Το ποδήλατο από το παζάρι

Το ποδήλατο από το παζάρι


Στον Ερμή, παθιασμένο ερευνητή, δημιουργήθηκε περιέργεια με την είδηση ότι στη χώρα έφθανε «το παζάρι». Ακολούθησα το πάθος του που στην αρχή έγινε και δική μου περιέργεια και στη συνέχεια μετατράπηκε σε εποικοδομητική αναζήτηση για κάτι όμορφο.

Αυτό που είναι ωραίο, σε μια υπαίθρια αγορά, δεν είναι τόσο αυτό ή εκείνο το αντικείμενο που για εσένα μπορεί να είναι άχρηστο, μικρό και ασήμαντο, αλλά είναι το σύνολο όλων αυτών των αντικειμένων που εκτίθενται μαζικά και προσφέρονται στην φαντασία του επισκέπτη.

Ακόμη και για εμένα, όπως και για τον Ερμή, αυτές «οι υπαίθριες αγορές» ζωντανεύουν τη φαντασία και διεγείρουν χίλια έργα πραγμάτων, αντικείμενα που μπορεί κάποιος να συνθέσει και να κατασκευάσει τοποθετώντας μαζί τη συμπληρωματική τους φύση. Η εφευρετικότητα του εγκεφάλου τίθεται σε σοβαρή δοκιμασία.

Μια μέρα βλέπω τον Ερμή να επιστρέφει από εκείνη την πλατεία με ένα είδος ποδηλάτου στους ώμους του.

Ακόμη και ποδήλατο κατάφερες να βρεις; Εγώ δεν θα το είχα δει ποτέ.

Ούτε κι εγώ – μου αποκρίνεται. Το ποδήλατο δεν μου το πούλησαν, αλλά σε μια γωνιά της πλατείας συνέλεξα τα διάφορα τμήματα που βρήκα στις πιο αφανείς γωνιές της αγοράς και τις σχετικές βίδες, που επέλεξα από διάφορους πάγκους και τις έβαλα στην τσέπη μου, επειδή ήθελα να τις χρησιμοποιήσω και να συνθέσω με την ηρεμία μου, στο σπίτι.

Οι βίδες και οι συνδετήρες που έχω στην τσέπη μου δεν είναι λιγότερο σημαντικοί από τις δύο θαυμάσιες ρόδες που ήταν ήδη συνδεδεμένες στο σκελετό που κουβαλάω στους ώμους μου.

Αν η εφευρετικότητά μας μπορεί να κάνει θαύματα συνθέτοντας ό,τι φαίνεται να μην έχει πια αξία… σε αφήνω να φανταστείς το ποδήλατο που ο Θεός μπορεί να συνθέσει με τη φαντασία του, αν του επιτρέψουμε να μας συλλέξει.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Από την απόλυτη μη βία του Ευαγγελίου, στη Θεολογία του δίκαιου πολέμου (του Σεβ. Ιωάννη)

Αγαπητοί αναγνώστες, Επειδή μερικά από τα κείμενα μου, κυρίως στην πρώτη περίοδο, ήταν εξαιρετικά μακροσκελή και αναλυτικά, έχω την εντύπωση πως πέρασαν απαρατήρητα. Αποφάσισα, λοιπόν,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου