«Καλύτερα άθεοι παρά υποκριτές χριστιανοί…»

 «Καλύτερα άθεοι παρά υποκριτές χριστιανοί…»


Πολλοί Καθολικοί αποτελούν σκάνδαλο επειδή έχουν μια διπλή ζωή. Πηγαίνουν στην Θεία Λειτουργία την Κυριακή, αλλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διάγουν μια μη χριστιανική ζωή: εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και διακινούν παράνομα χρήματα. Η καταγγελία προήλθε από τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την ομιλία της πρωινής Θείας Λειτουργίας, στον Οίκο Santa Marta.

Ο Ποντίφικας σχολίασε το σημερινό Ευαγγέλιο, στο οποίο ο Ιησούς μιλά για το πεπρωμένο που περιμένει εκείνον που «θα σκανδαλίσει έστω και ένα μόνο από αυτούς τους μικρούς που πιστεύουν σε εμένα».

«Αλλά τι είναι το σκάνδαλο;», αναρωτήθηκε ο Πάπας. «Το σκάνδαλο είναι όταν λέμε ένα πράγμα και να κάνουμε ένα άλλο, είναι η διπλή ζωή, η διπλή ζωή – συνέχισε -. Η διπλή ζωή σε όλα: εγώ είμαι πολύ καλός Καθολικός, εγώ πάω πάντα στη Θεία Λειτουργία, είμαι μέλος αυτής της οργάνωσης και μιας άλλης, αλλά η ζωή μου δεν είναι χριστιανική, δεν πληρώνω σωστά τους εργαζόμενούς μου, εκμεταλλεύομαι τον κόσμο, κάνω βρώμικες δουλειές, κάνω ξέπλυμα χρήματος… διπλή ζωή».

Ο Φραγκίσκος αναφέρει ότι «πολλοί Καθολικοί είναι έτσι» και ως εκ τούτου «σκανδαλίζουν». Γι αυτό ακούμε να λένε συχνά μεταξύ τους οι άνθρωποι, στις γειτονιές – υπενθύμισε – ότι «από το να είναι κανείς ένας τέτοιος Καθολικός, καλύτερα να είναι άθεος».

Σε αυτό το πλαίσιο κυμαίνεται και το παράδειγμα μιας σημαντικής εταιρείας που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ενώ οι εργαζόμενοι δεν λάμβαναν πια χρήματα για τις καθημερινές τους ανάγκες, ο υπεύθυνος – «ένας Καθολικός», δήλωσε ο Πάπας –  έκανε χειμερινές διακοπές σε μια παραλία στη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για ένα τυπικό παράδειγμα «σκανδάλου». Εκείνος που το προκαλεί θα βρεθεί ωστόσο, μπροστά στη σκληρή απάντηση του Ιησού, στη μετά θάνατον ζωή. Εξηγεί ο Πάπας: «Εσύ θα φτάσεις στον ουρανό και θα χτυπήσεις την πόρτα και : «Εγώ είμαι Κύριε!» – «Μα ναι, δε με θυμάσαι; Εγώ πήγαινα στην εκκλησία, ήμουν κοντά σου, ήμουν μέλος εκείνης της ένωσης, έκανα αυτό… δεν θυμάσαι όλες αυτές τις προσφορές που έκανα;» – «Ναι, θυμάμαι. Εκείνες τις προσφορές τις θυμάμαι: όλες βρώμικες. Όλες κλεμμένες από τους φτωχούς. Δεν σε αναγνωρίζω». Αυτή θα είναι η απάντηση του Ιησού σε αυτούς που σκανδαλίζουν κάνοντας διπλή ζωή».

Σύμφωνα με τον Πάπα «η διπλή ζωή προέρχεται από τα πάθη της καρδιάς, τα θανάσιμα αμαρτήματα που είναι οι πληγές του προπατορικού αμαρτήματος». Ως εκ τούτου και η τελική πρόσκληση του Φραγκίσκου να μεταστραφούμε άμεσα ώστε να αποφύγουμε τη διαιώνιση της διπλής ζωής: «Αν μας λέει κάτι αυτό: «Ναι, αυτό δεν είναι καλό, θα μεταστραφώ, αλλά όχι σήμερα, αύριο». Ας το σκεφτούμε. Και ας επωφεληθούμε από τον Λόγο του Κυρίου και ας σκεφτούμε ότι ο Κύριος γι αυτό το θέμα είναι πολύ αυστηρός. Το σκάνδαλο καταστρέφει».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου