Το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ

Το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ
Συνέντευξη στον Καρδινάλιο Sandri

ΤΑΞΙΔΙ_ΤΟΥ_ΠΑΠΑ_ΣΤΟ_ΙΡΑΚ.jpeg

Στο τραυματισμένο από τους πολέμους και τη βία Ιράκ, θα μεταβεί ο Πάπας Φραγκίσκος, από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου 2021, προκειμένου να συναντηθεί με τον ταλαιπωρημένο λαό αυτής της χώρας, με τη χριστιανική μειονότητα, αλλά και εκπροσώπους άλλων θρησκειών.
Ο Καρδινάλιος Leonardo Sandri, πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες, ευελπιστεί η επίσκεψη του Πάπα στο Ιράκ, να αποτελέσει ένα ταξίδι χαράς, παρηγοριάς, συμμετοχής, φιλίας όλης της Καθολικής Εκκλησίας προς τον λαό αυτής της χώρας, Χριστιανούς και μη, που έχει υποφέρει τόσα δεινά και ιδιαίτερα για τους Χριστιανούς και τους Καθολικούς που μαρτυρούν καθημερινά την πίστη τους μέχρι θανάτου. Αλλά και για τους Επισκόπους και τους Ποιμένες, οι οποίοι έχουν παραμείνει εκεί, επικεφαλής, διαθέτοντας τις υπηρεσίες τους, υποστηρίζοντας τον Ιρακινό λαό και δεν έφυγαν ούτε στιγμή από κοντά του, παρά τους πολέμους, τις βιαιότητες, τις κακοποιήσεις, τους βομβαρδισμούς και τις διώξεις.
Σίγουρα, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου σε αυτή τη χώρα του Κόλπου, θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για διάλογο με τις άλλες θρησκείες και ιδιαίτερα με την Ισλαμική, αφού ακόμη και η μη Χριστιανοί χαιρέτισαν ένθερμα την απόφαση του Πάπα να μεταβεί στο Ιράκ. Ο ίδιος ο Καρδινάλιος Sandri ανέφερε ότι όσες φορές βρέθηκε σε μουσουλμανικές χώρες, ποτέ ως τώρα, δεν αισθάνθηκε κάτι το αρνητικό, κάποιου είδους αντιπάθεια ή δυσαρέσκεια. Αντιθέτως, όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ένα άνοιγμα προσέγγισης και όλο αυτό κάνει τον Πάπα να είναι για τον κόσμο υπόδειγμα που σέβεται την ταυτότητα κάθε θρησκείας που έχει την πρόθεση να οικοδομήσει έναν νέο κόσμο ειρηνικό, δίκαιο, ελεύθερο, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε άντρα και γυναίκας, αλλά και τη θρησκευτική ελευθερία, επειδή όλοι είμαστε αδέλφια.
Αυτό θα προσπαθήσει ο Πάπας να κάνει σαφή κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Ένα ταξίδι που πραγματοποιείται για την Εκκλησία, για τους πιστούς, για τους Καθολικούς, τους Χριστιανούς όπως επίσης και για την Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής, αλλά και τους Ορθοδόξους, καθώς και για τους Μουσουλμάνους φίλους που αποτελούν την πλειονότητα της Χώρας.
Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Μεγάλο Ayatollah Al-Sistani που είναι ο πνευματικός ηγέτης της Σιιτικής θρησκείας στο Ιράκ.
Είναι ένα ταξίδι που ενσωματώνει όλες τις πτυχές του εγγράφου για την Παγκόσμια Αδελφοσύνη, το οποίο υπεγράφη στο Άμπου Ντάμπι. Περνώντας από τα λόγια στις πράξεις, φαίνεται να γίνεται ένα συγκεκριμένο βήμα με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Και όλο αυτό θα μπορέσει να γίνει ακόμη περισσότερο ρεαλιστικό, εφόσον ο Πάπας μεταβεί το συντομότερο δυνατόν, στο Λίβανο που έχει χαρακτηριστεί από τον άγιο Ιωάννη Παύλο ως «Χώρα Μήνυμα» αλλά και από τον Βενέδικτο 16ο ως «Χώρα Εργαστήριο», επειδή αυτή η χώρα αποτελεί μήνυμα ειρήνης, ότι μπορούμε δηλαδή, να συμβιώνουμε και να συνεργαζόμαστε παρά τις διαφορετικές θρησκείες μας, όπως οι Μουσουλμάνοι με τους τους Χριστιανούς. Αλλά και επειδή, όλη αυτή η θεωρία της οικοδόμησης ενός νέου κόσμου μπορεί να καταστεί δυνατή μόνο μέσα από τη συγκεκριμένη καθημερινή ζωή και αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά.
Οι Χριστιανοί που είναι μια μειονότητα συμβιώνουν με τους Μουσουλμάνους που αποτελούν την πλειονότητα και οφείλουν να ζουν με αλληλοσεβασμό, μέσα από την πραγματική ταυτότητά τους, όντας όλοι παιδιά και πολίτες της χώρας όπου ζουν. Δεν θα πρέπει, επειδή αποτελούν μια μειονότητα, να μην βιώνουν τον ίδιο σεβασμό ή να θεωρούνται λιγότερο επιθυμητοί ή να έχουν λιγότερες πιθανότητες ένταξης στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Με τη σκέψη του στραμμένη προς την Ιρακινή Χριστιανική Κοινότητα που με ανυπομονησία αναμένει την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου, ο Καρδινάλιος Sandri απευθύνει τα εξής λόγια: Πιστεύω ότι εσείς, αγαπητοί φίλοι και αδελφοί Χριστιανοί Καθολικοί του Ιράκ, Χαλδαίοι, Αρμένιοι, Λατίνοι, πρέπει να προετοιμαστείτε με μεγάλη χαρά, επειδή αυτό το ταξίδι θα αποτελέσει ένα είδος τιμητικής διάκρισης, την οποία θα παραδώσει ο Πάπας σε ένα λαό που συνεχίζει να είναι πιστός στο Χριστό ακόμη και κατά τη διάρκεια μεγάλων δυσκολιών και διώξεων.

(πηγή: vaticannews.va)

Μετάφραση ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου