«Το ποδόσφαιρο, αντίδοτο στον ατομικισμό»

 «Το ποδόσφαιρο, αντίδοτο στον ατομικισμό»


Το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει όχημα εκπαίδευσης και αξιών. Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί, 23 Φεβρουαρίου 2017, ο Πάπας Φραγκίσκος συναντώντας στο Βατικανό τους ποδοσφαιριστές και τους υπευθύνους της ισπανικής ομάδας Villareal, που απόψε στις 19.00 θα αντιμετωπίσει στο Ολυμπιακό Στάδιο τη Roma.

Ο Άγιος Πατέρας υπενθύμισε ότι «το ποδόσφαιρο, όπως και τα άλλα αθλήματα, είναι η εικόνα της ζωής και της κοινωνίας». Έτσι, πάνω στον πράσινο χλοοτάπητα, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, απαραίτητη είναι η ομαδική εργασία. «Αν παίζουμε σκεφτόμενοι το καλό της ομάδας, τότε είναι πιο εύκολο να πετύχουμε τη νίκη», παρατήρησε ο Πάπας.

«Αυτό είναι δυνατόν – πρόσθεσε – αν ενεργούμε με συναδελφικό πνεύμα, αφήνοντας στην άκρη τον ατομικισμό ή τις προσωπικές φιλοδοξίες». Αντιθέτως – είπε ειρωνικά ο Πάπας – όταν ένας παίκτης σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, «εμείς στην Αργεντινή λέμε ότι του αρέσει «να τρώει μόνος του την μπάλα».

Από την άλλη πλευρά, όταν οι ποδοσφαιριστές παίζουν, την ίδια στιγμή, «εκπαιδεύουν και μεταδίδουν αξίες», πράγματι «πολλοί άνθρωποι, ιδίως νέοι, τους θαυμάζουν και τους παρατηρούν». Το γεγονός ότι οι παίκτες μεταδίδουν «ένα τρόπο ζωής σε όσους τους ακολουθούν»  – πρόσθεσε – είναι «μια ευθύνη» που πρέπει «να τους παρακινήσει να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους» για να κάνουν αντιληπτές αυτές τις αξίες που το ποδόσφαιρο αντιπροσωπεύει: «την συντροφικότητα, την προσωπική προσπάθεια, την ομορφιά του παιχνιδιού, το ομαδικό παιχνίδι».

Το άλλο χαρακτηριστικό του «καλού αθλητή» στο οποίο δίνει έμφαση ο Πάπας, είναι «η ευγνωμοσύνη», η οποία επίσης πρέπει να συνοδεύει τη ζωή μας, απέναντι σε όλους εκείνους που μας έχουν βοηθήσει και χωρίς τους οποίους δεν θα είχαμε πετύχει αποτελέσματα.

«Όταν αισθανόμαστε με αυτόν τον τρόπο – κατέληξε ο Άγιος Πατέρας –  μας βοηθά να εξελιχθούμε ως άτομα, επειδή είναι το παιχνίδι μας; Δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά και των άλλων, που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν μέρος της ζωής μας».

Στο τέλος, ο Πάπας θέλησε να απευθύνει μια ιδιαίτερη σκέψη για το ρόλο του τερματοφύλακα, που  «μου αρέσει και με βοηθά», σχολίασε. «Επειδή – εξήγησε – πρέπει να μπλοκάρει την μπάλα στο σημείο όπου την έχουν κλωτσήσει και δεν ξέρει από πού θα του έρθει. Έτσι είναι και η ζωή».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου