Το παιδί ξέρει να πέφτει

Το παιδί ξέρει να πέφτει

Δύο παππούδες περπατούσαν κρατώντας στα χέρια τους τον εγγονό τους. Ήταν μια όμορφη σκηνή που απολάμβανα στο δρόμο που οδηγούσε στον κήπο.  Σε κάποιο σημείο, ξαφνικά, το μικρό αφήνει το χέρι του παππού  και της γιαγιάς που το ακολουθούσαν έκπληκτοι και ταραγμένοι.

Το μικρό σαν να μην έγινε τίποτε με ένα χαμόγελο  σηκώθηκε από το έδαφος και σκούπισε τα χέρια του από τις λάσπες και με ένα χαμόγελο στάθηκε και πάλι στα πόδια του σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. Τότε όμως κράτησε και πάλι το χέρι του παππού και της γιαγιάς και συνέχισαν και οι τρεις το δρόμο τους.  Βέβαια και ο παππούς και η γιαγιά πραγματικά φοβήθηκαν για το πέσιμο του μικρού.

Αφού είδα και χάρηκα τη σκηνή πήγα να συγχαρώ το μικρό πρωταθλητή της πτώσης.  Εκείνο σε απάντηση, μου χαμογέλασε  χαρούμενο και ικανοποιημένο που όλα είχα τελειώσει μια χαρά και που είχε καταφέρει να κάνει δύο βήματα μόνο του.  Συγχαρητήρια –  λέω-  στον παππού, εσείς κρατάτε στο χέρι ένα αθλητή! «Γιατί αθλητή»;  που απάντησε εκείνος. «Διότι το εγγονάκι σας έχει την τέχνη να πέφτει».  Τότε προκαλώντας τον του είπα:  «Δοκιμάστε εσείς να πέσετε με τον ίδιο τρόπο, αν έχετε το κουράγιο!»  

Όχι βέβαια! Αν πέσω, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω να σηκωθώ. Πέρσι ακριβώς είχα ένα άσχημο πέσιμο στο πεζοδρόμιο  και  κατέληξα στο νοσοκομείο με σπασμένο  το μηριαίο οστό.

«Είναι αλήθεια πως για να μην κτυπήσει κανείς πέφτοντας, πρέπει να είναι παιδί».

Η Αγία Θηρεσία του Βρέφους Ιησού, δάσκαλος  της εμπιστοσύνης στο Θεό και της μεγάλης σημασίας να είναι κανείς παιδί, μας ενθαρρύνει λέγοντας: «τα παιδιά όταν πέφτουν δεν παθαίνουν κακό». Πρώτα διότι είναι μικρόσωμα και είναι κοντά στη γη και έπειτα επειδή δεν έχουν την απαίτηση να είναι όρθια. Αλλά προπάντων διότι όποιος αφήνει τον εαυτόν του να κρατιέται από τα δυνατά χέρια του Πατέρα που είναι Θεός, ακόμη και σε πεσίματα  περισσότερο ή λιγότερο θεαματικά, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Όταν  μάθαινα σκι, μία από τις συστάσεις της πρώτης του εκπαιδευτή μου ήταν ακριβώς  αυτή: να «μάθεις να πέφτεις και να μην  απαιτείς πάντα να είσαι όρθιος».

Όποιος είναι με  το Θεό, και αν σκοντάψει  δεν πέφτει διότι Εκείνος τον κρατά από το χέρι.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου