Το παράξενο εκκλησάκι μέσα στη σπηλιά & ο θρύλος με τον ψαρά

Το παράξενο εκκλησάκι μέσα στη σπηλιά & ο θρύλος με τον ψαρά

το_παραξενο_2.JPG

Ο Άγιος Στέφανος είναι κυριολεκτικά λαξευμένος μέσα σε μια σπηλιά δίπλα στη θάλασσα. Είναι ένα μικρό καθολικό παρεκκλήσι το οποίο… χτυπούν τα κύματα.

Το λευκό αυτό παρεκκλήσι μέσα στο βραχώδες τοπίο της περιοχής είναι εξαιρετικής ομορφιάς. Χαρακτηριστικό του είναι ότι για το χτίσιμο του δεν χρειάστηκε πάτωμα και ταβάνι. Χτίστηκαν μόνο δύο τοίχοι δεξιά και αριστερά.

Για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι περίπου 15 λεπτών από την κεντρική παραλία του χωριού. Μια ατελείωτη αμμώδη παραλία να πούμε σε αυτό το σημείο. Εκεί, λοιπόν, που βρίσκεται η σπηλιά έχει δημιουργηθεί ένας μικρός μόλος.

Η παράδοση λέει ότι το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου έχτισε ένας ψαράς από τον Γαλησσά, ο Στέφανος, ο οποίος κινδύνεψε από ένα τεράστιο χταπόδι που τον τραβούσε στη θάλασσα. Έκανε τάμα στον Άγιο Στέφανο να τον σώσει και έτσι έχτισε το εκκλησάκι στο απόμερο αυτό σημείο.

Το ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου στον Γαλησσά της Σύρου γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, μία στις 19 Αυγούστου και μία στις 26 Δεκεμβρίου! Το να το επισκεφθείς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν βρεθείς εκεί αποτελεί μια εμπειρία από μόνη της. Θα ακούς μόνο τον ήχο της θάλασσας και θα θαυμάσεις ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

Αν βρεθείς στη Σύρο

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι το νησί που δε θα σε αφήσει ασυγκίνητο καμιά εποχή του χρόνου. Θα κάνεις βόλτες στην Ερμούπολη και την Άνω Σύρα και θα επισκεφθείς τη λεγόμενη μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Το θέατρο Απόλλων. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι’ αυτό εδώ.

Θα δοκιμάσεις τα παραδοσιακά λουκούμια και θα ακούσεις από κάποιο κουτούκι να βγαίνουν ήχοι συριανοί, νότες από Βαμβακάρη. Θα ερωτευτείς το νησί με την πρώτη ματιά και αυτή δε θα είναι η μοναδική φορά που θα το επισκεφθείς…

Πηγή: undefined

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου