Το χάδι του Πάπα στους φτωχούς

Το χάδι του Πάπα στους φτωχούς

Χιλιάδες παγωτά διανεμήθηκαν στους φτωχούς στη Ρώμη, οι οποίοι δέχονται βοήθεια, από την Κάριτας και από άλλους οργανισμούς: Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να γιορτάσει την ημέρα της ονομαστικής του εορτής ο Πάπας Φραγκίσκος. Μια μικρή χειρονομία η οποία έγινε δεκτή με ευγνωμοσύνη από πολλούς οι οποίοι έχουν ανάγκη.

Ένα χάδι του Πάπα Φραγκίσκου σε όσους έχουν ανάγκη: με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία η Elemosineria Apostolica, η οποία ξεκίνησε από τον ίδιο τον Ποντίφικα, διανέμοντας χιλιάδες παγωτά στους φτωχούς που δέχονται τη βοήθεια οργανισμών της Ρώμης, για να γιορτάσει την σημερινή ονομαστική του εορτή, του Αγίου Γεωργίου μάρτυρα.

Μέχρι 5 χιλιάδεςπαγωτά

Είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί το μίνιμουμ των 3 χιλιάδων παγωτών και ίσως να φτάσουμε ακόμη και τις 5 χιλιάδες. Θα διανεμηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας: στους χώρους γεύματος, στους κοιτώνες και σε κέντρα τα οποία διαχειρίζεται κυρίως η Κάριτας, αλλά και η S. Egidio, το Centro Astalli και άλλες οργανώσεις όπως το Κέντρο υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο του CastelnuovodiPortoστο οποίο φιλοξενούνται περίπου 900 πρόσφυγες.

Μικρά δώρα που έγιναν αποδεκτά με χαρά

Πρόκειται για μικρές χειρονομίες τις οποίες όμως οι φτωχοί πάντα τις υποδέχονται με χαρά επειδή ξέρουν ότι προέρχονται μέσα από την καρδιά, αισθάνονται ότι ο Πάπας τους σκέφτεται και του ανταποδίδουν ένα χαμόγελο, ένα απλό ευχαριστώ ή μια προσευχή.

Ευγνώμονες προς εκείνους που βοηθούν τους φτωχούς

Στα ντους κάτω από την Κιονοστοιχία του Αγίου Πέτρου, τα παγωτά είχαν ήδη διανεμηθεί μέσα στο πρωινό. Τα κέντρα υγιεινής, ένα έργο που ξεκίνησε από τον Πάπα για τους αστέγους της περιοχής του Βατικανού – υπογραμμίζουν από την Elemosineria – λειτουργούν πολύ καλά. Τον τελευταίο καιρό κάποιος είχε επικρίνει την μεγάλη παρουσία των αστέγων σε αυτόν τον τομέα για θέματα αποσύνθεσης και βρωμιάς. Αλλά δεν είναι οι φτωχοί που βρωμίζουν τη Ρώμη, παρατηρεί η Elemosineria, η οποία ευχαριστεί πράγματι εκείνους που εργάζονται προσωπικά για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, ακόμη και με μικρές χειρονομίες φιλοξενίας ή εγγύτητας. Στο τέλος της ημέρας η ίδια η Elemosineria του Πάπα θα προχωρήσει στην πληρωμή των διανεμημένων παγωτών.

Ο Ιησούς μας ζητά την αγάπη μέσα από το πρόσωπο των φτωχών

«Ο φτωχός Ιησούς χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας και διψασμένος, μας ζητά αγάπη»: αυτό είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στις 19 του περασμένου Νοεμβρίου με την ευκαιρία της Θείας Λειτουργίας για την Παγκόσμια Ημέρα των φτωχών. «Αυτοί οι αδελφοί οι πιο μικροί, που Εκείνος τους αγαπά – είπε κατά την ομιλία του – είναι ο πεινασμένος και ο άρρωστος, ο ξένος και ο φυλακισμένος, ο φτωχός και ο εγκαταλελειμμένος, εκείνος που υποφέρει χωρίς να έχει βοήθεια και ο αναγκεμένος που έχει απορριφθεί. Στα πρόσωπά τους μπορούμε να φανταστούμε να αποτυπώνεται το πρόσωπο Του, στα χείλη τους, ακόμη κι αν παραμένουν κλειστά από θλίψη, τα λόγια Του: «Αυτό είναι το σώμα μου» (Ματ. 26,26)».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου