Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είθε τα Χριστούγεννα να είναι φως και ελπίδα

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είθε τα Χριστούγεννα να είναι φως και ελπίδα

τωρα.JPG

Μήνυμα του σεβασμιότατου Tom Deenihan για τις γιορτές των Χριστουγέννων, μιας χρονιάς που πολλοί επιθυμούν να ξεχάσουν

Ο ιεράρχης υπενθυμίζει έντονα στους πιστούς, ότι μόνο η πιστή μπορεί να μας σώσει από τον φόβο και από τη θλίψη που μπορεί να περιβάλλουν τη ζωή μας και ότι τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή πίστης.

Φέτος, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έτος, τα Χριστούγεννα ας αποτελέσουν ένα δώ για την ανθρωπότητα: αυτή είναι η ευχή του σεβασμιότατου Tom Deenihan, επισκόπου του Meath, στην Ιρλανδία, που περιλαμβάνεται στο μήνυμά του για τις επερχόμενες γιορτές. «Για πολλούς – γράφει ο ιεράρχης – το 2020 είναι μια χρονιά που θέλουν να ξεχάσουν: για εκείνους που έχασαν ένα αγαπημένο πρόσωπο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, για εκείνους που βίωσαν δοκιμασίες, για εκείνους που δάκρυσαν, για εκείνους που βίωσαν την αγωνία και τη μοναξιά της κοινωνικής απομόνωσης καθώς και για εκείνους που νιώθουν απαρηγόρητοι αφού δεν μπόρεσαν να συνοδεύσουν κατά την κηδεία του, κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που απεβίωσε».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ο ιεράρχης, τώρα υπάρχουν «τα ενθαρρυντικά νέα ενός εμβολίου που μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε» σε μια φυσιολογική ζωή.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρλανδός επίσκοπος υπενθυμίζει ότι «μόνο η πίστη μπορεί να μας σώσει από τον φόβο και τη θλίψη που μπορεί να περιβάλουν τη ζωή μας και ότι τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή πίστεως», με την οποία τιμούμε «το θαύμα του Θεού που έγινε άνθρωπος και ο οποίος ζει ανάμεσά μας».

Η πίστη δεν μπορεί να είναι «εικονική πραγματικότητα»

Παρατηρώντας, στη συνέχεια, τους δύσκολους μήνες του lockdown, κατά τους οποίους οι εκκλησίες έκλεισαν και δεν πραγματοποιούνταν τελετές με τη συμμετοχή του λαού, ο σεβασμιότατος Deenihan τονίζει το πόσο πολύ αυτό το γεγονός ανέδειξε όσο ποτέ άλλοτε, το ρόλο της «οικογένειας – οικιακής Εκκλησίας, όπου η πίστη ασκούταν και πέρναγε από τη μια γενιά στην άλλη». Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έγιναν μια άγκυρα σωτηρίας και βοήθησαν πολλά άτομα να προσευχηθούν». Ωστόσο, ο ιεράρχης υπενθυμίζει ότι «η πίστη είναι μυστηριακή και ότι χρειάζεται την υποστήριξη και τη θρέψη των μυστηρίων». Ως εκ τούτου και η ευχή του, ότι οι τρέχοντες περιορισμοί αναφορικά με τις εκκλησιαστικές τελετές θα είναι μόνο προσωρινοί: «Ο Θεός έγινε άνθρωπος, πραγματικός, φυσικός και απτός όπως η πίστη μας και η γέννηση του Χριστού που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και η οποία δεν είναι μια εικονική πραγματικότητα». Εξ ου και η επισκοπική προτροπή για φιλανθρωπία η οποία ειδικά κατ’ αυτή την περίοδο, «δεν μπορεί να είναι εικονική, αλλά οφείλει να είναι πραγματική και απτή», αλλιώς «δεν είναι φιλανθρωπία».

Υπενθυμίζοντας επίσης, ότι οι εκκλησίες από υγειονομικής άποψης, είναι «ασφαλή μέρη», ο επίσκοπος του Meath εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές που ασχολούνται με τον καθαρισμό των χώρων λατρείας. Ακόμη ένα ευχαριστώ απευθύνει και προς τους ιερείς της επισκοπικής διοίκησής του, που «φέτος, πραγματοποίησαν τη διακονίας τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, συνεχίζοντας να εξασκούν την ποιμαντική φροντίδα ακόμη και μέσα σε νοσοκομεία και γηροκομεία, δίπλα σε ασθενείς με κορονοϊό». Τέλος, ο σεβασμιότατος Deenihan καλεί τους πιστούς να σταθούν και να προσευχηθούν μπροστά στη φάτνη, ώστε η εικόνα του Βρέφους «να μας δίνει θάρρος και αποφασιστικότητα να ασκούμε την πίστη μας ως κοινότητα».

Πανδημία και διασύνδεση

Η ίδια ενθάρρυνση προέρχεται και από την αρχιεπισκοπή του Clogher και τον σεβασμιότατο Larry Duffy: «Το 2020 μας φαίνεται ως μια χαμένη χρονιά, από όπου λείπει η εμπιστοσύνη και η βεβαιότητα, που είναι γεμάτη από «fake news» και αμέτρητες τραγωδίες» όπως η κοινωνική απομόνωση, οι τόσοι πολλοί θάνατοι, η αύξηση της φτώχιας – γράφει ο ιεράρχης -. Ωστόσο, υπήρξε και μια χρονιά κατά την οποία, «για πρώτη φορά, ο κόσμος υπήρξε διασυνδεδεμένος και αλληλεξαρτώμενος», χαρίζοντάς και καλές στιγμές, χάρη στην «αφοσίωση των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας» και στην «ευγένεια και τη φιλανθρωπία» των ανθρώπων.

Εξ ου και η προτροπή του Αρχιεπισκόπου να αναγνωρίσουμε στα Χριστούγεννα που πλησιάζουν, «την παρουσία του Θεού στη ζωή μας και στα σπίτια μας».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου