Το Ροδάριο, η προσευχή της καρδιάς για τον Πάπα

Το Ροδάριο, η προσευχή της καρδιάς για τον Πάπα

Χθες ολοκληρώθηκε  ο θεομητορικός μήνας, ο αφιερωμένος στην Παναγία. Όπως κάθε χρόνο, στους κήπους του Βατικανού, πραγματοποιήθηκε ί η πομπή με δάδες από την Ναό του Αγίου Stefano degli Abissini μέχρι τη Σπηλιά της Λούρδης.

«Καλλιεργήστε την αφοσίωση στην Παναγία, με την καθημερινή απαγγελία του Ροδαρίου, ώστε, όπως και η Μητέρα του Θεού, δεχόμενοι τα μυστήρια του Χριστού στη ζωή σας, να αποτελείτε όλο και περισσότερο ένα δώρο αγάπης για όλους». Αυτό είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη γενική ακρόαση στις 9 Μαΐου, προσκαλώντας να προσευχηθούμε ειδικά για τη Συρία.

Η αφοσίωση του Πάπα στην Παναγία

Όπως όλοι οι προκάτοχοί του, ο Φραγκίσκος από πάντα έδειχνε την αγάπη του για την Αειπάρθενο Μαρία. Το έπραξε αμέσως μετά την εκλογή του ως Ποντίφικας, αναθέτοντας τη διακονία του στο Salus Popoli Romani, στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας  της Μείζονος στη Ρώμη, αλλά και καθιστώντας γνωστή στον κόσμο την εικόνα της Παρθένου που λύνει τους κόμπους.

Η Αειπάρθενος Μαρία, η σίγουρη κιβωτός κατά την πλημμύρα

Στις πολυάριθμες προσευχές που έχει απαγγείλει ο Πάπας προς την Αειπάρθενο, για παράδειγμα προς τιμήν της Αμιάντου Συλλήψεως, στην Πλατεία της Ισπανίας, ο Φραγκίσκος πάντα υπογραμμίζει τη βοήθεια που προσφέρει σε όλους η Μητέρα μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της ζωής. «Πόσες φορές – έχει πει στην ομιλία του κατά την εορτή της Μεταφορά της εικόνας της «Σωτηρία του Λαού της Ρώμης» τον περασμένο Ιανουάριο – η καρδιά είναι μια θυελλώδης θάλασσα, όπου τα κύματα των προβλημάτων μας επικαλύπτουν και οι άνεμοι της ανησυχίας δεν σταματούν να φυσάνε! Παναγία είναι η ασφαλής κιβωτός στη μέση της πλημμύρας».

Η γυναίκα της ακρόασης

Στο τέλος του μήνα της Παναγίας 2013, απαγγέλλοντας το Ροδάριο στην πλατεία, ο Φραγκίσκος απήγγειλε την ακόλουθη προσευχή:

Αειπάρθενε Μαρία, γυναίκα που ξέρεις να ακούς, άνοιξε τα αυτιά μας, μάθε μας να ακούμε το Λόγο του Υιού σου Ιησού ανάμεσα στα τόσα που ακούμε σε αυτόν τον κόσμο. Μάθε μας να ακούμε την πραγματικότητα εκεί που ζούμε, κάθε άτομο που συναντάμε, ιδιαίτερα εκείνα που είναι φτωχά, αναγκεμένα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αειπάρθενε Μαρία, γυναίκα αποφασιστική, φώτιζε το μυαλό μας και την καρδιά μας, ώστε να υπακούμε στο Λόγο του Υιού σου Ιησού, χωρίς δισταγμό. Δώσε μας το θάρρος να παίρνουμε αποφάσεις, να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασύρεται ώστε άλλοι να κατευθύνουν τη ζωή μας.

Αειπάρθενε Μαρία, γυναίκα της δράσης, κάνε ώστε τα χέρια μας και τα πόδια μας να κινούνται «γρήγορα» προς τους άλλους, για να φέρουμε σε αυτούς τη φιλανθρωπία και την αγάπη του Υιού σου Ιησού, για να φέρουμε σε αυτούς, όπως εσύ στον κόσμο, το φως του Ευαγγελίου. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου