Ο Πατέρας Hamel έσπειρα την ειρήνη

Ο Πατέρας Hamel έσπειρα την ειρήνη


Ο πατέρας Ηamel έσπειρε την ειρήνη!» αυτό δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος της Ρουέν (Γαλλία), σεβασμιότατος Dominique Lubrun, σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε από τον «L’Osservatore Romano» σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του πατέρα Jacques Hamel, η οποία είναι αύριο. Τον 85χρονο έπνιξαν, πριν από ένα χρόνο, δύο νεαροί ισλαμιστές εξτρεμιστές, ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία Saint-Etienne-du Rouvray.
«Ο θάνατός του ήταν ένα εξαιρετικά ισχυρό γεγονός από ανθρώπινη και πνευματική άποψη», εξηγεί ο σεβασμιότατος Lebrun, ο οποίος προσθέτει ότι «μέσα σε ένα χρόνο, δεν υπήρξαν καθόλου διαφωνίες σχετικά με τον πατέρα Hamel». «Δεν έχω λάβει γνώση διαφορετικών απόψεων σχετικά με αντιπαραθέσεις, γεγονός πολύ σπάνιο», επιβεβαιώνει ο ιεράρχης.
«Τώρα που είναι νεκρός, ο πατέρας Hamel είναι ακόμη πιο ζωντανός», υπογραμμίζει ο Lebrun. «Η ιερατική μορφή του , απλή και υποδειγματική, μου δημιουργεί απορίες ως ποιμένα και επίσκοπο, σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή των ιερέων, σχετικά με αυτό που περιμένω από μέρους τους με τον όρο της «αποτελεσματικότητας», συνεχίζει ο πρώην επίσκοπος του Saint – Etienne, ο οποίος μεταφέρθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2015, από τον Πάπα Φραγκίσκο στην Νορμανδία. «Ναι, μπορώ να πω ότι αυτό που συνέβη με άλλαξε ως επίσκοπο», δηλώνει.
Ο σεβασμιότατος Lebrun χαρακτηρίζει τον πατέρα Hamel «έναν απλό και υποδειγματικό ιερέα», όπως και «ίσως υποδειγματικός λόγω της απλότητάς του». Σίγουρα επηρεάζει ο θάνατος του ηλικιωμένου ιερέα, ο οποίος «μοιάζει με το θάνατο ενός μάρτυρα, με τον θάνατο του Ιησού, δηλαδή ενός αθώου που έδωσε τη ζωή του για τον Θεό και που δολοφονήθηκε αφιερώνοντας τον εαυτό του στον Θεό».
Για τον αρχιεπίσκοπο της πρωτεύουσας της Νορμανδίας, η ιστορία της οσιοποίησης του πατέρα Jacques Hamel αρχίζει την επομένη της δολοφονίας του. «Η λέξη μάρτυρας προφέρεται από πολλούς ανθρώπους και επαναλαμβάνεται σε διάφορες επιστολές που έλαβα», δήλωσε. Παρά το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος επιτάχυνε τη διαδικασία, δεν υπάρχει βιασύνη. «Ας πάρουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε τα πράγματα να γίνουν όχι μόνο σύμφωνα με τα κανονικά πρότυπα αλλά και με μεγάλη σοβαρότητα», λέει ο Lebrun, ο οποίος προβλέπει ότι το αποτέλεσμα της έρευνας θα σταλεί στη Ρώμη «μέσα σε χρονικό διάστημα από ένα έως τρία έτη».
Η απλότητα του πατέρα Hamel «μιλάει σε όλους», εξηγεί ο αρχιεπίσκοπος μιλώντας για την «φήμη της αγιότητας ή του μαρτυρίου» που συνοδεύει τον δολοφονημένο ιερέα. «Ήταν ένας Καθολικός ιερέας, ένας ιερέας οικουμενικός», ο οποίος έκανε «αυτό που κάνει καθημερινά και ένας ιερέας στην Αυστραλία, στην Κένυα, στην Ινδία ή στην Λατινική Αμερική». Ο πατέρας Hamel «δεν ήταν ένας ιερέας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ήταν ένας ιερέας μιας επισκοπής επαρχίας, ένας ιερέας και αυτό είναι όλο, και αυτό μιλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Από την απόλυτη μη βία του Ευαγγελίου, στη Θεολογία του δίκαιου πολέμου (του Σεβ. Ιωάννη)

Αγαπητοί αναγνώστες, Επειδή μερικά από τα κείμενα μου, κυρίως στην πρώτη περίοδο, ήταν εξαιρετικά μακροσκελή και αναλυτικά, έχω την εντύπωση πως πέρασαν απαρατήρητα. Αποφάσισα, λοιπόν,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου