Ο Πάπας έχει δίκιο, το χιούμορ γεννιέται από την ταπεινότητα
Ο Giacomo Poretti, κωμικός ηθοποιός ενός τρίου, μαζί με τους Aldo και Giovanni, σχολιάζει τις δηλώσεις της παραίνεσης «Gaudeteet Exsultate» σχετικά με το χιούμορ ως χαρακτηριστικό της αγιότητας.
Με το χιούμορ επικοινωνούμε καλύτερα. «Βρήκα εκπληκτική, αυτή την παρατήρηση η οποία περιλαμβάνεται στην Αποστολική παραίνεση «Gaudeteet Exsultate» του Πάπα Φραγκίσκου, σχετικά με την αίσθηση του χιούμορ ως χαρακτηριστικό της αγιότητας». Αυτό δηλώνει ο Giacomo Poretti, κωμικός ηθοποιός και σεναριογράφος, μέλος του τρίο «Aldo, Giovannie Giacomo». «Παραδέχομαι – εξηγεί ο κωμικός – ότι η δήλωση με ενοχλεί επειδή με αφορά. Αλλά μου φαίνεται ότι ο Πάπας εξήγησε αυτό που πάντα πίστευα: δηλαδή ότι η γλώσσα της ειρωνείας διαθέτει θετικά τους ανθρώπους, καθιστά αποδεκτές περίπλοκες έννοιες και ως εκ τούτου είναι το καλύτερο και αποτελεσματικότερο εργαλείο επικοινωνίας με τους άλλους».
Η αποτελεσματικότητα μιας εγκάρσιας γλώσσας
«Δεν αποτελεί κάτι νέο – εξηγεί ο Poretti – ότι οι άγιοι χρησιμοποίησαν πάντα το χιούμορ. Αν σκεφτούμε τον Άγιο Φραγκίσκο, υπάρχουν εκείνοι που τον χαρακτήρισαν ως έναν θεατράνθρωπο που γεννήθηκε από την ικανότητά του να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της πρόκλησης ή αληθινές και σαφείς «θεατρικές παραστάσεις» για να πραγματοποιήσει την αποστολή του». «Η διαβεβαίωση του Πάπα είναι διαφωτιστική – συνεχίζει ο Poretti – ακριβώς, επειδή ενθαρρύνει τη χρήση ορισμένων γλωσσών, τις οποίες τεχνικά εμείς αποκαλούμε «εγκάρσιες», ικανές να ενώσουν και να δημιουργήσουν συμμαχίες και ως εκ τούτου να οδηγήσουν προς την αγιότητα».
Μια ακατανόητη χαρά για τον κόσμο
«Ο Φραγκίσκος έχει δίκιο και όταν δηλώνει, ότι η πίστη παράγει μια χαρά συχνά ακατανόητη σύμφωνα με τα κοσμικά κριτήρια. Αυτό το βλέπουμε διαβάζοντας τις βιογραφίες πολλών αγίων, ικανών συχνά να βιώνουν μεγάλες θυσίες, διατηρώντας ωστόσο τη χαρά, την ευγένεια και τη διαθεσιμότητα, με μια στάση που πολλοί θα ονόμαζαν «ανόητη».
Αυτοκριτική, καθημερινή άσκηση
«Εξάλλου – εξηγεί ο κωμικός – είναι σε θέση να χρησιμοποιεί την αίσθηση του χιούμορ, μόνο εκείνος που είναι ταπεινός, δηλαδή που δεν τον παίρνουν και πολύ στα σοβαρά, δεν πιστεύει ότι είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα. Και ο κωμικός, όταν κάνει αναπάντεχες ερωτήσεις, τις απευθύνει πρώτα στον εαυτό του και στη συνέχεια στο κοινό». «Θα έλεγα, ότι η αυτοκριτική είναι μια καθημερινή εξάσκηση που πρέπει να εφαρμόζουμε στον ίδιο μας τον εαυτό».
Αν επικρατεί επιθετικότητα γίνεται κόλαση
«Αλλά με εντυπωσίασε και η επιβεβαίωση του Πάπα σχετικά με την κακή διάθεση που σίγουρα δεν αποτελεί ένδειξη αγιότητας», προσθέτει ο Poretti. «Καθώς η κακή διάθεση σήμερα, είναι πολύ διαδεδομένη, μαζί με την οργή, την επιθετικότητα: ειδικά στα κοινωνικά μέσα και στα μέσα ενημέρωσης, όπως παρατηρεί ο Φραγκίσκος. Εγώ δεν μπορώ να το εξηγήσω στον εαυτό μου, αλλά έτσι είναι. Και όταν αφηνόμαστε να νικηθούμε από αυτά τα συναισθήματα γίνεται κόλαση στη γη». «Οφείλουμε, κυρίως εμείς οι πιστοί, να μην είμαστε επιθετικοί όταν διαφωνούμε στο διαδίκτυο. Πρέπει να είμαστε ευγενείς και ικανοί να ακούμε ακόμη και όταν διαφωνούμε και στη συνέχεια να προτείνουμε την άποψή μας με σταθερότητα, αλλά χωρίς επιθετικότητα: χωρίς να προσβάλλουμε ή να θίγουμε τους άλλους».
Εγώ άγιος; Ας γελάσουμε
«Θα πρέπει να παραδεχτώ, ωστόσο – καταλήγει ο Poretti– ότι ποτέ δεν πίστευα ότι κάνοντας τον κωμικό θα μπορούσα και εγώ να προσδοκώ την Αγιότητα. Στην πραγματικότητα, αν έπρεπε να συναντήσω τον Πάπα Φραγκίσκο θα τον ρωτούσα αν είναι πραγματικά πεπεισμένος γι αυτό. Ίσως είναι καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε πολύ και – ακριβώς – να γελάμε με αυτό!».
Μετάφραση: ρφ