παύλος 5ος μετέφερε το άγαλμα στον Άγιο Πέτρο. Το 1971 μπροστά από το άγαλμα τοποθετήθηκαν δύο μεγάλα χάλκινα κηροπήγια, του Egidio Giaroli. Πάνω από τον θόλο του αγάλματος υπάρχει ένας ψηφιδωτός ρόδακας του 1871 που απεικονίζει τον Πάπα Πίο ΙΧ, τον μακροβιότερο – ακόμα και μέχρι σήμερα – Πάπα μετά τον άγιο Πέτρο. Η ποιμαντορία του Πίου ΙΧ διήρκεσε 31 χρόνια, 7 μήνες και 23 ημέρες.
Από την αρχαιότητα, στις μεγάλες γιορτές και ειδικά σε αυτή των δύο αποστόλων στις 29 Ιουνίου – το άγαλμα στολίζεται με αληθινά πολυτελή άμφια όπου ξεχωρίζουν το κόκκινο σύμβολο του Πάθους και το χρυσό, σύμβολο της βασιλείας του Πέτρου και – ακόμη νωρίτερα – του Χριστού.
Εδώ και αιώνες κατά τη γιορτή του αγίου υπήρχε το έθιμο να αγγίζουν το δεξί πόδι του αγάλματος, ως πράξη ευλάβειας. Αποτέλεσμα αυτής της ευλαβικής πρακτικής είναι το λιωμένο δεξί πόδι του αγάλματος. Το 1798 και το 1799 απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση η τελετή της ένδυσης. Την πρώτη φορά ο λαός δεν το παρατήρησε. Τη δεύτερη φορά όμως, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι η Ρωμαϊκή Δημοκρατία επικαρπώθηκε τον μανδύα που χρησιμοποιήθηκε για την ένδυση του αγάλματος. Γεγονός αναληθές το οποίο όμως ο λαός της Ρώμης πίστεψε.
Ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος υπάρχει στην Βασιλική της Παναγίας των Παρισίων.

Πηγή: ACI Stampa

Μετάφραση: Στα.Στου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Απριλίου 2025  Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να