Το πλωτό νοσοκομείο «Πάπας Φραγκίσκος» ενάντια της πανδημίας

8

Το πλωτό νοσοκομείο «Πάπας Φραγκίσκος»  ενάντια της πανδημίας

Η Βραζιλία συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις, της προκειμένου να σταματήσει την πανδημία που καθημερινά, από τον Μάιο, θερίζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Σε αυτόν τον αγώνα συμμετέχει επίσης και το πλωτό νοσοκομείο «Πάπας Φραγκίσκος» που εδώ και περίπου ένα χρόνο, προσφέρει ιατρική και υγειονομική βοήθεια στους πληθυσμούς του Ρίου και του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, σε ένα σύνολο 700 χιλιάδων κατοίκων. Σε μια συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε από το site του Celam (Consiglio episcopale latinoamericano) (Συμβούλιο των Επισκόπων της Λατινικής Αμερικής), ο αδ. Joel Sousa, μέλος του συντονισμού επιβίβασης υπογραμμίζει: Αυτό το πλοίο έχει ήδη κάνει θαύματα, μεταφέροντας υγεία και ελπίδα στη ζωή παραποτάμιων πληθυσμών». Ιδιαίτερα σε καιρούς έκτακτης ιατρικής ανάγκης: «Δεν θα μπορούσαμε να εξαιρέσουμε τους εαυτούς μας από τον αγώνα ενάντια στον Covid-19 – εξηγεί ο αδ. Sousa –. Ως εκ τούτου, αναδιοργανωθήκαμε, ειδικά για την καταπολέμηση της πανδημίας», με «επαγγελματίες του τομέα της υγείας και ειδική ιατρική βοήθεια». Το πλήρωμα του πλοίου συμβάλλει επίσης στην ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, καθώς και στην παροχή θεραπειών μέσω των εξωτερικών ιατρείων πρώτου σταδίου. «Αντιμετωπίζουμε κυρίως συμπτώματα γρίπης και ήπιες περιπτώσεις Covid-19 – προσθέτει ο αδ. Sousa. Οι γιατροί πραγματοποιούν διαγνώσεις, ενώ εμείς ασχολούμαστε με την διανομή φαρμάκων».

Ένα νοσοκομείο που ταξιδεύει
Με 32 μέτρα μήκος, το σκάφος έχει επί του καταστρώματος, 23 επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στεγάζει ειδικούς χώρους για ιατρικές υπηρεσίες για ακτινογραφίες, μαστογραφίες, ηχοκαρδιογραφήματα και εργομετρικές εξετάσεις, μια αίθουσα χειρουργείου, ένα εργαστήριο ανάλυσης, ένα φαρμακείο, μια αίθουσα εμβολιασμού, εξειδικευμένα ιατρεία όπως οφθαλμολογίας και οδοντιατρικής, και κλίνες νοσηλείας. Δημιουργός της πρωτοβουλίας αυτής, μαζί με τους μοναχούς της Fraternità San Francesco di Assisi nella Provvidenza di Dio οι οποίοι διαχειρίζονται ένα νοσοκομείο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ήταν και ο σεβασμιότατος Bernardo Bahlmann, επίσκοπος του Óbidos στην πολιτεία Pará, στο βόρειο τμήμα της Βραζιλίας. Και είναι από το Óbidos που το πλωτό νοσοκομείο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019. Έκτοτε, έχει ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες του πάνω από 46 χιλιάδες φορές, σε δήμους κατά μήκος του Ρίο του Αμαζονίου (Alenquer, Almerim, Belterra, Curuá, Faro, Juruti, Monte Alegre, Óbidos, Oriximiná, Prainha, Santarém και Terra Santa).

Η υποστήριξη του Πάπα
Την πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει ο Πάπας Φραγκίσκος. Έτσι, μέσω των προσπαθειών της Elemosiniere, ο καρδινάλιος Konrad Krajewski, δώρισε στο πλωτό νοσοκομείο έναν υπερηχογράφο. Επιπλέον, στον Αύγουστο 2019, όταν το πλοίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Belém, ο Ποντίφικας έστειλε στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αυτό μια επιστολή, μέσω της οποίας υπενθύμιζε πως η Εκκλησία καλείται «να είναι ένα “νοσοκομείο εκστρατείας” που θα τους υποδέχεται όλους, χωρίς διακρίσεις ή προϋποθέσεις». Και είχε σημειώσει ότι με αυτή την πρωτοβουλία, η Εκκλησία τώρα παρουσιάζεται και ως «νοσοκομείο επί του νερού». Και πρόσθεσε, «όπως ο Ιησούς εμφανίστηκε περπατώντας επάνω στην επιφάνεια του νερού και έκανε να γαληνεύσει η καταιγίδα και ενίσχυσε την πίστη των μαθητών, έτσι, και αυτό το σκάφος θα φέρει πνευματική παρηγοριά και γαλήνη στις ανησυχίες των αναγκεμένων αντρών και των γυναικών που έχουν εγκαταλειφθεί στο πεπρωμένο τους». Εξάλλου, ο ίδιος ο Ποντίφικας είχε προτείνει έμμεσα το έργο αυτό από το 2013, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο της αδελφότητας San Francesco d’Assisi nella Provvidenza di Dio στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νέων. Εκείνη την ημέρα, στις 24 Ιουλίου του 2013, ο Πάπας ρώτησε εάν οι μοναχοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στην Αμαζονία και όταν ο ιδρυτής ιερέας, αδ. Fracisco Belotti, απάντησε όχι, ο Φραγκίσκος ανταπάντησε: «Τότε θα πρέπει να πάτε». Η κατασκευή του σκάφους μπόρεσε να πραγματοποιηθεί χάρη στη συμφωνία με την πολιτεία Pará, που διέθεσε για το πρόγραμμα αυτό τα έσοδα αποζημίωσης της συλλογικής ηθικής βλάβης από τις εταιρείες Shell Chimica και Basf S.A., μετά από ένα περιβαλλοντικό ατύχημα που προκάλεσε 60 θύματα και εκτεταμένες ζημιές.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους, Γ

  27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ) Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί

Πρόγραμμα Ενοριών 1-2/10/2022

   Οικισμός Ενορία 1–2 Οκτωβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου