Έκθεση Κάριτας: Ρώμη, πόλη όλο και πιο φτωχή

Έκθεση Κάριτας: Ρώμη, πόλη όλο και πιο φτωχή…

ΚΑΡΙΤΑΣ.jpg

Η ΚΑΡΙΤΑΣ Ρώμης κατέγραψε τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και τα μέτρα “αποκλεισμού κυκλοφορίας” στην ευρύτερη Επαρχία του Λάτσιο.

Ίσως δε διαφέρουν ιδιαίτερα από την κατάσταση στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις…

Τουλάχιστον 10% του πληθυσμού δυσκολεύεται σοβαρά να πληρώσει τις πάγιες ανάγκες του (δόσεις δανείων, ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμούς).

Το 7% ζει σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης (χώροι με προβλήματα υγιεινής, διαμονή σε τέντες και παράγκες, άστεγοι). 7.500 άτομα απευθύνθηκαν για πρώτη φορά, το 2020, σε Κέντρα Ακρόασης Ενοριών (τα προηγούμενα χρόνια είχαν απευθυνθεί άλλα 40.600 άτομα): κατά πλειοψηφία γυναίκες (64,4%), κάτω των 45 ετών (54%) Ιταλοί / ίδες (48.7%), ακολουθούμενοι από υπηκόους Φιλιππίνων (16,3%), Περού (4.9%), Ρουμανίας (4.7%) και άλλες 97 χώρες… Ο υψηλός αριθμός Φιλιππινέζων εξηγείται απ΄ το γεγονός ότι εργάζονται σε οικιακές εργασίες ή στη βοήθεια ηλικιωμένων και πολλές έχουν καταλήξει άνεργες, συμβιώνοντας, πολλές μαζί, σε άσχημες συνθήκες.

Από τα Κέντρα Ακρόασης ζητούν κυρίως φαγητό, είδη πρώτης ανάγκης, κουπόνια για αγορά τροφίμων και χρήματα για πληρωμή λογαριασμών. Μεταξύ Μαϊου 2019 – 20 η αύξηση των αναγκών σε τρόφιμα ξεπέρασε το 345%, μεταξύ Ιουνίου 2019 – 2020 το 600%! Τουλάχιστον 28,7% ή 50.000 γεύματα ήταν η αύξηση της ζήτησης σε κέντρα διανομής φαγητού από πέρυσι ως φέτος. Το ίδιο διάστημα το “Ειδικό Κεφάλαιο κατά της Κρίσης”, συνεργασία της επαρχιακής Κάριτας με τις ενορίες, μοίρασε 175.000 ευρώ για πληρωμή λογαριασμών, η Αγία Έδρα, μέσω του νέου θεσμού “Άγιος Ιωσήφ Εργάτης” προσέφερε 1.000.000 ευρώ σε ρωμαϊκά σπίτια και ο Δήμος, μέσω της Εκκλησίας, άλλα 500.000 ευρώ.

Ο αρμόδιος όμως Ιεράρχης Gianpero Palmieri είναι καταγγελτικός: Στη Ρώμη, ακόμα και την περίοδο της πανδημίας, κανείς δεν πεθαίνει από πείνα! Πεθαίνει όμως από κρύο, από μοναξιά και από έλλειψη ελπίδας και προοπτικής!

Επειδή λείπει ο προγραμματισμός στη δημόσια σφαίρα, επειδή τα κόμματα δεν ενεργούν έγκαιρα και επειδή οι Δήμοι δε γνωρίζουν πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Όποιος κάνει πρώτος αίτηση θα βοηθηθεί, όχι όποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη! Ακόμα και η επιδότηση ενοικίου δεν έχει δοθεί στο 90% τω αιτούντων, από εξαμήνου! Ενισχύονται μόνο οι μισθωτοί, όχι οι εργαζόμενοι παροδικά ή όσοι δεν έχουν ασφάλιση. Όσο για τη βοήθεια σε αστέγους αυτή είναι ελλιπέστατη…

Ο Διευθυντής της Κάριτας ντον Benoni Arbarus αισθάνεται την ανάγκη “απολογίας”: έρχονται άνθρωποι που ντρέπονται για την κατάστασή τους, ενώ δεν ευθύνονται αυτοί. Ζητάμε συγγνώμη που δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους, θα κάνουμε όμως ότι μπορούμε. Η φτώχεια στη Ρώμη είναι παντού. Κανείς δεν σώζεται μόνος του, όπως είπε ο Πάπας. Πάντως το δίχτυ αλληλεγγύης συνεχώς μεγαλώνει. Δυστυχώς επικρατεί απογοήτευση στον κόσμο από την αύξηση των κρουσμάτων covid και το φετινό χειμώνα…

Είδηση και φωτογραφία από L` Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου